Annonce

Overvejelserne om afsætning skal gøres helt fra begyndelsen, inden der overhovedet er plantet et eneste træ eller busk, for afsætningskanalerne har stor indflydelse på arts- og sortsvalg. Foto: Henrik Hindby Koszyczarek

Vil man tjene på skovlandbrug, skal man allerførst tænke i afsætning

Et skovlandbrug genererer nye produkter og nye markedsmuligheder, men afsætningen er ikke givet på forhånd. Tænk afsætning fra begyndelsen og tænk lokalt, lyder anbefalingen fra rådgiverne.

Frugt, nødder og bær er oplagte afgrøder i et skovlandbrug. Går man frugtvejen, forestår et ikke uvæsentligt arbejde med at afsætte bedriftens nye produkter. 

For uanset om markedet kalder på mere dansk økologisk frugt, er afsætningskanalerne ikke oplagte, som når man producerer korn og bælgsæd - og da slet ikke, hvis der er tale om en lille og relativt ekstensiv produktion.

”Hvis formålet er at sælge til konsum, vil jeg anbefale jer at tænke lokal afsætning, kort vej til forbrugerne, evt. selvpluk eller salg til lokale butikker. Most og cider er en mulighed, men i øjeblikket er der mange om buddet, og priserne er faldende,” sagde frugtkonsulent Hanne Lindhard Pedersen, HortiAdvice, da hun forleden talte for omkring 60 deltagere på et seminar om skovlandbrug hos Bjarne Larsen, Forum Østergaard, ved Esbjerg.

Ekstensiv frugtproduktion

  • Vælg robuste sorter, der egner sig til økologisk drift.
  • Tag jordbundsprøver inden plantning og foretag grundgødskning. Frugttræer elsker K og Mg de første år.
  • Køb økologisk plantemateriale, hvis det findes – se Frødatabasen. Gælder også frø til blomsterstriber. Hvis konventionelle planter, skal de være barrodede.
  • Grundstammer til ekstensiv produktion: fx M7, A2 (god til sandjord) og MM111
  • Hold jorden sort omkring træer og buske de første tre år - helst mekanisk. Risiko for mosegrise med halm som dække.
  • Kvælstofbehov 25-30 kg N/ha om året. For meget kvælstof øger risiko for svampesygdomme. Pas på med kløverprocenten i græsblandinger.
  • Form: ’Juletræ’-form giver i modsætning til kroneform mulighed for maskinel beskæring og bedre sollys. Beskær kun i tørvejr eller ved temperaturer under fem grader.
  • Information om produktion af økologisk frugt og bær i praksis findes i bogen ’Frugt og Bær’ af Maren Korsgaard og Hanne Lindhard Pedersen.

Kilde: Hanne Lindhard Pedersen, HortiAdvice

Overvejelserne om afsætning skal gøres helt fra begyndelsen, inden der overhovedet er plantet et eneste træ eller busk, for afsætningskanalerne har stor indflydelse på arts- og sortsvalg. 

Til selvpluk kan man f.eks. med fordel vælge sorter, der udover at være robuste også modner over en lang periode.

Bjarne Larsen har plantet frugt- og nøddetræer på et 16 ha stort areal, og en beregning viser, at det bliver en økonomisk gevinst for ham
Bjarne Larsen har plantet frugt- og nøddetræer på et 16 ha stort areal, og en beregning viser, at det bliver en økonomisk gevinst for ham. Foto: Henrik Hindby Koszyczarek

Det valg er truffet hos Bjarne Larsen, der dette efterår har plantet omtrent 1.000 æbler, pærer, blommer og nødder på et 16 ha stort areal, hvor der også skal dyrkes almindelige landbrugsafgrøder. I den økonomiske kalkule forventes 80 pct. af frugten afsat som selvpluk med forventede priser på 19-21 kr./kg for æbler og pærer, mens afsætning til grossist o.a. forventes at være 5 kr./kg.

En økonomisk kalkule for produktionen viser et gennemsnitligt dækningsbidrag II på ca. 17.000 kr./ha.

Bjarne Larsen planlægger at sælge 80 pct. af produktionen af frugt og nødder via selvpluk og 20 pct. gennem salg til most og grossist. Heri er ikke indregnet fejlslagen høst eller andre uforudsete hændelser og heller ikke evt. merpris for landbrugsprodukterne som følge af oprindelse i et skovlandbrugssystem
Bjarne Larsen planlægger at sælge 80 pct. af produktionen af frugt og nødder via selvpluk og 20 pct. gennem salg til most og grossist. Heri er ikke indregnet fejlslagen høst eller andre uforudsete hændelser og heller ikke evt. merpris for landbrugsprodukterne som følge af oprindelse i et skovlandbrugssystem. Kilde: SAGRO

De valgte fem æblesorter modner over tre måneder med Discovery som den første i august og Bramley som den sidste i oktober. Ligeledes er der plantet fem blommesorter med Opal som den tidligst modnende i begyndelsen af august og med Haganta som den seneste omkring 1. oktober. I sortsvalget og planteplanen skal man desuden håndtere behovet for bestøversorter.

Seminaret ved Esbjerg var led i projektet InTRÆgrer 2.0, som er støttet af Fonden for Økologisk Landbrug.

Flere artikler fra samme sektion

Svar til Zetland: Økologien ér en bæredygtig del af løsningen

DEBAT: Når Zetlands nylige artikel om økologi lægger så stor vægt på økologiens udbytte og alene kobler klimaaftryk sammen med dette begreb om effektivitet, giver det et forsimplet billede af klimaaftrykket.

20-01-2021 9 minutter Debat,   Bæredygtighed,   Klima

Gasoline Grill gør klar til at indtage Tivoli

Når Tivoli i København til påske slår dørene op til en ny sæson, kan den gamle have byde på en ny attraktion i form af den økologiske burgerbar Gasoline Grill, som åbner kædens hidtil største restaurant.

20-01-2021 3 minutter Foodservice

I 2020 solgte Coop 20 pct. flere økologiske varer end året før

Hver syvende vare, som Coops kunder stoppede i indkøbskurven i 2020, var økologisk, og en voksende andel af dem var forarbejdede produkter.

19-01-2021 5 minutter Detailhandel