Annonce

Annonce

Dan Jørgensen ses på nært hold

Dan Jørgensen (S) er stolt over det danske Ø-mærke, som han i sin tid som fødevareminister måtte tage til EU og kæmpe for, da der var snak om kun at benytte EU's eget grønne økologimærke. Foto: Connect Euranet/flickr/CC2.0

Dan Jørgensen: Når man påpeger problemer over for økologerne, er de altid klar på at løse dem

Ø-mærket fylder 30 år. I den anledning fortæller klimaminister og fhv. fødevareminister Dan Jørgensen bl.a. om sit forhold til økologien, og dengang han måtte kæmpe i EU for at redde Ø-mærket.

I anledning af Ø-mærkets 30 års jubilæum har Magasinet Økologisk spurgt klimaminister Dan Jørgensen (S) - der var fødevareminister under Thorning-regeringen - om hans forhold til Ø-mærket og landbrugets klimaudfordring.

Hvad er dit forhold til Ø-mærket?

"Jeg er stolt af, at Danmark har været foregangsland for økologien, og at Ø-mærket har været et symbol på det. Det er et vigtigt symbol og en praktisk nødvendighed for, at folk kan vælge de økologiske varer. Jeg har også et personligt forhold til det. Ugen efter jeg blev udnævnt som fødevareminister i 2013, skulle jeg til Bruxelles og kæmpe for mærkets overlevelse. Der var et forslag om, at man skulle erstatte de nationale øko-mærker med det europæiske. Der måtte vi kæmpe en brav kamp for, at det ikke skete."

Hvad er styrken ved Ø-mærket?

"Når vi sætter statens stempel på, giver det bare troværdighed. Der er en høj tiltro til de danske myndigheder, og når de siger: 'Vi kan stå inde for det her produkt', giver det en sikkerhed for forbrugeren."

Hvordan synes du, økologernes tilgang er til udfordringer som klima, dyrevelfærd, naturtiltag og så videre?

"En af grundene til, at økologerne står så stærkt, som de gør i Danmark, er, at der altid har været en meget ambitiøs tilgang til hele tiden at blive bedre. Både fra min tid som fødevareminister og i mit nuværende virke som klimaminister, kan jeg fortælle, at når man påpeger et problem og spørger, om ikke man skulle løse det, bliver man mødt af et 'jo, det skal vi'. Man bliver aldrig mødt med et forsøg på at bortforklare eller slippe nemt omkring tingene."

Ud fra en sundhedsbetragtning er det nok meget godt at skære ned på det røde kød. Det har jeg i hvert fald selv gjort.

— Dan Jørgensen, klimaminister (S)

Hvordan ser du på den tilgang med, at Økologisk Landsforening gerne vil skrue ned for kødproduktionen og væsentligt op for planteproteiner?

"Vi støtter helt klart de mange nye tiltag, der er med at producere mere plantebaseret protein. Vi støtter også massivt udbredelsen af økologi, hvilket i sig selv vil have nogle effekter på, hvor meget og hvordan der vil blive produceret. Men det er ikke sådan, at vi overordnet siger, at nu skal der være X procent færre grisebasser eller X procent færre køer. Det er ikke den vej, vi vælger at gå."

Der er også nogle konkrete råd om kødmængder i kostrådene, hvor vi nærmest er nede på 100 gram kød om dagen...

"Ud fra en sundhedsbetragtning er det nok meget godt at skære ned på det røde kød. Det har jeg i hvert fald selv gjort. Jeg skrev en bog i 2009, hvor ét af rådene var, at vi skulle overveje, om flere af os kunne have en kødfri dag om ugen. På det tidspunkt synes mange, at det var ret provokerende. Det er slet ikke provokerende i dag. Det har rigtig mange familier indført, og vi ser det samme i virksomhedskantiner og så videre."

Hvad siger det dig?

"At der er kommet en langt større vilje til at gøre noget. Jeg tror, at der er en bevidsthed om, at det kan få alvorlige konsekvenser for både klimaet, vores biodiversitet og vores natur generelt. Og nu er folk altså villige til at gøre en indsats selv, så det ikke kun handler om at få mig til at lave love og lægge skatter og afgifter på de rigtige ting - det er faktisk også noget, hvor man selv kan gøre noget."

Hvad er dit håb for Ø-mærket i fremtiden?

"Vi har nogle ret ambitiøse mål for at udbrede økologien i Danmark. Jeg er meget stolt af det, vi har nået i Danmark, og selvom der er lang vej endnu, og vi kommer til at gøre endnu mere, skal vi også have udbredt det til andre lande, hvis det virkelig skal batte. Ligesom med vores vindmølleeventyr kigger man også på Danmark med hensyn til økologi."

Flere artikler fra samme sektion

Klimarådet anbefaler at udtage et landbrugsareal på Sjællands størrelse - så når vi vores mål

Staten skal hurtigt udpege målrettede arealer, der løser flere bæredygtighedsproblemer i et hug, fordi det vil udløse en synergieffekt - men det kræver en bedre politisk koordinering af arealanvendelsen.

23-04-2024 8 minutter Politik,   Natur,   Biodiversitet,   Klima,   Miljø

EU-Kommissionen trækkes i retten for løftebrud på dyrevelfærdsområdet

Et borgerinitiativ, som skulle bringe landbrugets dyr ud af burene så længe ud til at blive hørt af EU-Kommissionen. Nu har en gruppe dyreforkæmpere imidlertid lagt sag an mod kommissionen og anklaget den for at bryde sit løfte om at udfase og forbyde bure i landbruget.

19-04-2024 3 minutter EU,   Dyrevelfærd

Folketinget øremærker flere millioner til økologi

Et politisk flertal har netop fordelt ca. fem mia. kr. til indsatser for natur, klima og havmiljø - heriblandt er flere millioner øremærket økologien.

15-04-2024 3 minutter Politik