Annonce
Annonce
Overvejelserne om afsætning skal gøres helt fra begyndelsen, inden der overhovedet er plantet et eneste træ eller busk, for afsætningskanalerne har stor indflydelse på arts- og sortsvalg. Foto: Henrik Hindby Koszyczarek
Vil man tjene på skovlandbrug, skal man allerførst tænke i afsætning
Et skovlandbrug genererer nye produkter og nye markedsmuligheder, men afsætningen er ikke givet på forhånd. Tænk afsætning fra begyndelsen og tænk lokalt, lyder anbefalingen fra rådgiverne.
Frugt, nødder og bær er oplagte afgrøder i et skovlandbrug. Går man frugtvejen, forestår et ikke uvæsentligt arbejde med at afsætte bedriftens nye produkter.
For uanset om markedet kalder på mere dansk økologisk frugt, er
afsætningskanalerne ikke oplagte, som når man producerer korn og bælgsæd - og
da slet ikke, hvis der er tale om en lille og relativt ekstensiv produktion.
”Hvis formålet er at sælge til konsum, vil jeg anbefale jer at tænke lokal afsætning, kort vej til forbrugerne, evt. selvpluk eller salg til lokale butikker. Most og cider er en mulighed, men i øjeblikket er der mange om buddet, og priserne er faldende,” sagde frugtkonsulent Hanne Lindhard Pedersen, HortiAdvice, da hun forleden talte for omkring 60 deltagere på et seminar om skovlandbrug hos Bjarne Larsen, Forum Østergaard, ved Esbjerg.
Ekstensiv frugtproduktion
- Vælg robuste sorter, der egner sig til økologisk drift.
- Tag jordbundsprøver inden plantning og foretag grundgødskning. Frugttræer elsker K og Mg de første år.
- Køb økologisk plantemateriale, hvis det findes – se Frødatabasen. Gælder også frø til blomsterstriber. Hvis konventionelle planter, skal de være barrodede.
- Grundstammer til ekstensiv produktion: fx M7, A2 (god til sandjord) og MM111
- Hold jorden sort omkring træer og buske de første tre år - helst mekanisk. Risiko for mosegrise med halm som dække.
- Kvælstofbehov 25-30 kg N/ha om året. For meget kvælstof øger risiko for svampesygdomme. Pas på med kløverprocenten i græsblandinger.
- Form: ’Juletræ’-form giver i modsætning til kroneform mulighed for maskinel beskæring og bedre sollys. Beskær kun i tørvejr eller ved temperaturer under fem grader.
- Information om produktion af økologisk frugt og bær i praksis findes i bogen ’Frugt og Bær’ af Maren Korsgaard og Hanne Lindhard Pedersen.
Kilde: Hanne Lindhard Pedersen, HortiAdvice
Overvejelserne om afsætning skal gøres helt fra begyndelsen, inden der overhovedet er plantet et eneste træ eller busk, for afsætningskanalerne har stor indflydelse på arts- og sortsvalg.
Til selvpluk kan man f.eks. med fordel vælge sorter, der udover at være robuste også modner over en lang periode.
Det valg er truffet hos Bjarne Larsen, der dette efterår har plantet omtrent 1.000 æbler, pærer, blommer og nødder på et 16 ha stort areal, hvor der også skal dyrkes almindelige landbrugsafgrøder. I den økonomiske kalkule forventes 80 pct. af frugten afsat som selvpluk med forventede priser på 19-21 kr./kg for æbler og pærer, mens afsætning til grossist o.a. forventes at være 5 kr./kg.
En økonomisk kalkule for produktionen viser et gennemsnitligt dækningsbidrag II på ca. 17.000 kr./ha.
De valgte fem æblesorter modner over tre måneder med Discovery som den første i august og Bramley som den sidste i oktober. Ligeledes er der plantet fem blommesorter med Opal som den tidligst modnende i begyndelsen af august og med Haganta som den seneste omkring 1. oktober. I sortsvalget og planteplanen skal man desuden håndtere behovet for bestøversorter.
Seminaret ved Esbjerg var led i projektet InTRÆgrer 2.0, som er støttet af Fonden for Økologisk Landbrug.
Flere artikler fra samme sektion
Mangel på økologisk udsæd
Der er mangel på økologisk udsæd dette forår, og for flere arter er der udsolgt af økologisk såkorn. Det gælder bla. havre og vårbyg. På den baggrund har Landbrugsstyrelsen ændret klassifikationen for flere arter til ”Til bekræftelse” i OrganicXseeds (OXS).
Ny metode til grødeskæring kan være til gavn for både miljø og landmænd
Gennem et stort forskningsprojekt lavet på 65 strækninger i fynske vandløb i samarbejde med 130 lodsejere, er det fundet en ny grødeskæringsmetode, der både er til gavn for miljøet og lodsejernes afvandingsinteresser.
Sådan lagrer du kulstof og skaber en mere frugtbar jord
FAGLIGT TALT: Jorder, hvor man arbejder med at lagre kulstof, kommer ind i en positiv spiral, som gradvist gør dem mere robuste over for klimapåvirkninger og i stand til at afbøde virkningerne af ekstrem nedbør og tørke på planter.