Annonce

Annonce

Paul Holmbeck fra Økologisk Landsforening har modtaget en FN-pris sammen med Mette Gjerskov, tidligere fødevareminister, og Vibeke Mortensen fra den danske ambassade i Rom

Sidste år vandt Danmark sølv ved FN's Future Policy Award for sin økologipolitik, mens Mette Gjerskov (S) (midt) var fødevareminister. Til venstre ses Paul Holmbeck og til højre Vibeke Mortensen fra den danske ambassade i Rom. Foto: Joachim Kjeldsen

Asiatisk topmøde sætter fokus på dansk økologipolitik

Pressemeddelelse

Flere hundrede politikere og virksomhedsledere fra asiatiske lande, og økologiledere fra hele verden skal høre om Dansk økologipolitik i dag. På International Summit on Organic Agricultural Policy er Paul Holmbeck, politisk direktør i Økologisk Landsforening, inviteret til Sydkorea for at præsentere den danske økologipolitik, som sidste år vandt en FN-pris for bæredygtighed. Derudover vil han fortælle, hvordan danske kommuner aktivt bruger økologi i deres arbejde med at være mere bæredygtige.

På et internationalt topmøde om økologipolitik i Sydkorea er der onsdag fokus på dansk økologipolitik. 

Dansk økologipolitik er verdenskendt for et effektivt samspil med det økologiske foreningsliv om innovation i det økologiske landbrug og udvikling af det økologiske marked. Et marked, hvor Danmark i dag er det land i verden, hvor der relativt sælges mest økologi. 

Den danske model, som den danske økologipolitik også kaldes, præsenteres for flere hundrede politikere og virksomhedsledere samt flere end 100 økologiledere og FN-repræsentanter fra hele verden. Fokus er på både den nationale økologipolitik i Danmark og på nye kommunale initiativer, hvor økologi bruges aktivt i forhold til at levere på FN’s verdensmål for bæredygtighed.

- Der er især stor interesse for, hvordan den danske økologipolitik har været drivkraft for innovation i det økologiske landbrug og for udviklingen af det danske økologimarked. Vi har en unik, dansk økologimodel, hvor forbrugerne driver økologi frem, og hvor staten aktivt har udviklet økologi i et tæt partnerskab med erhvervs- og foreningslivet. Til gavn for naturen, rent drikkevand og nye leveveje for landmænd, siger Paul Holmbeck, politisk direktør i Økologisk Landsforening, og fortsætter:

- Vi er især gode til at bruge økologi aktivt i brede aftaler om nationale bæredygtighedsindsatser: Fra levende natur og landdistrikter, til rent drikkevand og grøn vækst. Flere danske kommuner går nu samme vej, og jeg er blevet bedt om at beskrive, hvordan Økologisk Landsforening samarbejder med danske kommuner om at bruge økologien aktivt i beskyttelse af drikkevandsressourcer, i klimaindsatser og i omlægning af offentlige køkkener til at levere mere bæredygtige måltider. 

Under overskriften ”The Danish model: National and local organic policies driving organic breakthroughs” beskriver Paul Holmbeck dansk politik for økologisk innovation, forskning, markedsudvikling, uddannelse, eksportfremme, forbrugerinvolvering og omlægning af offentlige køkkener til økologi. 

Danske kommuner bruger økologi i forhold til FN’s Verdensmål for bæredygtighed

På anmodning fra en af arrangørerne af topmødet i Sydkorea skal deltagerne på mødet også høre om, hvordan danske kommuner bruger økologi aktivt i jagten på succes med bæredygtighed. 

- Vi indgår samarbejde med flere og flere danske kommuner om målrettet brug af økologisk landbrug i forhold til beskyttelse af drikkevandsressourcer og naturen, i klimaindsatser og i omstillingen i offentlige køkkener, som nu laver sundere, mere klimavenlige og økologiske måltider. Og næsten halvdelen af kommunerne har etableret økologiske skolehaver, så børnene på den måde lærer om mad, natur og økologisiger Paul Holmbeck fra Økologisk Landsforening, som kendes som Organic Denmark i udlandet.

Særligt Danmarks omstilling af offentlige køkkener til mere økologi har tiltrukket stor, international interesse. Omstilling til økologi er samtidig en omstilling til sundere og mere klimavenlige måltider med mere grønt, mindre kød og meget mindre spild. Det danske mål om 60 procent økologi i de offentlige køkkener, samt etableringen af en pulje med støtte til efteruddannelse i køkkenerne, var en del af baggrunden for, at Danmark vandt en FN Future Policy Award for bæredygtighed i 2018. 

- Vi kan være rigtig stolte af den samling af kræfter i politik, foreningsliv, kommuner og fagforbund som FOA og Kost & Ernæringsforbundet, samt vores økologiske landmænd, virksomheder og køkkenprofessionelle, der har drevet denne bæredygtighedsomstilling i de offentlige køkkener, siger Paul Holmbeck og fortsætter:

- Som med alt i dansk økologi er det et kæmpe partnerskab om en bæredygtig omstilling. Modellen er en inspiration i mange lande efterhånden, og en drivkraft for endnu flere bæredygtige landvindinger i dansk økologi. Sammen baner vi vej for en bæredygtig fremtid, slutter han.

Dette er en pressemeddelelse fra Økologisk Landsforening. Det er tilladt at kopiere og bringe den på andre nyhedssider.

Flere artikler fra samme sektion

EU's store naturgenopretningslov falder i 11. time

Aftalen var egentlig klappet og klar, men helt uventet har Ungarn trukket sin støtte til en af de største miljølovgivninger i EU's historie lige inden den formelle godkendelse.

22-03-2024 3 minutter Natur,   EU,   Politik

EU-Kommissionen vil lempe flere naturkrav til landbruget: Krav om småbiotoper forsvinder

Kravet om at dedikere fire pct. af landbrugsarealet til natur skal skrottes, foreslår EU-Kommissionen, der netop har fremlagt en række regellempelser for at imødekomme landbrugets protester.

18-03-2024 4 minutter Biodiversitet,   EU,   Politik

Danmark har opbrugt et års ressourcer 12 dage hurtigere end sidste år

Danmark rykker to pladser op på den globale liste over storforbrugere, så vi nu har det 13. højeste forbrug i verden målt per indbygger.

14-03-2024 5 minutter Forbrug,   Bæredygtighed