Annonce

Annonce

Torsten Wetche står i en quinoa-mark

52-årige Torsten Wetche, der har siddet i bestyrelsen i Thise i 14 år, stiller nu op som formand for Økologisk Landsforening. Arkivfoto: Anna Christa Bjerg

Thises næstformand stiller op som ØL-formand

GENERALFORSAMLING 2022: Et tredje medlem af Økologisk Landsforening har nu meldt sig som formandskandidat forud for foreningens generalforsamling.

Torsten Ployart Wetche, økologisk mælkeproducent og næstformand for Thise, har valgt at stille op som formand i Økologisk Landsforening. Økologisk Nu bringer her hans egen præsentation. Alle, der er interesserede i at stille op som formand for foreningen på den forestående generalforsamling d. 4. marts, kan sende en præsentation til hhk@okologi.dk, hvorefter den vil blive bragt her på www.økonu.dk.

Jeg vil gerne meddele mit kandidatur til formandsposten i Økologisk Landsforening. Jeg hedder Torsten Ployart Wetche (52 år) og bor på gården Hvanstrup i Vesthimmerland, hvor jeg producerer græsmælk fra ca. 130 køer. Derudover producerer jeg stude, korn, græsfrø, bælgplanter, kartofler og træ (40 ha) på i alt 408 ha med 6 ansatte.

Jeg er gift med Anne-Louise, og sammen har vi fire børn i alderen 18-24 år. Efter uddannelse som agronom i 1996 med speciale i jordbundskemi, vendte jeg hjem til den fædrene gård og blev ansat som fodermester. Jeg indgik i et I/S med min far i 1998 og overtog hele bedriften i 2005. Vi begyndte omlægning til økologi i 1997 og levering til Thise Mejeri i 1998. Jeg er 5. generation på gården, hvor min familie har været siden 1851.

Mit hjerte brænder for økologien og lysten til at drive og udvikle landbruget og samfundet i en bæredygtig retning med fokus på fornuftig anvendelse af de stedlige ressourcer og i dialog med det omgivende samfund. Økologien bygger på principper, som sigter mod en helhedsforståelse af landbruget, og som bekender sig til en forsigtig tilgang til anvendelse af udefrakommende hjælpemidler.

Kamp om formandsposten

Indtil videre har tre medlemmer meldt deres kandidatur til formandsposten i Økologisk Landsforening:

  • Uffe Bie
  • Laust Stenger
  • Torsten Wetche
  • Louise Køster

Jeg ser landbruget som et system, som, under skyldig hensynstagen til god velfærd for husdyrene, ønsker at arbejde med naturlige dynamikker frem for at bekæmpe dem. Et meget vigtigt område for landbruget bliver at medvirke til at øge biodiversiteten ved at give mere plads til naturen.

Jeg har siddet i Thises bestyrelse gennem de sidste 14 år, heraf de seneste seks år som næstformand. Som eksponent for og med-udvikler af græsmælken har jeg gennem de seneste fire år haft kontakt til en række organisationer og medier samt holdt mange oplæg om en bæredygtig retning for fødevareproduktionen.

Til dette hører en vis nedgang i husdyrproduktionen, men bestemt ikke et ophør, idet husdyrene hænger sammen med et bæredygtigt økologisk landbrugssystem i Danmark. Udviklingen af økologien kan kun ske gennem dialog mellem primærproducenter, virksomheder, forbrugere, NGO’er og det politiske system.

I den forbindelse har mine erfaringer fra bestyrelsesarbejdet i Thise, udviklingen af græsmælk og dialogen herom givet mig mod og lyst til at præge udviklingen i samarbejde med gode folk i Økologisk Landsforening.

Se de øvrige kandidater herunder:

Flere artikler fra samme sektion

Vi skal finde de gamle dyder frem igen

LEDER: Der er efterhånden en bred enighed i samfundet om, at vi skal spise en langt mere plantebaseret kost. Vi, der har været længe i gamet, kan jo huske tilbage på en barndom, hvor kødet var en luksusvare.

05-04-2024 4 minutter Leder,   Økologisk Landsforening

Æg skal ud af køledisken

POLITISK KLUMME: Økologisk Landsforening er ikke imod et kølekrav, hvis det er nødvendigt for fødevaresikkerheden, men omvendt vil vi gerne udfordre alle ressourcespild i vores fødevarekæde.

04-04-2024 5 minutter Klumme,   Politik,   Æg og fjerkræ,   Detailhandel

Heldigvis er diskussionen om fremtidens mad på skolen ved at komme op i gear

KLUMME: Selvom mange formentlig synes, at den danske madpakketradition er et stykke mindeværdigt dansk madkultur, skal vi måske bare vænne os til, at den gjorde det godt i mange år, men at den nu har nået sidste salgsdato?

04-04-2024 6 minutter Klumme,   Kostvaner