Annonce

Annonce

Portrætfoto af Per Kølster

Klimaindsatsen og indsatsen for øget biodiversitet, plads til natur, beskyttelse af grundvand og minimering af medicinforbruget i dyreholdet kræver, at vi gør noget nu. Arkivfoto: Økologisk Landsforening

En omstilling af landbruget er nødvendig – økologien har en løsning

LEDER: Vi mangler bare, at regeringen får højere ambitioner og mod til at føre dansk landbrug ind i en bæredygtig fremtid.

Regeringens nye udspil til en grøn skattereform tager ikke fat på den omstilling af landbruget, der er helt nødvendig for at skabe et bæredygtigt landbrug og nå i mål med Paris-aftalen.

Det er ærgerligt og helt ubegribeligt, hvorfor regeringen udsætter en grøn skattereform i landbruget. Økologisk Landsforening vil aktivere EU’s landbrugsstøtte som landbrugets grønne skattemodel, med afgift er for belastning og betaling for klima og naturleverancer.

Indtil nu har vi kun set politiske udspil, der hylder teknologi som løsningen på klodens udfordringer. Naturligvis skal vi udvikle ny teknologi, men vi skal ikke lade os forblinde af, at teknologi kan løse alt, så vi undlader at omstille landbruget. Teknologiske løsninger tager tid at udvikle og kompenserer ikke for, at naturen skal have mere plads og udsættes for et mindre pres, og vi samtidigt skal producere mad til flere.

Vi skal have genskabt balancen mellem planteproduktion og husdyr.

Klimaindsatsen og indsatsen for øget biodiversitet, plads til natur, beskyttelse af grundvand og minimering af medicinforbruget i dyreholdet kræver, at vi gør noget nu. Og at vi gør noget ved det, som ligger lige uden for vores dør, med de værktøjer, der ligger lige til økologernes højreben. Det betyder, at landbruget skal se meget anderledes ud i nærmeste fremtid, end det gør i dag.

Vi skal have genskabt balancen mellem planteproduktion og husdyr, så husdyrholdets størrelse tager afsæt i dets positive bidrag i et sundt økosystem fuld af liv, frem for at have et husdyrhold der er baseret på indkøbt foder, og som konkurrerer med mennesker om pladsen til at producere mad.

Det er en udvikling, som politikerne kan fremme med Økologisk Landsforenings forslag 'Pris på bæredygtighed', hvor vi foreslår at tage EU's landbrugsstøtte i brug til at finansiere omstillingen.

Modellens opbygning betyder, at landmænd, der holder sig under en CO2-udledningsgrænse og som kan dokumentere, at de skaber plads til marknatur, belønnes via EU’s landbrugsstøtteordning. Omvendt vil de bedrift er, der ikke opfylder kravene, blive opkrævet en afgift i form af mindre støtte.

EU’s landbrugsbudget er samlet på over 400 milliarder euro, og der kan skabes meget grøn omstilling for de penge, hvis støttesystemet får en ny indretning. Økologisk Landsforenings model understøtter de landmænd, der gør en forskel for klima og natur, samtidig med at den bakker op om en grøn skattereform uden at sætte dansk landbrugs konkurrenceevne over styr.

Økologien har således en løsning, og Økologisk Landsforeningen har båret den til bords. Politiske kræfter arbejder med os, og EU-Kommissionen meldte i foråret ud, at økologi er en vigtig del af løsningen, når fremtidens fødevareproduktion og forbrug skal gøres mere bæredygtigt. Og selv bruttoarealmodellen, som Økologisk Landsforening præsenterede for snart ti år siden, er blevet en del af EU-ministrenes holdningspapir forud for forhandlingerne om landbrugsstøtten 2023.

Nu mangler vi bare, at regeringen også får højere ambitioner og mod til at føre dansk landbrug ind i en bæredygtig fremtid.

Flere artikler fra samme sektion

Flere økologer kan se frem til tilskud til ny teknologi

Der er stor efterspørgsel på tilskud til ny teknologi, og nu afsætter fødevareministeren ekstra penge til Økologisk investeringsstøtte i 2021. Derudover får ansøgerne et halvt år ekstra til at afslutte deres projekt.

02-12-2021 2 minutter Tilskud

Snart bliver engelske landmænd belønnet for at passe på deres jord

Engelske landmænd vil fra 2022 modtage betaling, hvis de aktivt værner om jordens frugtbarhed og sundhed. Flere naturorganisationer er dog skuffede over ordningen.

02-12-2021 4 minutter Udland,   Politik,   Jordfrugtbarhed

Ny kampagne skal gøre det nemt at spise grønnere i januar

I januar 2022 sætter Dansk Vegetarisk Forening for første gang den landsdækkende kampagne Grøn Januar i gang. Grøn Januar har deltagelse af flere store kæder og skal sætte fokus på at spise grønnere ved at synliggøre udbuddet af veganske muligheder i landets butikker samt på spisesteder og i kantiner.

02-12-2021 4 minutter Forbrug,   Detailhandel,   Plantebaserede fødevarer