Annonce

NOFF_DAN-okt-nov.jpg

Annonce

Okologisk-Inspirationsdag-2021-(A2).png

Annonce

GreenF-september.png
Et biogasanlæg ses udefra

Den nye klimaaftale vil ifølge Biogas Danmark række til 13 nye anlæg frem mod 2030. Foto: Colourbox

Biogasbranchen er kritisk over politisk håndsrækning

Tilskud til biogasbranchen kommer først om fire år og rækker ifølge branchen ikke til nok nye anlæg, hvis man skal nå klimamålet i 2030.

For sent og for lidt.

Sådan lyder reaktionen fra Landbrug & Fødevarer (L&F) og Biogas Danmark, efter at regeringen og partierne med undtagelse af Nye Borgerlige er blevet enige om en ny klimaaftale. Blandt elementerne i aftalen er nemlig en politisk hjælp til biogasbranchen, idet der afsættes sammenlagt 2,94 mia. kr. Den første del af støtten - 200 mio. kr. - bliver dog først uddelt i 2024. Det skriver AgriWatch.dk.

"Det er positivt, at biogas fortsat og fremadrettet skal spille en meget væsentlig rolle i klimapolitikken og i den grønne omstilling. Godt med ny tilskudspulje. Vi har dog gerne set, at den var sat i gang fra 2020 eller 2021 frem for som i aftalen fra 2024," skriver Anne Arhnung, adm. direktør i L&F, i et skriftligt svar til AgriWatch.

Frank Rosager, direktør i Biogas Danmark er enige i Anne Arhnungs kritik og mener desuden, at midlerne er for få. Han vurderer, at hvis ikke støtten udbetales tidligere end 2024, vil der opstå et hul på nogle år, hvor der opstår stilstand for nye projekter, hvilket vil udskyde CO2-besparelserne, da der går ca. to år, fra et projekt igangsættes, til det er i drift.

Aftalens beløbsstørrelse vil ifølge Biogas Danmark give omkring tre nye biogasanlæg frem mod 2025 og yderligere otte anlæg frem til 2030 - et stykke fra de 30 anlæg, som klimapartnerskaberne har efterspurgt for at leve op til målsætningen om en reduktion i udledningen på 70 pct. i 2030.

Flere artikler fra samme sektion

Fugleinfluenza igen på vej til Danmark

Fund af fugleinfluenza i vilde fugle i Vadehavet tyder på, at en ny sæson for fugleinfluenza står for døren. Fødevarestyrelsen opfordrer borgere til at tippe om fund af døde fugle, og beder fjerkræejere om at have ekstra fokus på smittebeskyttelse.

22-10-2021 3 minutter Æg og fjerkræ

Kok serverede blomkålsstænger til kødglade mænd: »Det er stadig den ret, de snakker om«

Kok Torben Kiel Hviid ser med bekymring på det, han betegner som dalende kvalitet af vores mad samt overforbruget af kød og råvarer fløjet hertil fra fjerne dele af verden. Som ejer af øko-cateren Groft prioriterer han at bruge grønt i sæson, små mængder kød og råvarer uden tilsætningsstoffer.

22-10-2021 13 minutter Gastronomi,   Forbrug,   Bæredygtighed

Stigende tendens til fjerpilning i økologiske etagesystemer skal stoppes

KRONIK: De seneste tre til fem år er der i økologien set en stigende forekomst af fjerpilning i høneflokkene, herunder også i de populære etagesystemer. Innovationscenter for Økologisk Landbrug vil sammen med producenterne finde veje til at forebygge det allerede i opstartsperioden.

21-10-2021 3 minutter Kronik,   Æg og fjerkræ,   Dyrevelfærd