Annonce

Øko-formand: Økologi er ikke en klimasynd

Økologisk Landsforenings formand, Per Kølster, opfordrer i et debatindlæg i Politiken til at bakke op om økologien og dens løsninger for klimaet.

Økologerne er ikke klimasyndere - tværtimod er økologi en del af løsningen på klimakrisen.

Det fastslår Økologisk Landsforenings formand, Per Kølster, i et debatindlæg i Politiken den 28. november. Her svarer han på et tidligere debatindlæg, hvori forfatteren opfordrede til at droppe økologien for klimaets skyld. 

 ”Jeg deler ønsket om et bæredygtigt landbrug og forbrug, også i forhold til klimaet. Samt at økologisk landbrug sænker sin påvirkning af klimaet. Vi er slet ikke i mål på det punkt, endnu. Men ‘klimasyndere’ er vi økologer dog ikke, og det er ikke nødvendigt, som SNE (initialer på tidligere debattør, red.) appellerer til, at vi accepterer pesticider i drikkevand og naturen for klimaets skyld. Fordi økologi er en del af løsningen på klimaet - samtidig med at økologi leverer på en stribe bæredygtighedsmål fra biodiversitet og rent drikkevand til mindre kemi i produktion og i fødevarer,” skriver Per Kølster i sit indlæg. 

Økologiformanden understreger, at madens klimatryk er en fælles udfordring for både borgere og bønder.

”Ofte er den enkelte landmands klimabevidsthed mere afgørende end produktionsformen. Enkelte økologiske landbrug - endda mælkeproduktioner - er allerede klimaneutrale. Frem for at droppe økologi, kan man gøre meget mere for klimaet ved at droppe noget af det kød, man spiser. Så kan man, når man vælger kød, købe fra produktioner med høj dyrevelfærd og høj selvforsyning med foder som de økologiske. Essensen er, at vi alle har langt i mål for at reducere vores mads klimatryk. Vi skal belaste meget mindre. Økologer, konventionelle og forbrugere. Det er en fælles sag og et fælles ansvar,” skriver Per Kølster.

Joachim Plaetner Kjeldsen er pressemedarbejder i Økologisk Landsforening.

Flere artikler fra samme sektion

EU-kandidat: Dyrevelfærd skal øverst på dagsordenen i EU

DEBAT: Vi skal øge støtten til landbrugsformer, som tager hensyn til dyrevelfærd, miljø og klima i EU, mener Socialdemokratiets spidskandidat til EU-Parlamentet.

21-05-2019 2 minutter DebatDyrevelfærdEUValg 2019

ØL: Landbrugsstøtten skal gå til klimaet, naturen og miljøet

KRONIK: Støtten fra EU bør i mindre grad gå til fødevareproduktion og i højere grad belønne landmænd, der gør en gavnlig indsats for klima, natur, miljø og dyrevelfærd, mener Økologisk Landsforening.

16-05-2019 4 minutter Valg 2019EUTilskudPolitik

Økologisk landbrug er vigtigt. Men det er plads til vild natur også

DEBAT: Det giver ikke mening at lade produktionsinteresser stå i vejen for mere statslig natur. Det indebærer blandt andet, at hele Livø omsider kan blive til vild natur, og at statslandbruget på øen nedlægges.

08-05-2019 3 minutter DebatNatur