Annonce

Annonce

Køer på græs

Efter en mild vinter kan de økologiske køer glæde sig over at komme tidligt på græs. Foto: Colourbox

Køerne har udsigt til tidlig afgræsningsstart

FAGLIGT TALT: Vinteren har været meget mild, og græsset har mange steder været i vækst det meste af tiden. Derfor bliver der meget tidligt behov for at få køerne på græs.

Af Hans Lund, ØkologiRådgivning Danmark


Det kan desværre mange steder blive svært at opfylde køernes behov for at komme på  græs, da der i den milde vinter også er faldet megen nedbør. Nedbøren har sat mange marker under vand, og dermed er der ikke muligheden for, at dyrene kan komme på græs, uden at det kan få konsekvenser for græsmarken.

Hans Lund har en god nyhed til de økologiske køer. Foto: ØkologiRådgivning Danmark

Jeg ser derfor en meget atypisk opstart på afgræsningen i år. Køerne skal ikke på græs, før markerne kan bære. Derfor bliver der et meget stort foderskifte fra ensilagefodring til afgræsning. Der vil på mange marker stå et stort græstilbud, når køerne kommer på græs. Men stadig er det vigtigt, at græsset bliver græsset godt i bund fra start. 

Græsses der ikke i bund fra start, vil der være stor risiko for tidlig stængelvækst. Tidlig stængelvækst vil gøre det nødvendigt med tidlig afpudsning. 

Gør derfor markerne klar til afgræsning nu, så udbinding ikke forsinkes unødvendigt. De fleste har forskellige muligheder med hensyn til afgræsning af høje og lave marker.

Foderbordet må gerne være tomt, før køerne kommer på græs. Specielt når køerne skal optage meget græs. Og malk gerne køerne ud, så deres appetit lige efter malkning udnyttes til stor græsoptagelse. På foderbordet må der gerne være stråfoder. Husk god vandforsyning.

Jeg ser for mig, at der kommer mange køer på græs først i april. Og her er det vigtigt, at besætninger med AMS kommer meget tidligt i gang med tilvænning til afgræsning, specielt er det vigtigt, at de køer, der ikke tidligere har afgræsset sammen med robotmalkning.

Det friske græs har et højt indhold af vitaminer, hvilket reducerer behovet for vitaminer i mineralblandingen. Derudover har de vitaminer, der er i græsset, en høj biologisk værdi. 

Med hensyn til mineraler er det specielt magnesium, der kan blive en udfordring. Ikke mindst ved høje kalital skal der ændres til en mineralblanding med højt magnesium. Brug derfor Type – U eller tildele 60 gram Magnesiumoxyd med en høj opløselighed. Det er nok at øge magnesium nogle få dage før udbinding. Der kan ikke deponeres ret meget magnesium.

Flere artikler fra samme sektion

Dronehyrden hjælper landmanden

I takt med at naturområderne til afgræsning vokser, opstår der behov for at finde nye metoder til overvågning af de græssende dyr. Alene i år er der hos landbrugsstyrelsen søgt om tilskud til at omlægge 10.000 ha til afgræsning. Lige nu tester 10 landmænd hvordan droner fungerer som en lille hjælper – en slags flyvende hyrde.

18-04-2024 7 minutter Biodiversitet

Truslen er blevet mindre, så nu må hønsene atter komme ud

Risikoen for fugleinfluenza er faldet. Derfor ophæver Fødevarestyrelsen nu kravet om, at gæs, høns, ænder og kalkuner skal være under tag eller lukket inde.

17-04-2024 2 minutter Fugleinfluenza,   Æg og fjerkræ

Fødevareministeriet slår fast: Solcelleparker er økologiske og kan få økostøtte

Mange solcelleparker får økologistøtte, selv om de ofte drives af konventionelle. Samtidig hjælper de regeringen med at nå målsætningen for det samlede øko-areal.

17-04-2024 4 minutter Tilskud