Annonce

Afgrøder ses i et væksthus

Danmark, Sverige og Finland har fået dispensation til at fortsætte med at dyrke i afgrænsede bede frem til den 31. december 2030.. Foto: Colourbox

Udfasning af afgrænsede bede forlænges for økologiske gartnere

Nogle danske gartnere kan fortsætte med at dyrke afgrøder i afgrænsede bede i økologiske væksthuse, da Danmark, Finland og Sverige har fået dispensation fra nye EU-regler.

Økologiske gartnere får med en dispensation mere tid til at omstille deres produktion i tråd med den kommende økologiforordning, som træder i kraft den 1. januar 2021. 

Forordningen fjerner nemlig muligheden for at dyrke afgrøder i afgrænsede bede i økologisk væksthusproduktion, da det er principielt besluttet, at planter bør være jordbundstilknyttede. Danmark, Sverige og Finland har imidlertid fået dispensation til at fortsætte med at dyrke i afgrænsede bede frem til den 31. december 2030. 

Det oplyser Landbrugsstyrelsen i en pressemeddelelse

Dispensationen gælder kun de økologer, der allerede d. 28. juni 2017 dyrkede i afgrænsede bede - kom man til efter denne skæringsdato og producerer i afgrænsede bede, skal man have omstillet sin produktion i tråd med forordningens ikrafttræden.

Er man ny væksthusproducent, eller ønsker man at udvide sin nuværende produktion, skal man begynde på det inden d. 1. januar 2019 for at kunne have en produktion i bundjorden per d. 1. januar 2021, da der er en toårig omlægningsperiode for at blive økologisk. Det betyder også, at nye væksthusproducenter skal være opmærksomme på, at fra d. 1. januar 2021 vil en afgrøde først være økologisk, når den er sået eller plantet to år efter omlægningstidspunktet. 

Reglerne om væksthusproduktion findes i økologiforordningens betragtning 30 (side 5) og Bilag II, del 1: Regler om planteproduktion, stk. 1.5 (side 57), som du finder her i den nye økologiforordning.

Flere artikler fra samme sektion

Dyrevelfærd kan opfattes på flere måder

Der findes ikke én definition på dyrevelfærd. Ligesom man kan have forskellige natursyn, kan man også se på dyrevelfærd på forskellig måde.

18-02-2019 4 minutter DyrevelfærdKvæg

Forskere efter skræmmende insektnedgang: Køb økologisk

Et nyt studie har vist en dramatisk nedgang for verdens insekter. Nu anbefaler to forskere, at man køber økologi. Haveejere kan også hjælpe til.

14-02-2019 5 minutter Natur

Affald er fremtidens fosforkilde

Landbruget skal i fremtiden genbruge fosfor fra affald. Forskere sætter i en ny rapport tal på gødningsværdien af bl.a. komposteret have- og husholdningsaffald.

13-02-2019 3 minutter Næringsstoffer