Annonce

Annonce

Gråænder svømmer i vand

Ifølge Lars Bredahl, formand for Økologisk Landsforenings æg- og fjerkræudvalg, har fundet af den milde fugleinfluenza ikke konsekvenser for de økologiske besætninger, medmindre de ligger i zonen omkring udbruddet. Foto: Colourbox

Udbrud af mild fugleinfluenza

Fødevarestyrelsen har fundet fugleinfluenza i en besætning med gråænder nær Næstved. Knap 3.000 ænder og ællinger er nu blevet aflivet.

Fødevarestyrelsen har konstateret en såkaldt lavpatogen fugleinfluenza i en landbrugsbesætning med knap 3.000 gråænder ved Fuglebjerg i nærheden af Næstved. Det oplyser styrelsen i en pressemeddelelse.

Besætningen blev aflivet og destrueret i løbet af weekenden.

Fugleinfluenzaen er af typen H5 og en mild variant. Ænder udviser sjældent tegn på sygdom ved den, men de kan smitte andre fjerkræ, og sygdommen kan mutere til den højpatogene type, der har en dødelighed på op mod 100 pct. Aflivningen skulle forhindre dette scenario.

“Hvis sygdommen bliver højpatogen smitter den meget nemt fra besætning til besætning. Derfor bremser vi den på et tidligt stadie, inden den når at gøre større skade,” siger dyrlæge i Fødevarestyrelsen, Stig Mellergaard.

En restriktiv zone

Desuden har man oprettet en zone med særlige restriktioner på en km rundt om besætningen. Den har betydning for både private og professionelle fjerkræejere i området. Reglerne siger bl.a., at fjerkræ og andre fugle samt deres æg ikke må flyttes hverken inden for zonen eller ud og ind af zonen. Hobbyejere i zonen skal senest 5. juli registrere deres fjerkræ hos Fødevarestyrelsen på e-mailen 12@fvst.dk.

Ifølge Lars Bredahl, formand for Økologisk Landsforenings æg- og fjerkræudvalg, har sagen ikke konsekvenser for de økologiske besætninger, medmindre de ligger i den pågældende zone.

“Men det er selvfølgelig altid bekymrende med de tilfælde af fugleinfluenza, for pludselig kan der komme en højpatogen variant. Og så er det selvfølgelig ulykkeligt for den ramte besætning og ejeren, som det går ud over,” siger han.

For 2,5 år siden var Danmark ramt af den højpatogene fugleinfluenza, H5N8, der betød, at økologer blev pålagt at holde deres dyr under tag. 

Flere artikler fra samme sektion

Afklaring nærmer sig efter usikkerhed om aflivning af dyr på marken

KOMMENTAR: Der er udsigt til, at praksis med at aflive dyr på marken, inden de transporteres til slagteri, kan fortsætte.

15-10-2019 3 minutter ØkologireglerPolitik

Kløvergræsmarken til vinter

En stor del af dine græsmarker skal også være i topform som græsmarker næste år, derfor er det vigtigt, at de bliver trimmet her i efteråret.

11-10-2019 3 minutter Fagligt talt

Avlsmål for en økologisk malkeko er ikke lige om hjørnet

Der er brug for mere viden om de økonomiske værdier på de enkelte fedtsyrer, mener avlsforening, som endnu ikke er klar til at lade avlsmål for fedtsyresammensætningen vægte højere end for eksempel ydelsen.

10-10-2019 5 minutter Kvæg