Annonce

Annonce

Connie Hedegaard

Connie Hedegaard mener, at økologerne står stærkt, da den økologiske produktion på mange områder harmoner med ambitionerne bag FN's verdensmål. Foto: Line Hedeboe

Connie Hedegaard roser økologerne for at tage klimaansvar

Økologernes ambition om at levere på alle FN's verdensmål giver dem gode kort på hånden med hensyn til at bidrage til at mindske landbrugets klimaaftryk, mener formanden for den grønne tænketank Concito.

"Det er dejligt at komme et sted med engagerede folk, som arbejder aktivt for bæredygtighed. Når mennesker engagerer sig, og når nok engagerer sig, så kan man faktisk flytte noget," sagde den forhenværende klimakommissær Connie Hedegaard, da hun mandag talte ved Økologisk Landsforenings inspirationsdag i Middelfart.

"Du er kommet her, fordi vi gerne vil udfordres," sagde Per Kølster, formand for Økologisk Landsforening, i sin velkomst til Connie Hedegaard.

Udfordringer er der nok af, når man taler klima, men faktisk kom den tidligere miljøminister med flere roser til de økologiske producenter, som i hendes optik tidligt har forstået situationens alvor, og hun glædede sig over økologernes vedholdende ambition om at rykke på den bæredygtige dagsorden.

"Når man snakker madspild, er det lidt ligegyldigt, om det er økologisk eller konventionel, men når I vælger at sammenkæde det økologiske landbrug med de 17 verdensmål, kommer økologien til at stå langt stærkere end landmændene i den konventionelle sektor," sagde Connie Hedegaard, der tidligere har været klima- og energiminister og EU-kommissær for klima.

Hun oplever, at der generelt har været en stor berøringsangst i landbruget i forhold til at diskutere øgede krav om at reducerede udledningen, så hun glæder sig over de seneste udmeldinger fra store aktører som Arla, Danish Crown og Landbrug & Fødevarer, som i løbet af den samme uge proklamerede, at de nu for alvor er klar til at arbejde med klimatiltag.

"Vi skal væk med siloer, og der skal regnes på tværs, og jeg tror, at alle er sultne efter løsninger, der kan opfylde mere end en parameter ad gangen," sagde Connie Hedegaard og fortsatte:

"Når folk får viden, så kan man godt ændre selv de mest indgroede vaner, og det kan ske langt hurtigere end tidligere, og det har betydning for hele den omstilling, vi skal i gang med."

Connie Hedegaard mener, at bæredygtighed bør være krumtappen for EU's udvikling, og hun opfordrer til, at EU's store pengetank i højere grad bør bruges til at støtte en udvikling, der forsøger at tackle de truende klimaændringer, som for alvor vil begynde at slå igennem i de kommende år. Foto: Jakob Brandt

Tempoet skal speedes op

"Når man taler landbrug, bliver der tit lavet en skillelinje mellem konventionelt og økologisk landbrug. Jeg vil gerne rose Økologisk Landsforening for på et meget tidligt tidspunkt at erkende, at begge lejre skal gøre noget," sagde Connie Hedegaard og nævnte udtagning af lavbundsjord og klimaregnskaber for den enkelte bedrifter som gode eksempler på nogle af de redskaber og løsninger, som økologerne bruger til at skubbe udviklingen i den rigtige retning, og hun lagde ikke skjul på, at det haster, hvis man skal nå regeringens mål om 70 pct. reduktion i 2030.

"Udledning fra transportsektoren er steget med 16 pct. siden 1990. Til sammenligning er landbrugets udledning faldet med 16 pct., men den vil kun falde yderligere en pct. i 2030, hvis ikke der sker nye initiativer," advarede Connie Hedegaard, som vil have hele fødevaresektoren i spil.

"Jeg kan ikke se nogen fremtid uden at hele sektoren for alvor tager fat," sagde Connie Hedegaard.

Med regeringsskiftet øjner hun lysere tider for en mere aktiv klimaindsats, og hun mener, at det kunne være fantastik, hvis Danmark ikke bare er verdensmestre i økologi, men også bliver kendt som verdens førende klimanation. Det kræver omstillingsevne i alle sektorer, og det kræver politisk mod, mener hun og peger på, at det er et skridt i den rigtige retning, at regeringen at arbejder på en klimaplan.

Hun oplever, at pendulet er ved at svinge tilbage efter en tid med en forbrug- og smid væk-kultur.

"Det er ikke længere trendy. Nu er der kommet mere fokus på kvalitet frem for kvantitet. Måske er det nok at have nok i stedet for altid at ville have mere. Jeg tror, at vi i fremtiden vil se langt flere kritiske og bevidste forbrugere. Og jeg tror, at de virksomheder, som forstår at bidrage til den udvikling, vil klare sig bedst. For mig at se, er den økologiske sektor sjældent godt placeret, fordi I rammer et net af verdensmålene, men jeres konkurrenter er også begyndt at rykke, så hvis I vil fastholde jeres position, kræver det, at I fortsat er stærke på innovation. De virksomheder, som ikke forstår det, har et problem," fastslog Connie Hedegaard.

Flere artikler fra samme sektion

EU's store naturgenopretningslov falder i 11. time

Aftalen var egentlig klappet og klar, men helt uventet har Ungarn trukket sin støtte til en af de største miljølovgivninger i EU's historie lige inden den formelle godkendelse.

22-03-2024 3 minutter Natur,   EU,   Politik

EU-Kommissionen vil lempe flere naturkrav til landbruget: Krav om småbiotoper forsvinder

Kravet om at dedikere fire pct. af landbrugsarealet til natur skal skrottes, foreslår EU-Kommissionen, der netop har fremlagt en række regellempelser for at imødekomme landbrugets protester.

18-03-2024 4 minutter Biodiversitet,   EU,   Politik

Danmark har opbrugt et års ressourcer 12 dage hurtigere end sidste år

Danmark rykker to pladser op på den globale liste over storforbrugere, så vi nu har det 13. højeste forbrug i verden målt per indbygger.

14-03-2024 5 minutter Forbrug,   Bæredygtighed