Annonce

Annonce

Avisforsider om brexit liggende på et bord

Selvom de britiske økologer har fået vished det kommende år om en af udfordringerne ved brexit, er der stadig uløste problemer. Foto: threefishsleeping via Flickr - CC-BY-NC-ND

Anerkendelse fra EU giver et øjebliks lettelse hos britiske økologer

Den britiske økologisektor gruede for sine eksportmuligheder til EU efter brexit, og selvom en del af problemet er udskudt, er situationen stadig "rodet".

Selvom Storbritannien udtræder af EU den 1. januar, har EU stemt for at anerkende den britiske økologicertificering på linje med EU's egen certificering de næste 12 måneder.

Det betyder, at frygten for, at den britiske økologieksport til EU ville blive en administrativ byrde, såfremt britisk økologi ikke blev sidestillet med EU's, er udskudt et år. For få måneder siden skrev 33 britiske organisationer i et fælles brev til politikerne, at de frygtede for en manglende ækvivalensaftale, der vil betyde, at britiske økologiprodukter ikke sidestilles med EU's og dermed risikerer at miste deres økologistatus, når de eksporteres.

Selvom der nu på kort sigt er taget hånd om dette problem, er situationen dog stadig "rodet", mener Roger Kerr, der er adm. direktør for brancheorganisationen Organic Farmers and Growers ifølge Farmers Weekly.

Et af de fortsatte problemer består i mærkningen af de økologiske varer, fordi EU har lavet en ny varekode for britiske produkter, og disse skal være sat på emballagen fra 1. januar. Roger Kerr håber, at man kan nå at indgå en aftale om en gradvis overgang til den nye mærkning.

På længere sigt udfordres briterne af, at de fremover skal leve op til både EU's og USA's økologistandarder, og på førstnævnte marked er der nye standarder i sigte efter 2021.

"Det skaber et helt nyt sæt af komplikationer, fordi vi skal leve op til disse standarder, som potentielt kan modsige nogle af vores egne regelsæt eller dem i USA," siger Roger Kerr til Farmers Weekly.

Richard Hampton, direktør for andelsselskabet OmsCo, der producerer økologisk mælk, er enig i Roger Kerrs betragtninger og fortæller, at selskabet allerede har mistet kontrakter, fordi usikkerheden har fået købere i EU til at se efter andre producenter.

Flere artikler fra samme sektion

Flere økologer kan se frem til tilskud til ny teknologi

Der er stor efterspørgsel på tilskud til ny teknologi, og nu afsætter fødevareministeren ekstra penge til Økologisk investeringsstøtte i 2021. Derudover får ansøgerne et halvt år ekstra til at afslutte deres projekt.

02-12-2021 2 minutter Tilskud

Snart bliver engelske landmænd belønnet for at passe på deres jord

Engelske landmænd vil fra 2022 modtage betaling, hvis de aktivt værner om jordens frugtbarhed og sundhed. Flere naturorganisationer er dog skuffede over ordningen.

02-12-2021 4 minutter Udland,   Politik,   Jordfrugtbarhed

Ny kampagne skal gøre det nemt at spise grønnere i januar

I januar 2022 sætter Dansk Vegetarisk Forening for første gang den landsdækkende kampagne Grøn Januar i gang. Grøn Januar har deltagelse af flere store kæder og skal sætte fokus på at spise grønnere ved at synliggøre udbuddet af veganske muligheder i landets butikker samt på spisesteder og i kantiner.

02-12-2021 4 minutter Forbrug,   Detailhandel,   Plantebaserede fødevarer