Annonce

Annonce

Michael Tersbølstår med spade i mark med efterafgrøde

Det kræver blot en ganske almindelig spade og lidt øvelse at udtage og analysere en spadeprøve. Michael Tersbøl viser hvordan i ny video. Foto: Joachim Kjeldsen

VIDEO: Kend din jord – brug spaden

Hav altid spaden med, når du kører i marken, så du kan grave huller og se din jord fra en anden vinkel. I en ny video guider Michael Tersbøl, ØkologiRådgivning Danmark, til større indsigt i jordens frugtbarhed

Der er en stigende opmærksomhed blandt økologiske landmænd på jordkvalitet, kulstofbinding og frugtbarhed. Men hvordan vurderer man egentlig dyrkningsjordens tilstand? Ja, man kan tage jordbundsanalyser, og mange gør det også med jævne mellemrum, men man kan også grave et hul og se, hvordan jorden rent fysisk fremtræder. 

Det sidste gør planterådgiver Michael Tersbøl, ØkologiRådgivning Danmark, i Økologisk Landsforenings nye video ’Kend din jord – brug spaden’.

Her viser han, hvad farve, duft, knolde og lagdeling fortæller om jordens tilstand.

Kend din jord - brug spaden

"Frugtbar jord er et komplekst felt, og der er mange budskaber på markedet. Den enkle metode er at se på jorden som miljø for rødderne, altså den fysiske struktur. Når man tager en spadeprøve, skal det derfor være i en mark med en afgrøde eller efterafgrøde. Rødderne skal have det nemt, så kig på dem: vokser de frit, eller bliver de begrænset af noget og af hvad?", siger Michael Tersbøl og tilføjer om metoden:

"Og så kræver det blot en spade. Det er genialt."

Jo flere huller, jo bedre

Michael Tersbøl har i 2018 været tovholder for en erfa-gruppe om jordfrugtbarhed og har i den sammenhæng gravet mange huller i de marker, gruppen har besøgt.

"Jo flere huller, man graver, jo bedre bliver man til at vurdere jorden. En erfa-gruppe kan være en god måde at begynde på. Så ser man mange forskellige jorder og kan snakke med kolleger om det, man ser," siger Michael Tersbøl.

ØkologiRådgivning Danmark udbyder også i år erfa-grupper om jordfrugtbarhed.

I videoen anvender Michael Tersbøl værktøjet Visuel bedømmelse af jordens struktur, der giver point fra 1 til 5 på syv områder. 

Videoen er produceret i projektet Demonstration af nye økologiske løsninger II, som netop er afsluttet. Se flere faglige videoer på projektets hjemmeside.

Flere artikler fra samme sektion

Dronehyrden hjælper landmanden

I takt med at naturområderne til afgræsning vokser, opstår der behov for at finde nye metoder til overvågning af de græssende dyr. Alene i år er der hos landbrugsstyrelsen søgt om tilskud til at omlægge 10.000 ha til afgræsning. Lige nu tester 10 landmænd hvordan droner fungerer som en lille hjælper – en slags flyvende hyrde.

18-04-2024 7 minutter Biodiversitet

Truslen er blevet mindre, så nu må hønsene atter komme ud

Risikoen for fugleinfluenza er faldet. Derfor ophæver Fødevarestyrelsen nu kravet om, at gæs, høns, ænder og kalkuner skal være under tag eller lukket inde.

17-04-2024 2 minutter Fugleinfluenza,   Æg og fjerkræ

Fødevareministeriet slår fast: Solcelleparker er økologiske og kan få økostøtte

Mange solcelleparker får økologistøtte, selv om de ofte drives af konventionelle. Samtidig hjælper de regeringen med at nå målsætningen for det samlede øko-areal.

17-04-2024 4 minutter Tilskud