Annonce

Annonce

En pibesvane er ved at lette fra vandet

Pibesvanen er en af de fuglearter, der er truede i EU. Nu forsøger fem organisationer at råbe politikerne op og få dem til at gøre landbrugspolitikken mere naturvenlig. Foto: Colourbox

2.500 eksperter bønfalder EU om politisk ændring for at redde naturen

Den nuværende landbrugspolitik og -støtteordning er med til at smadre den europæiske natur, lyder det i et åbent brev til EU-Kommissionens kommende præsident.

Der er et markant behov for at reformere EU’s landbrugslovgivning, Cap’en, og støtteordningen, lyder det i et opråb fra fem organisationer, der repræsenterer 2.500 eksperter inden for livet i naturen.

Organisationerne har således sendt et åbent brev til den kommende præsident for Europa-Kommissionen, Ursula von der Leyen, hvor de kræver, at loven ændres, fordi den indtil nu har belønnet rydningen af naturområder til fordel for højintensive landbrug. En landmand modtager nemlig støtte for, hvor stort et areal der dyrkes, og vedkommende straffes derfor økonomisk, hvis dele af arealet udlægges til naturområder.

‘Vi observerer fugle, pattedyr, reptiler, amfibier og insektbestande, der lider under katastrofale fald på grund af skadelige landsbrugsmetoder rundt om i Europe’, står der bl.a. i brevet, der er sendt af European Ornithologists Union, European Mammal Foundation, Societas Europaea Herpetologica, Societas Europaea Lepidopterologica og Butterfly Conservation Europe. 

‘Den tydelige videnskabelige konsensus er, at disse aktiviteter har ført til et fald i antallet af fugle i agerlandet på over 55 pct. mellem 1980 og 2015, og en nedgang i insektbiomassen på over 76 pct. i et studie af 63 naturreservater i Tyskland mellem 1989 og 2016’, lyder det endvidere.

Organisationen BirdLife Europe, der udarbejder rødlisten over truede fuglearter for IUCN, bakker op om budskaberne.

“De videnskabelige beviser taler for sig selv - intensivt landbrug dræber naturen. Hvis Cap’en ikke bliver fundamentalt ændret - hvis vi ikke giver plads til naturen - vil Europas ‘Green Deal’-løfter for biodiversiteten og klimaet bare være tomme ord på endnu et stykke papir,” siger Harriet Bradley, der er EU-politisk chef for BirdLife Europe, til The Guardian.

Også Økologisk Landsforening ønsker en reform af landbrugspolitikken, så den i højere grad betaler landmænd for at yde et bidrag til naturen og klimaet. Det er bl.a. et af de væsentligste punkter i foreningens nye klima- og naturpolitik.

“Cap’en har påvirket vores naturforvaltning i en særdeles negativ retning. Og selvom mange på landet faktisk er meget optagede af at gøre en indsats for naturen, bliver man som landmand straffet, hvis man lader noget af sit areal stå. Det er fuldstændig grotesk, i en tid hvor alle råber efter mere plads til naturen,” sagde formand Per Kølster i et interview med Okologisk.nu tirsdag.

Flere artikler fra samme sektion

DF beskylder "socialisterne" for at modarbejde landbruget og klimaet

I en debat om, hvordan plantebaserede fødevarer kan bidrage til grøn omstilling, udtrykte DF's Morten Messerschmidt tydelig irritation over flere af sine politiske modstandere.

25-02-2020 7 minutter Klima,   Plantebaserede fødevarer

Midt i klimakrisen bruger EU millioner på at øge kødforbruget

Det vækker undren i Økologisk Landsforening, at EU har brugt næsten en halv mia. kr. på at støtte kampagner, der skal øge kødforbruget.

20-02-2020 4 minutter Klima,   EU,   Bæredygtighed,   Mere grønt mindre kød

Nu smækker EU døren i for to pesticider

Det bliver forbudt at importere og sælge frugt og grønt i EU, hvis fødevarerne indeholder rester af to pesticider mistænkt for at skade hjernens udvikling.

18-02-2020 2 minutter Pesticider,   EU