Annonce

Annonce

Annonce

Hovedindgangen til Agro Food Park 15

Økologisk Landsforening har indkaldt til ekstraordinære generalforsamlinger for at stemme om en ændring af formålsparagraffen. Foto: Jakob Brandt

Jeg er målløs over ØL's plan

DEBAT: Økologisk Landsforening levner knap plads til diskussion eller samtale om begrundelsen for at ændre foreningens formålsparagraf.

Af: Niels Ebbe, stifter af Solhjulet

Kære ledelse og bestyrelse (i Økologisk Landsforening, red.)

Så indkalder I til ekstraordinære generalforsamlinger for at ændre formålsparagraffen i VORES forenings vedtægter.

Jeg må sige, at jeg er målløs. I levner knap plads til diskussion, samtale om begrundelsen, løfter blot en flig af sløret, føler jeg.

Ydermere er datoerne lagt, så der er en sommerferie mellem de to generalforsamlinger, så mulighederne for at komme i dialog med hinanden i den grad er vanskeliggjort.

I har alt for travlt, og ærlig talt virker det, som om vi menige medlemmer bare er en klods om benet, som skal manipuleres på plads på den mest behændige måde.

Og jeg tror ikke, jeg er den eneste, der helt har mistet tilliden til jer. Vi har jo lige oplevet jeres skjulte hensigter én gang, hvor I har gennemført afgørende ændringer i foreningen fuldstændig hen over hovedet på os menige medlemmer, så man (jeg) forventer simpelthen det værste.

Derudover:

I min verden skal foreningens formålsparagraf være kort og præcis og lavet med hjertet.

Jeres forslag ser ud til at være en konstruktion, der er lavet ene og alene for at fange projektpenge. Det vil sige en formålsparagraf konstrueret til lejligheden – i stedet for en formålsparagraf, der signalerer, hvorfor vi er sammen i fællesskabet Økologisk Landsforening. Det står slemt til.

Ovenikøbet ligner det noget snørklet sjusk. Det er svært at fange indholdet, og det lige som smuldrer, når man prøver at holde det fast.

Og læg mærke til, hvor sent ordet økologi optræder. Forskning er tilsyneladende vigtigere.

I øvrigt vil den ikke inspirere, fange, endsige tænde et eneste muligt nyt medlem.

Den formålsparagraf kan vi ikke være bekendt.

Per Kølster, formand for Økologisk Landsforening, er blevet forelagt kritikken og svarer herunder:

Kære Niels Ebbe

Tak for dit læserbrev og til dit perspektiv på de kommende ekstraordinære generalforsamlinger, som skal behandle opdatering af vores formålsparagraf.

Jeg beklager, at du ikke føler, at der er plads til diskussion eller samtale omkring baggrunden for ændringen – det er ikke vores hensigt. Meningsudvekslinger mellem vores medlemmer er i høj grad det, der udvikler foreningen – og det, der driver mig personligt. Manipulation er et stærkt ord, og ikke en del af hverken bestyrelsens eller ledelsens hensigt eller værktøjskasse – naturligvis!

Vi håber på stor tilslutning til de to digitale møder – og vi vil sikre, at der er plads til at behandle emnet ordentligt.  Grunden til, at vi ikke kan vente til efteråret eller til GF 2022 med at stemme om ændringen, er, at offentlige bevillingsgivere skærper retningslinjerne for projekttilskud fra 1. januar 2022, og en stor del af de projekter, som skal afvikles i 2022 skal søges i august/september.

Den nuværende formålsparagraf dækker dog ikke projektaktiviteter i formel forstand. Det er derfor helt afgørende, at foreningens vedtægt ændres, hvis vi skal fastholde Økologisk Landsforening, som vi kender i dag – med muligheder for at søge offentligt tilskud til projekter, der skal udvikle økologien.

Når forslaget til nyt formål har den fremlagte ordlyd skyldes det vores bedste og meget grundige overvejelser efter samråd med juridisk rådgivning om, hvordan vi sikrer, at vi imødekommer de juridiske krav fra myndighederne. Og jura er som bekendt ikke en eksakt videnskab, og derfor er vores formulering det bedste skøn ift. at ramme balancen mellem at sikre vores identitet/formål og myndighedernes krav.

Vi er en forening, der udvikler og udbreder økologien, primært gennem projektaktiviteter – det har vi alle dage været.

Jeg ser frem til yderligere debat om emnet på de to generalforsamlinger onsdag den 1. juli 2021 kl. 16 og tirsdag den 10. august 2021 kl. 16.

På vegne af bestyrelsen, Per Kølster, formand Økologisk Landsforening

Dette er et debatindlæg og ikke et udtryk for redaktionens holdning. Ønsker du at skrive et debatindlæg til Økologisk så send det til hhk@okologi.dk. Navn og profession skal oplyses. Vi forbeholder os retten til at redigere i rubrik, manchet og mellemrubrik samt at rette sproglige fejl.

Flere artikler fra samme sektion

Crowdfunding blev ingen genvej til øget vækst for selskab bag økologiske måltidskasser

Simple Feast dropper crowdfunding som middel til at sikre yderligere kapital til selskabets ambitiøse vækstplaner.

16-07-2021 2 minutter finansiering

Tyrekalve skal have en økologisk fremtid

Forskere ved Aarhus Universitet vil udvikle to koncepter for kalve- og ungdyrkød fra den økologiske mælkeproduktion. Koncepterne er baseret på græs, og det hele begynder med kalve, der får masser af mælk hos ammetanter.

16-07-2021 4 minutter

Designergødninger testes i marken

Nye teknologier gør det muligt at raffinere kløvergræs og designe økologiske gødninger med forskelligt indhold af næringsstoffer, bl.a. svovlsur ammoniak. Det kan være en vej til et mere klimavenligt økologisk landbrug.

16-07-2021 3 minutter Næringsstoffer,   Planteavl,   Forskning