Annonce

Annonce

Jakob Bundsgaard, Hans Erik Jørgensen, Per Kølster, Helle Borup Friberg planter æbletræ

Onsdag den 6. oktober blev det nye Innovationscenter for Økologisk Landbrug indviet, og i den anledning plantede borgmester Jacob Bundsgaard (S) et æbletræ ved Agro Food Park sammen med Hans Erik Jørgensen (lys skjorte), Per Kølster og Helle Borup Friberg, der sidder i centrets bestyrelse og er hhv. formand for Økologisektionen i Landbrug & Fødevarer, formand i Økologisk Landsforening og adm. direktør i Økologisk Landsforening. Foto: Henrik Bjerregrav

Borgmesteren greb spaden, da nyt økologicenter skulle indvies

Det nye innovationscenter for økologien er netop åbnet i Aarhus, og forventningerne til det blev gjort tydelige af både byens borgmester og brancheledere: Her skal fremtidens bæredygtige økologiske landbrug skabes.

Akkordernes toner gik rent igennem fra den røde elguitar. Planterådgiver Anton Rasmussen, der slog akkorderne an, havde taget plads nær et vindue, mens de ca. 150 fremmødte flokkedes om to borde for at få en bid af brunch-buffeten. Boller, rugbrød, kanelsnegle, æg, laks, spegepølse og rødbedesaft.

"Er det økologisk?" spurgte en af tilhørerne.

"Det hele er økologisk," forsikrede kantinemedarbejderen, der holdt styr på serveringen.

En ikke-økologisk buffet havde da også været malplaceret, for anledningen til sammenkomsten var åbningen af Innovationscenter for Økologisk Landbrug, som består af Seges Økologi, der indtil da var en del af Landbrug & Fødevarer, og landbrugsafdelingen, der hørte til Økologisk Landsforening.

Planteekspert Anton Rasmussen, der er flyttet fra Økologisk Landsforening over i Innovationscenter for Økologisk Landbrug, spillede op til sang, da der skulle synges
Planteekspert Anton Rasmussen, der er flyttet fra Økologisk Landsforening over i Innovationscenter for Økologisk Landbrug, spillede op til sang, da der skulle synges "Livstræet". Foto: Mai Tschjerning Simonsen

Og mens der blev tygget af - nogle havde måske endda taget bolle nr. to og skænket lidt ekstra rødbedejuice op i glasset - blev guitartonerne mere insisterende og slog over i melodien til 'Livstræet' af Hans Holm og Erik Lindebjerg akkompagneret af de fremmødtes morgenfriske sangstemmer.

Den seneste klimarapport viste, at vi står over for en kæmpe udfordring. Det er jer, der skal skubbe på udviklingen og arbejde med klimaaftrykket fra fødevarerne. Det er afgørende for, at vi når vores mål.

— Jacob Bundsgaard, borgmester i Aarhus (S)

Så man godt efter mellem de fremmødte kunne man spotte Aarhus-borgmester Jacob Bundsgaard (S). Det sagde noget om, at stiftelsen af centret ikke kun er en stor nyhed i afgrænsede landbrugskredse.

"Man har taget to verdensklasse-innovationsafdelinger og slået dem sammen - det er en kæmpe gave for udviklingen i hele sektoren - ikke kun økologien. Jeg er utrolig glad for, at det sker her i vores by," sagde Jacob Bundsgaard og gjorde herefter forventningerne klare:

"Den seneste klimarapport viste, at vi står over for en kæmpe udfordring. Det er jer, der skal skubbe på udviklingen og arbejde med klimaaftrykket fra fødevarerne. Det er afgørende for, at vi når vores mål."

Aarhus' borgmester Jacob Bundsgaard (S) udtrykte glæde over, at det nye innovationscenter har fået plads i Aarhus
Aarhus' borgmester Jacob Bundsgaard (S) udtrykte glæde over, at det nye innovationscenter har fået plads i Aarhus. Foto: Henrik Bjerregrav

De første spadestik til innovationscentret blev taget i 2018, hvor mulighederne for et samarbejde mellem fagfolkene i Seges Økologi og Økologisk Landsforening så småt blev drøftet.

For Hans Erik Jørgensen, formand for Økologisektionen i Landbrug & Fødevarer, var der nærmest tale om en lille forelskelse mellem de to foreningers afdelinger. Og som det er med en forelskelse, der varer ved, ønsker man til sidst at flytte sammen.

"Hvad kan man så med et ægteskab, hvis det ellers fungerer? Man kan så meget mere," sagde han.

Og med en frisk landbrugsaftale i hånden er vejen mod et mere bæredygtigt landbrug nu belyst bedre end før, mener han. Centrets medarbejdere ved, at der skal arbejdes med grøn udvikling; på klimafronten, øge biodiversiteten og ressourceudnyttelsen, skabe ny teknologi og nye dyrkningssystemer. Med andre ord: At forme et sandt bæredygtigt landbrug.

Hans Erik Jørgensen, formand for Økologisektionen i Landbrug & Fødevarer og bestyrelsesmedlem i Innovationscenter for Økologisk Landbrug, betegner stiftelsen af centret som en kærlighedshistorie
Hans Erik Jørgensen, formand for Økologisektionen i Landbrug & Fødevarer og bestyrelsesmedlem i Innovationscenter for Økologisk Landbrug, betegner stiftelsen af centret som en kærlighedshistorie. Foto: Henrik Bjerregrav

"Vi vil skabe verdens mest bæredygtige landbrug forankret i de økologiske principper til gavn for den økologiske landmand og samfundet. Vi vil være verdensmestre i udviklingen af bæredygtig økologisk produktion," sagde Hans Erik Jørgensen og tilføjede, at centret bl.a. vil arbejde på at udvikle værktøjer til at måle klimaaftryk og andre bæredygtighedsparametre.

Hans formandskollega i Økologisk Landsforening, Per Kølster, lagde også vægt på, at de rammer, som centret skal arbejdet under, er at sikre en lang række goder for hele samfundet, når der produceres fødevarer: Der skal være en sund økonomi, rent vand, liv på landet, sunde medicinfrie dyr og en balance med klimaet. 

"Dette er en kompleks størrelse, som netop er det, der er økologiens stræben med alle vores selvvalgte benspænd og bevidste og kritiske forbrugere," sagde Per Kølster.

Per Kølster, formand for Økologisk Landsforening og bestyrelsesmedlem i det nye innovationscenter, nævnte bl.a. de mange parametre, som landbruget skal tage hensyn til i sin produktion
Per Kølster, formand for Økologisk Landsforening og bestyrelsesmedlem i det nye innovationscenter, nævnte bl.a. de mange parametre, som landbruget skal tage hensyn til i sin produktion. Foto: Henrik Bjerregrav

Helle Borup Friberg, der er adm. direktør i Økologisk Landsforening og bestyrelsesformand for innovationscentret, betegner tilblivelsen af centret som historien om den grimme ælling:

"Da de første spæde skridt blev taget tilbage i 2018, var der givetvis nogle der tænkte, at det partnerskab og den konstruktion var både ’inderligt styg, for stor og for aparte’. Men ideen udviklede sig, og selvom den måtte gå grueligt meget igennem, så lykkedes det til sidst at forvandle den til en smuk svane, der nu er klar til at folde sine stærke vinger ud," sagde Helle Borup Friberg, som samtidig sendte en tak til politikerne og embedsværket for at give opbakning til centret ved have sat det på finansloven de kommende fire år.

"Vi er internationalt anerkendt som foregangsland for økologisk fødevareproduktion og markedsudvikling, og økologien har et stort og uforløst udviklingspotentiale – både som vækst- og jobskaber og som leverandør af løsninger på en lang række samfunds- og verdensmål. På den baggrund er visionen for Innovationscenteret at udvikle fremtidens bæredygtige landbrug forankret i de økologiske principper og FN’ s 17 Verdensmål," uddybede hun og sluttede sin tale af med at bringe en fælles skål.

Adm. direktør i Økologisk Landsforening og bestyrelsesformand i det nye innovationscenter Helle Borup Friberg fortalte, at arbejdet med at stifte centret begyndte i 2018
Adm. direktør i Økologisk Landsforening og bestyrelsesformand i det nye innovationscenter Helle Borup Friberg fortalte, at arbejdet med at stifte centret begyndte i 2018. Foto: Henrik Bjerregrav

Både Helle Borup Friberg og de to økologiformænd Hans Erik Jørgensen, Økologisektionen i Landbrug & Fødevarer, og Per Kølster, Økologisk Landsforening, bliver en del af centrets 10-personer store bestyrelse.

Herudover sidder landmand Brian Fruergaard Roed som næstformand, Ejnar Schultz, der er direktør i Seges, Jakob Sehested, centerleder ved forskningsinstituttet Icrofs, økologikonsulent Lisbeth Frank Hansen og Tom Heron, der er direktør for bæredygtighed hos konsulentvirksomheden Niras, og økologisk landmand Ole Nørby. Derudover sidder Kirsten Lund, økologichef hos Landbrug & Fødevarer med som fagekspert.

Og mens et fåtal af tilhørerne blev stående i kantinen og snakkede efter talerne, gik størstedelen ud ad hovedindgangen og videre til den græsplæne, som medarbejdere i Økologisk Landsforening og innovationscentret har udsigt til. Et tilholdssted for ansatte i Agro Food Park, hvor der kan holdes ryge- og frokostpauser ved bænkene. Og arbejdsrelaterede møder når vejret er til det. Men det er næppe biodiversiteten folk kommer for at se.

Græsplænen - eller den biologiske ørken - som nogle nok vil kalde den, fik dog denne onsdag formiddag lidt mere liv, da Jacob Bundsgaard fattede en spade og fremviste et helt ungt æbletræ. Meget symbolsk skal det spæde æbletræ nu vokse sig stort som symbolet på åbningen af det unge center, der - i hvert fald de næste fire år - skal drive den bæredygtige udvikling i det økologiske landbrug.

Og så må man vente og se, hvad politikerne beslutter, der skal ske, når finansieringen ophører i 2024.

Flere artikler fra samme sektion

EU's store naturgenopretningslov falder i 11. time

Aftalen var egentlig klappet og klar, men helt uventet har Ungarn trukket sin støtte til en af de største miljølovgivninger i EU's historie lige inden den formelle godkendelse.

22-03-2024 3 minutter Natur,   EU,   Politik

EU-Kommissionen vil lempe flere naturkrav til landbruget: Krav om småbiotoper forsvinder

Kravet om at dedikere fire pct. af landbrugsarealet til natur skal skrottes, foreslår EU-Kommissionen, der netop har fremlagt en række regellempelser for at imødekomme landbrugets protester.

18-03-2024 4 minutter Biodiversitet,   EU,   Politik

Danmark har opbrugt et års ressourcer 12 dage hurtigere end sidste år

Danmark rykker to pladser op på den globale liste over storforbrugere, så vi nu har det 13. højeste forbrug i verden målt per indbygger.

14-03-2024 5 minutter Forbrug,   Bæredygtighed