Annonce

Okologisk-Inspirationsdag-2021-(A2).png

Annonce

NOFF_DAN-okt-nov.jpg

Annonce

GreenF-september.png
Nærbillede af ærter

Ærter til konsum kommer i mange forskellige varianter. Også når det gælder blomstringen. Foto: Inger Bertelsen

Udvalget af ærtesorter vokser

Der er høstet pæne udbytter i ærter til konsum i 2021. Foreløbige resultater fra landsforsøgene viser, at udvalget af dyrkningsegnede sorter er bredere, end vi har tradition for i Danmark.

Otte sorter er i år dyrket i landsforsøg i Øst- og Sydjylland. Alle sorter er tilgængelige på markedet og dermed også for dyrkning i 2022. De foreløbige resultater tegner et billede af, at paletten af spiseegnede sorter hurtigt kan udvides, hvis markedet efterspørger det.

I forsøget indgår sorten Ingrid med et udbytte på 41 hkg/ha. Den dyrkes i forvejen i Danmark til foder, og ganske heldigt i denne sammenhæng har den god smag og er også velegnet til konsum, konstaterer Inger Bertelsen fra Seges Økologi Innovation.

»Hvis man regner med at give produktionen af ærter fuld skrue næste år, er Ingrid det sikre valg. Den har en god højde, et fornuftigt udbytte og smager godt. Men ærter til konsum er meget andet end gule ærter, og det er baggrunden for valget af sorter til forsøget i år,« siger Inger Bertelsen.

Udbyttet i Ingrid matches af den anden gule ært i forsøget, Orchestra, samt af en lille grøn ært, Greenwood. I forsøgene er der klare forskelle i udbyttet på op til 11 hkg/ha, men mange andre parametre spiller ind, når man skal vælge sort, pointerer Inger Bertelsen.

Udbytte i ærter til konsum: Foreløbige resultater fra de økologiske landsforsøg tegner et billede af, at flere ærte-sorter til konsum egner sig til dyrkning i Danmark under økologiske forhold
Udbytte i ærter til konsum: Foreløbige resultater fra de økologiske landsforsøg tegner et billede af, at flere ærte-sorter til konsum egner sig til dyrkning i Danmark under økologiske forhold. Kilde: Seges Økologi Innovation

Udvalgte resultater fra screening i projekt Sort it out
Udvalgte resultater fra screening i projekt Sort it out. Kilde: 'Sort it Out', Økologisk Landsforening

Stor variation

Ud over landsforsøgenes otte sorter er 16 sorter screenet i Økologisk Landsforenings projekt Sort it out, herunder en række gamle landsorter. De er dyrket på henholdsvis vandet jord i Østjylland og uvandet jord ved Roskilde.

»Der er stor variation i udbytter mellem sorter, men også mellem lokaliteter. Nogle af de gamle sorter har klaret sig godt på især uvandet jord. Lollandsk rosin har givet 35 hkg og Brun ært fra Nakskov 29 hkg pr. hektar under meget tørre forhold,« oplyser projektleder Jesper Fog-Petersen.

Foruden at screene for de dyrkningsmæssige egenskaber bliver sorterne i såvel landsforsøg som Sort it out bedømt på smag og konsistens.

»Det betyder, at aftagerne af ærter kan melde deres ønsker ud på et virkeligt solidt grundlag, og at de økologiske landmænd til foråret ved, hvad de kan forvente med hensyn til udbytte og dyrkningsegenskaber,« siger Jesper Fog-Petersen.

Annonce

Okologisk-Inspirationsdag-2021-(A2).png

Flere artikler fra samme sektion

Fugleinfluenza igen på vej til Danmark

Fund af fugleinfluenza i vilde fugle i Vadehavet tyder på, at en ny sæson for fugleinfluenza står for døren. Fødevarestyrelsen opfordrer borgere til at tippe om fund af døde fugle, og beder fjerkræejere om at have ekstra fokus på smittebeskyttelse.

22-10-2021 3 minutter Æg og fjerkræ

Kok serverede blomkålsstænger til kødglade mænd: »Det er stadig den ret, de snakker om«

Kok Torben Kiel Hviid ser med bekymring på det, han betegner som dalende kvalitet af vores mad samt overforbruget af kød og råvarer fløjet hertil fra fjerne dele af verden. Som ejer af øko-cateren Groft prioriterer han at bruge grønt i sæson, små mængder kød og råvarer uden tilsætningsstoffer.

22-10-2021 13 minutter Gastronomi,   Forbrug,   Bæredygtighed

Stigende tendens til fjerpilning i økologiske etagesystemer skal stoppes

KRONIK: De seneste tre til fem år er der i økologien set en stigende forekomst af fjerpilning i høneflokkene, herunder også i de populære etagesystemer. Innovationscenter for Økologisk Landbrug vil sammen med producenterne finde veje til at forebygge det allerede i opstartsperioden.

21-10-2021 3 minutter Kronik,   Æg og fjerkræ,   Dyrevelfærd