Annonce

Annonce

Annonce

Mogens Jensen (S) har fået bred kritik af sin håndtering af corona-smitten blandt mink, og et flertal af Folketingets partier vil nu have ham erstattet. Foto: Thomas Søndergaard/Play The Game

Danmark skal have en ny fødevareminister

Mogens Jensen trækker sig som fødevareminister efter bred kritik af hans håndtering af corona-udbruddet på de danske minkfarme.

Fødevareminister Mogens Jensen har valgt at trække sig efter flere dages hård kritik af hans håndtering af corona-smitten på de danske minkfarme.

Regeringen fremlægger onsdag to redegørelser om forløbet, og både De Radikale og Enhedslisten var begyndt at vakle i deres støtte til ministeren, men inden de nåede at afsige en dom, kom ministeren dem altså i forkøbet.

"For at jeg som minister skal kunne varetage mit hverv, er det afgørende, at jeg har den fornødne tillid i Folketinget. Ikke mindst i en situation, hvor mit ministerium står over for den store opgave, det er at sikre en grøn klimaomstilling af dansk landbrug. Da jeg har den klare vurdering, at jeg ikke længere har den tilstrækkelige opbakning blandt et flertal af Folketingets partier, har jeg i dag meddelt Statsministeren, at jeg ønsker at udtræde af regeringen," siger Mogens Jensen i en pressemeddelelse.

Blå blok havde på forhånd meldt ud, at den krævede Mogens Jensens afgang, hvorfor hans fremtid afhang af fortsat opbakning fra regeringens støttepartier.

Kritikken er i høj grad gået på den manglende lovhjemmel til at aflive raske mink uden for sikkerhedszonerne, men Enhedslisten har desuden kritiseret, at ministeren handlede for langsomt, efter at det viste sig, at coronavirus kunne smitte mellem mink og mennesker.

Erkender fejl

De to redegørelser omhandler hhv. den manglende lovhjemmel ved ordren om aflivning af raske mink uden for sikkerhedszonerne og ministeriets generelle håndtering af minkproduktionen, da det i sommer viste sig, at coronavirus smitter mellem mink og mennesker.

"Om den første redegørelse vil jeg sige, at det her klart fremgår, at mit ministerium har begået fejl i forbindelse med, at regeringen meldte beslutningen ud om at aflive alle mink i Danmark. Det har jeg tidligere beklaget. Det beklager jeg igen og tager ansvar for. Særligt beklager jeg det over for de mange minkfarmere, som har stået og står i en meget ulykkelig situation," skriver Mogens Jensen på Facebook og tilføjer:

"Om den anden redegørelse vil jeg sige, at den bekræfter, at de forskellige skridt mit ministerium har taget siden juni i forhold til at bekæmpe coronasmitten på minkfarmene, hver for sig bygger på klare sundheds-og veterinærfaglige anbefalinger. Med dette har der kun været et formål: nemlig at standse Covid-19-smitten i og fra mink, fordi den er en trussel mod folkesundheden."

SF's formand, Pia Olsen Dyhr, kalder det "klogt" af ministeren at trække sig.

Det samme mener Enhedslistens Pernille Skipper.

Flere artikler fra samme sektion

Når man kapper rødderne, vælter træet

DEBAT: Jeg er oprigtigt bekymret over udviklingen i Økologisk Landsforening. I min tid som medlem er større og større beslutninger blevet truffet af et formandskab uden respekt for den demokratiske proces.

12-04-2021 4 minutter Debat,   Økologisk Landsforening

Ægproducenters økonomi på ny nedtur

Igen i 2020 faldt de økologiske ægproducenters dækningsbidrag. Økologiske æg er for billige, og lav notering levner ikke plads til udvikling af produktionen, lyder det fra udvalgsformand.

12-04-2021 3 minutter Æg og fjerkræ,   Økonomi

Thise Mejeri vil låne penge til at beskytte "Jordens lunger"

Som led i ambitionen om at udfase brugen af soja i foderet beder Thise Mejeri om et crowdfundinglån på en mio. kr.

12-04-2021 5 minutter Klima,   Mejeriproduktion