Annonce

Daka_oktober-compressed.jpg

Annonce

Okologisk-Inspirationsdag-2021-(A2).png

Annonce

GreenF-september.png

Hans Henrik Thomsen, økologisk svineproducent, er positivt indstillet over for de forandringer, der lige nu sker i Økologisk Landsforening.

Økologisk Landsforening som set af en svineavler i Nordjylland

DEBAT: Jeg vil her forsøge at give mit bud på, hvordan jeg ser foreningen, og hvad jeg tænker om, at man med Landbrug & Fødevarer har lavet et fælles innovationscenter.

Af: Hans Henrik Thomsen, økologisk svineproducent, Hallundbjerg

Jeg er medlem af planteavlsudvalget, og derigennem deltager jeg i nogle møder om foreningens fremtid, men vil ikke rose mig selv for at vide alt, hvad der sker i foreningen.

Jeg hører nogle, som beklager sig over, at vi flytter medarbejdere til det nye innovationscenter for økologi og stiller og roligt udvander Økologisk Landsforening (ØL). Selvom jeg er gammel, er jeg kun kommet 12 år på Silkeborgvej (ØL's tidligere adresse, red.) og har haft respekt for charmen i huset, MEN også kunne se de udfordringer i at udnytte den ældre indretning.

Så selve udflytningen til nye lokaler var let at sluge og yderste forståelig, når man tænker på husleje og energiforbrug. Mht. om vi har smidt gode medarbejdere ud, så tænker jeg kun forandringen som værende, at de får løn fra et andet CVR-nummer, og for mig at se giver det følgende fordele: Hvor der før var to kontorer, der skulle kæmpe om at være de førende og have de bedste medarbejdere, kan man nu sætte dem til at arbejde sammen (det gjorde de også før) og virkelig udnytte deres spidskompetencer og få lov at bruge mere tid på det ”gode” arbejde, fordi der skal bruges færre resurser end på at skrive to ansøgninger og holde to personaler kørende.

Vi sidder med nøglen til det sjove

Der er også nogle, som antyder, at vi udvander ØL ved dette. Jo, men jeg ser stadig, at netop vi sidder med nøglen til det ”sjove”, fordi vi har al viden om afsætnings- og forarbejdningsdelen på vores hænder, som jo netop er udvidet med et nyt køkkenfagområde. Jeg finder det ærgerligt, hvis ikke vi landmænd kan se værdien i at være medlemmer hos nogle, hvor man netop har evnen og erfaringen i at snakke med forbrugerne.

Jeg har også hørt nogle, som tror, at Landbrug & Fødevarer løber med det hele; her vil jeg bare sige, at jeg ikke er misundelig på en forening, hvor der snart kun er 3.000 kæmpe landbrug tilbage som aktive medlemmer. Så jeg vil gerne opfordre til, at vi også nævner ALLE de super gode ting, som ØL har lavet og knokler for at kunne udføre i fremtiden.

Jeg har prøvet på egen krop, at det er svært at lave ændringer, som de mobile grise er, men man skal ikke stoppe udviklingen, da det kan give endnu større bagslag. Ja, det er brandærgerligt, at corona har sat en stopklods for de fysiske møder, med lad ikke dette ændre på de gode tanker om vores fælles forening. Jeg føler, at jeg har været grundigt nok informeret om de nye tiltag.

Klima og blomsterstriber

Til slut vil jeg gerne give mit besyv med til Finn Tangs (formand for Mælkeudvalget i ØL, red.) bekymring om udtagning af paragraf 3-jord, og om ØL har formået at tale hans sag godt nok. Et sprængfarligt emne som jo får kæmpe konsekvenser for nogle, men jeg håber også, at ny viden (fra det nye center) kan hjælpe nogle til at fortsætte, og der, hvor der gøres indgreb, vil det ske på en god og konstruktiv måde.

Men jeg mener stadig, at ØL kan - skal - have en holdning til at bakke op om sådanne indgreb, og derved holde dialogen i gang med folkestyret og prøve at gøre love så spiselige som mulige. Jeg føler dog svært ved at forstå, at 97 pct. af debatten om klima i Danmark peger på landbruget, når byggesektoren tromler hen over landet med bygninger og veje, og ja, her uden klimaafgifter.

Jeg mener, at vi skal have en meget større folkelig opbakning til denne omstilling. Ja, der er lige samlet 22 mio. kr. ind til klima i hele Danmark, men det tal er vel ikke andet, end hvad vi 6.000 landmænd bruger frivilligt allerede i dag på blomsterstriber.

Flere artikler fra samme sektion

Fugleinfluenza igen på vej til Danmark

Fund af fugleinfluenza i vilde fugle i Vadehavet tyder på, at en ny sæson for fugleinfluenza står for døren. Fødevarestyrelsen opfordrer borgere til at tippe om fund af døde fugle, og beder fjerkræejere om at have ekstra fokus på smittebeskyttelse.

22-10-2021 3 minutter Æg og fjerkræ

Kok serverede blomkålsstænger til kødglade mænd: »Det er stadig den ret, de snakker om«

Kok Torben Kiel Hviid ser med bekymring på det, han betegner som dalende kvalitet af vores mad samt overforbruget af kød og råvarer fløjet hertil fra fjerne dele af verden. Som ejer af øko-cateren Groft prioriterer han at bruge grønt i sæson, små mængder kød og råvarer uden tilsætningsstoffer.

22-10-2021 13 minutter Gastronomi,   Forbrug,   Bæredygtighed

Stigende tendens til fjerpilning i økologiske etagesystemer skal stoppes

KRONIK: De seneste tre til fem år er der i økologien set en stigende forekomst af fjerpilning i høneflokkene, herunder også i de populære etagesystemer. Innovationscenter for Økologisk Landbrug vil sammen med producenterne finde veje til at forebygge det allerede i opstartsperioden.

21-10-2021 3 minutter Kronik,   Æg og fjerkræ,   Dyrevelfærd