Annonce

GreenF-september.png

Annonce

Okologisk-Inspirationsdag-2021-(A2).png

Annonce

NOFF_DAN-okt-nov.jpg
Politisk klumme af Sybille Kyed

Bringer landbrugsaftalen os tættere på det landbrugsstystem, som Økologisk Landsforening ønsker, vil det helt naturligt også give en frygt for, hvad fremtiden byder for den enkelte landmand. Foto: ØL

En god landbrugsaftale skal mødes med lige dele glæde og frygt

POLITISK KLUMME: 2021 kan blive et skelsættende år for Økologisk Landsforenings vision. Den forestående landbrugsaftale vil potentielt sætte retningen for den fremtidige udvikling af landbruget her i Danmark.

Økologisk Landsforening er i det samlede billede en lille organisation, men vi har store ambitioner og arbejder med store visioner. Vi vil intet mindre end skabe en verden, der tænker og handler økologisk. Det vil vi, fordi vi tager ansvar for, at der også er en fremtid for de kommende generationer.

Og 2021 kan blive et skelsættende år for foreningens vision. Landbrugsaftalen, der forhandles i skrivende stund, vil potentielt sætte retningen for den fremtidige udvikling af landbruget her i Danmark.

Derfor vil Økologisk Landsforening selvfølgelig måle aftalen på, om vi kan se, at den sætter en ny retning, og vi vil fejre alle de aftryk, vi kan sætte på den.

Lægger den grunden til at bruge landbrugsstøtten til grønne tiltag efter perspektivet fælles goder for fælles penge? Lægger den grunden til, at produkternes aftryk på klima samtidigt med natur og dyrevelfærd, vandmiljø og drikkevand kan læses på slutprisen, så de mest belastende produkter er de dyreste forstås og ikke det modsatte, som det er tilfældet i dag?

Lykkes det, er vi på vej til at sætte gang i en større omstilling. Og den omstilling efterlader alle i usikkerhed over for fremtiden på den korte bane.

Vil tilskud til ny teknologi blive erstattet med betaling til bedrifter med lavt klimaaftryk og lille påvirkning af vandmiljøet, så den landmand, der når klima- og vandmiljømål gennem en mere naturnær produktion, er mindst lige så godt stillet, som den landmand, der prioriterer ny teknologi? Vil aftalen potentielt bringe os tættere på et landbrugssystem, som det vi i Økologisk Landsforening har formuleret som vores vision for fremtidens landbrug?

Lykkes alt dette, skal vi i Økologisk Landsforening selvfølgelig glæde os og kommunikere det. Men det vil være en glæde, der naturligvis også må være ledsaget af en stor portion frygt. For lykkes det, er vi på vej til at sætte gang i en større omstilling. Og den omstilling efterlader alle i usikkerhed over for fremtiden på den korte bane.

Målet er at lægge skinnerne ud til mere økologi. Men nutidens økologer er etableret i nuværende rammer, så vi vil være blinde og uærlige, hvis vi bilder os ind, at der ikke også vil være økologiske producenter, som vil blive udfordret på deres eksistens som følge af en aftale, vi ellers vil betegne som god for den grønne omstilling i landbruget og Danmarks forpligtelse på FN’s 17 verdensmål.

Økologisk Landsforenings medlemmer fortjener stor respekt for deres mod til at formulere og vedtage en politik, der ryster op i det samlede erhverv. En mulig ambitiøs landbrugsaftale skal fejres med stor ydmyghed.

Flere artikler fra samme sektion

Fugleinfluenza igen på vej til Danmark

Fund af fugleinfluenza i vilde fugle i Vadehavet tyder på, at en ny sæson for fugleinfluenza står for døren. Fødevarestyrelsen opfordrer borgere til at tippe om fund af døde fugle, og beder fjerkræejere om at have ekstra fokus på smittebeskyttelse.

22-10-2021 3 minutter Æg og fjerkræ

Kok serverede blomkålsstænger til kødglade mænd: »Det er stadig den ret, de snakker om«

Kok Torben Kiel Hviid ser med bekymring på det, han betegner som dalende kvalitet af vores mad samt overforbruget af kød og råvarer fløjet hertil fra fjerne dele af verden. Som ejer af øko-cateren Groft prioriterer han at bruge grønt i sæson, små mængder kød og råvarer uden tilsætningsstoffer.

22-10-2021 13 minutter Gastronomi,   Forbrug,   Bæredygtighed

Stigende tendens til fjerpilning i økologiske etagesystemer skal stoppes

KRONIK: De seneste tre til fem år er der i økologien set en stigende forekomst af fjerpilning i høneflokkene, herunder også i de populære etagesystemer. Innovationscenter for Økologisk Landbrug vil sammen med producenterne finde veje til at forebygge det allerede i opstartsperioden.

21-10-2021 3 minutter Kronik,   Æg og fjerkræ,   Dyrevelfærd