Annonce

Annonce

Et voksent vildsvin med en flok unger i naturen

I den sydøstlige del af Tyskland har myndighederne netop fundet et dødt vildsvin smittet med afrikansk svinepest. Foto: Colourbox

Økologisk bekymring efter tysk fund af svinepest

Efter formodninger har den tyske landbrugsminister netop bekræftet, at der er konstateret afrikansk svinepest i Tyskland.

Den tyske landbrugsminister, Julie Klöckner, har bekræftet, at der er konstateret afrikansk svinepest i landet. 

Det sker, efter at myndighederne onsdag fandt et dødt vildsvin i området Brandenburg, der ligger i den østlige del af Tyskland nær grænsen til Polen.

Fundet vækker bekymring hos Randi Vinfeldt, der er økologisk svineproducent og formand for Svineudvalget i Økologisk Landsforening.

“Det er altid foruroligende, at det kommer tættere på, for der skal bare en lille ting til, før vi så også har smitten i Danmark. Men jeg håber og tror, at de tiltag, som er iværksat med ekstra vask af lastbilerne og opsætning af vildsvinehegnet kan gøre, at vi ikke får smitten så nemt til Danmark,” siger hun.

Randi Vinfeldt forventer ikke, at fundet i Tyskland får økonomiske konsekvenser her og nu for den økologiske produktion i Danmark. Men skulle det ske, at smitten kommer hertil, frygter hun, at flere økologiske svineproducenter i værste fald må lukke.

“Ca. 60 pct. af det økologiske grisekød eksporteres, og lukkes eksporten, så er vi rigtig dårlig stillet. Jeg vil ikke afvise, at nogle producenter kan blive nødt til at lukke. Det er også derfor, at vi har været så påpasselige, og at vi som økologer bakker op om vildsvinehegnet,” siger hun.

Afventer reaktion i Tyskland

Det er i skrivende stund uklart, hvordan de store slagterier i Tyskland vil reagere på udbruddet. 

“Det kommer desværre ikke som en overraskelse, så vi har forskellige planer liggende klar i skuffen. Lige nu handler det om at holde hovedet koldt og følge udviklingen i Tyskland. I løbet af få dage vil vi have et overblik over, hvilke konsekvenser det får for den tyske eksport ud af Europa, men indtil vi har det, giver det ikke mening at spå om, hvilken betydning det får for den danske notering,” siger Lars Albertsen, der er global salgsdirektør i Danish Crown, i en pressemeddelelse.

Danish Crown oplyser, at usikkerheden i Tyskland ikke kommer til at påvirke aktiviteten på Danish Crowns slagterier i Danmark, hvor der vil blive slagtet som planlagt.

Flere artikler fra samme sektion

Mikroplast kan hæmme livet i jorden

Et nyt studie viser, at forurening med mikroplast i jorden kan reducere mængden af orme og leddyr.

15-09-2020 2 minutter Miljø,   Forskning

Mange slags afgrøder giver mere liv i marken

En mosaik af forskellige afgrøder gavner insektlivet i marken og styrker dermed både bestøvning og nyttedyrenes bekæmpelse af skadedyr, konkluderer forskere.

14-09-2020 3 minutter Biodiversitet,   Natur,   Forskning,   Økologisk Landsforening

Blomster bekæmper skadedyr

Blomsterstriber øger den biologiske bekæmpelse af skadedyr i marken med 16 pct. og giver bedre bestøvning af afgrøderne, konkluderer nyt studie.

14-09-2020 3 minutter Natur,   Forskning,   Økologisk Landsforening