Annonce

Annonce

Mejetærsker i kornmark

Midlerne fra GUDP-programmet skal understøtte landbrugets grønne omstilling. Arkivfoto

100 mio. kr. skal hjælpe landbruget med grøn omstilling

17 projekter får tilsammen 100 mio. kr. fra Miljø- og Fødevareministeriet. Næste år er flere millioner kr. øremærket til økologiforskning.

Den grønne omstilling i landbruget får en hjælpende hånd fra Miljø- og Fødevareministeriets grønne udviklingsprogram, GUDP.

GUDP’s bestyrelse har nemlig besluttet at støtte 17 grønne projekter i landbrugs- og fødevaresektoren med i alt 100 mio. kr. Det oplyser ministeriet i en pressemeddelelse.

Der afsættes bl.a. en ekstra sum penge til fremme af grøn bioraffinering, og det største projekt i uddelingsrunden er netop et samarbejde mellem forskere og virksomheder, der vil kommercialisere produktionen af protein udvundet af kløvergræs ved hjælp af bioraffinering.

“GUDP har en stor del af æren for, at forskere og virksomheder sammen er nået så langt med at udvikle bioraffinaderier med en bæredygtig produktion af proteiner til erstatning af importeret soja,” siger Mikael Thinghuss, formand for GUDP’s bestyrelse.

GUDP får ekstra 78 mio. kr. i 2020 i forhold til 2019; af disse skal 38 mio. kr. gå til økologiforskning, og 40 mio. kr. er øremærket til klimavirkemidler og klimatilpasning i landbruget.

“Regeringen vil et grønnere Danmark, og derfor er GUDP også et vigtigt redskab. Ordningen sætter gang i nye og innovative projekter med fokus på udvikling af teknologier, som blandt andet kan gøre landbruget og hele fødevaresektoren mere klimavenlig. Derfor løfter vi også GUDP i 2020, så vi kan tage et endnu større skridt i den grønne omstilling,” siger fødevareminister Mogens Jensen (S).

Flere artikler fra samme sektion

Midt i klimakrisen bruger EU millioner på at øge kødforbruget

Det vækker undren i Økologisk Landsforening, at EU har brugt næsten en halv mia. kr. på at støtte kampagner, der skal øge kødforbruget.

20-02-2020 4 minutter Klima,   EU,   Bæredygtighed,   Mere grønt mindre kød

Nu smækker EU døren i for to pesticider

Det bliver forbudt at importere og sælge frugt og grønt i EU, hvis fødevarerne indeholder rester af to pesticider mistænkt for at skade hjernens udvikling.

18-02-2020 2 minutter Pesticider,   EU

148.000 økologer forsvandt på et år

Mens det økologiske landbrugsareal fortsætter med at vokse på globalt plan, skete der ifølge en ny international rapport i 2018 et bemærkelsesværdigt fald i antallet af registrerede økologer.

13-02-2020 3 minutter Udland,   Statistikker