Annonce

En lama spiser hø

Ønsker man at indkøbe en lama eller et æsel til at beskytte sine husdyr mod ulve, yder Miljøstyrelsen tilskud hertil. Foto: Colourbox

Æsler og lamaer kan beskytte mod ulve

Både æsler og lamaer kan beskytte husdyr mod ulve, men ingen har søgt om tilskud, selvom de er berettiget til det.

Både æsler og lamaer kan holde ulve på afstand af udegående husdyr, da de sparker og bider. Men selvom Miljøstyrelsen yder tilskud til indkøbet af disse dyr som ulveværn, har ingen endnu benyttet sig af muligheden.

Det skriver dr.dk.

"Det ville være fint, hvis der var nogen, som ville gøre forsøg med vogteræsler. Det vil vi gerne give tilskud til," siger Lasse Jensen, miljøplanlægger i Miljøstyrelsen, til dr.dk.

Det er erfaringer fra udlandet, der tyder på, at både æsler og lamaer kan beskytte husdyrene mod ulveangreb. Dog er det vigtigt, at der ikke går for mange æsler sammen, da de så vil begynde at beskytte hinanden, frem for de dyr de egentlig er "hyret" til at beskytte, forklarer Lasse Jensen.

Berit Kiilerich, der har får nær Stråsø Plantage, vil ikke afvise at forsøge sig med æsler eller lamaer til at vogte over fårene, men hun har sine forbehold. 

"Jeg ved, der er erfaringer med æsler i England, men jeg kender også til tilfælde, hvor æslerne har været voldsomme over for fårene og for eksempel sparket lammene ihjel," siger hun til dr.dk.

I bl.a. Schweiz og Sverige har man forsøgt at bruge lamaer til at erstatte vogterhunde - noget, man har gjort i flere år i USA.

I Sverige har der dog lydt kritik af metoden, med henvisning til at man udsætter vogterdyrene for fare.

Flere artikler fra samme sektion

Landbrugsstuderende vil ændre uddannelsessystemet fundamentalt

Der er behov for at ændre hele uddannelsessystemet i en bæredygtig retning, mener en landbrugsstuderende fra Den Grønne Studenterbevægelse.

13-04-2019 6 minutter UddannelseBæredygtighedKlima & energi

Studie: Pesticider og medicinrester har forurenet Europas vand

Forskere advarer om miljømæssige konsekvenser, efter at de har fundet pesticid- og medicinrester i vandveje rundt om i Europa, bl.a. Danmark.

10-04-2019 3 minutter PesticiderMiljøForskning

Langt flere pesticidfund i drikkevandet end tidligere

Der er påvist pesticider eller nedbrydningsprodukter i fire ud af ti af de danske drikkevandsboringer.

09-04-2019 2 minutter Pesticider