Annonce

Annonce

Køer på græs

Hvis regeringen vil gøre alvor af sine gode intentioner for det økologiske landbrug, må den afsætte midlerne til det, skriver Helle Borup Friberg og Per Kølster fra Økologisk Landsforening i et debatindlæg på Altinget Fødevarer. Foto: Karen Munk Nielsen

Økologisk Landsforening: Regeringen må stoppe udhulingen af økologien

Investeringerne i økologien på de seneste fem års finanslove har været under udfasning og rammer et rungende nulpunkt i 2022.

Dette indlæg er oprindeligt bragt på altinget.dk d. 04.09. 2020


Af Helle Borup Friberg og Per Kølster, hhv. direktør og formand i Økologisk Landsforening

Når en virksomhed prioriterer et forretningsområde, der skal vækste, så er det normal praksis at følge op med investeringer. Og økologi er udpeget som et prioriteret område af både regering og dens støttepartier.

Regeringen og støttepartierne har i ’forståelsespapiret’ bundet sig til et mål om at fordoble det økologiske areal, eksporten af økologi og danskernes forbrug af økologi i 2030.

Forud for regeringsdannelsen udgav Socialdemokratiet sit økologiudspil med en klar ambition om at ville fastholde Danmark som verdens førende økologination og tage lederskab for økologien.

Denne afgrundsdybe forskel på mål og politik er selvfølgelig opsigtsvækkende og stærkt problematisk i en tid, hvor det står hævet over enhver diskussion, at dansk og europæisk landbrug skal blive mere bæredygtigt.

Fem initiativer skulle fremtidssikre økologiens udvikling og fastholde økologi som en erhvervssucces.

Socialdemokratiet ville sikre flere midler til eksportfremme og markedsudvikling, afsætte permanente midler til innovation og forskning, samarbejde med detailhandlen om billigere og mere tilgængelig økologi, oprette en pulje til uddannelse af køkkenpersonale, så der kommer mere økologi og mindre madspild i køkkenerne og endelig arbejde for indretning af EU’s landbrugspolitik, så den understøtter mere økologi i hele Europa.

Økologien udhules

Det er kendte virkemidler, som har sikret Danmark sin økologiske førerposition med et marked på godt 13 procent, og som har indkasseret Danmark en FN-pris for politik, som fremmer overgangen til bæredygtig fødevare- og landbrugsproduktion.

Men uanset dette har investeringerne på de sidste fem års finanslove har været under udfasning og rammer et rungende nulpunkt i 2022.

Økologisk Landsforening ser derfor frem til, at dette års finanslov afspejler målsætningen i forståelsespapiret, og at de strategiske investeringer, som Socialdemokratiet selv udpegede, inden de kom i regering, flytter sig fra ord til handling.

Denne afgrundsdybe forskel på mål og politik er selvfølgelig opsigtsvækkende og stærkt problematisk i en tid, hvor det står hævet over enhver diskussion, at dansk og europæisk landbrug skal blive mere bæredygtigt.

Kan reducere klimaaftryk

Økologi indeholder et potentiale til at reducere landbrugets klimaaftryk, samtidig med at naturen får mere plads, der kommer mere liv i marken, vi får rent vandmiljø og drikkevand, fødevarer uden pesticidrester, dyrevelfærd og et udbud af nye spændende kvalitetsfødevarer.

Men det er et potentiale, der skal dyrkes, og som kræver fortsat investering og målrettet politik. Der er behov for faglig udvikling og forskning, så økologi leverer endnu bedre og bliver mere konkurrencedygtigt. Der er behov for viden om økologi i hele værdikæden helt ud til forbrugeren og i køkkenerne, og der er markedsmekanismer, der skal ombrydes, hvis økologi skal vækste.

Økologisk Landsforening ser derfor frem til, at dette års finanslov afspejler målsætningen i forståelsespapiret, og at de strategiske investeringer, som Socialdemokratiet selv udpegede, inden de kom i regering, flytter sig fra ord til handling.

Skattereform kan fremme økologien

Samtidigt er Økologisk Landsforening stærkt optaget af den danske udmøntning af en kommende europæisk landbrugsreform.

Skruet rigtigt sammen og med tilstrækkelig interesse for at skabe forandring i dansk landbrug, så kan udmøntningen blive en model for en grøn ”skattereform” i primærlandbruget, hvor alle omkostninger også dem for klima, natur, drikkevand og dyrevelfærd afspejles i produktionsomkostningerne.

Derved kan markedskræfterne bruges aktivt til at skabe en bæredygtig omstilling i landbruget, og økologi kan blive et endnu mere oplagt fødevarevalg for flere og flere forbrugere.

Dette er et debatindlæg og ikke et udtryk for redaktionens holdning. Ønsker du at skrive et debatindlæg til Økologisk så send det til hhk@okologi.dk. Navn og profession skal oplyses. Vi forbeholder os retten til at redigere i rubrik, manchet og mellemrubrik samt at rette sproglige fejl.

Flere artikler fra samme sektion

Vi skal finde de gamle dyder frem igen

LEDER: Der er efterhånden en bred enighed i samfundet om, at vi skal spise en langt mere plantebaseret kost. Vi, der har været længe i gamet, kan jo huske tilbage på en barndom, hvor kødet var en luksusvare.

05-04-2024 4 minutter Leder,   Økologisk Landsforening

Æg skal ud af køledisken

POLITISK KLUMME: Økologisk Landsforening er ikke imod et kølekrav, hvis det er nødvendigt for fødevaresikkerheden, men omvendt vil vi gerne udfordre alle ressourcespild i vores fødevarekæde.

04-04-2024 5 minutter Klumme,   Politik,   Æg og fjerkræ,   Detailhandel

Heldigvis er diskussionen om fremtidens mad på skolen ved at komme op i gear

KLUMME: Selvom mange formentlig synes, at den danske madpakketradition er et stykke mindeværdigt dansk madkultur, skal vi måske bare vænne os til, at den gjorde det godt i mange år, men at den nu har nået sidste salgsdato?

04-04-2024 6 minutter Klumme,   Kostvaner