Annonce

Selvom Asger Christensens forslag om klimaregnskaber på alle landbrug i EU i første omgang blev afvist, er det stadig muligt for ham at stille forslaget som et ændringsforslag.

Arkivfoto: Økologisk Landsforening

Dansk EU-politiker kæmper videre for klimalov trods modstand

Asger Christensens (V) forslag om obligatorisk klimaregnskab for landmænd blev nedstemt i EU’s miljøudvalg, men han har ikke mistet modet.

I forrige uge gennemgik EU’s miljøudvalg, ENVI, Asger Christensens (V) forslag til klimaloven om obligatoriske klimaregnskaber på bedriftsniveau for alle europæiske landmænd.

Miljøudvalget, der er hovedudvalget ift. EU's klimalov og derfor har mulighed for at til- og fravælge forslag, stemte nej til forslaget, men modstanden stopper ikke den danske EU-parlamentariker.

”Jeg tror stadig på, at obligatoriske klimaregnskaber for landmænd i hele EU er en vej til at gøre europæisk landbrug endnu grønnere. Derfor vil jeg fortsat kæmpe for at opnå opbakning til forslaget, når vi skal stemme om parlamentets endelig udspil til EU's klimalov i oktober,” siger Asger Christensen.

Selvom forslaget i første omgang blev afvist, er det stadig muligt for Venstre-politikeren at stille forslaget om obligatoriske klimaregnskaber som et ændringsforslag.

Skal det lykkes, kræver det, at Asger Christensen og hans team opnår tilstrækkelig opbakning blandt parlamentsmedlemmerne inden oktober, hvor Europa-Parlamentet ventes at stemme om klimaloven.

Det er altså op til Asger Christensen at overbevise sine kolleger. 

”De kommende uger har mit team og jeg stort fokus på at sprede budskabet og forklare fordelene ved obligatoriske klimatjek for landmænd i EU. F.eks. vil det give fælles standarder for at måle klimaaftryk for landbrug på tværs af grænser, og det giver forbrugerne bedre mulighed for at vælge de mest klimavenlige fødevarer,” siger Asger Christensen.

”Dét er især en fordel for danske landmænd, som er blandt de grønneste i verden,” uddyber han.

Ét af i alt tre forslag

Asger Christensen har ikke modtaget nogen formel årsag til miljøudvalgets afvisning, men eftersigende skulle der være tale omfattende praktiske udfordringer ved forslaget.

Desuden fik forslaget kritik for at være for sektorspecifikt - en kritik som Asger Christensen ikke er enig i:

”Jeg mener bestemt ikke, at forslaget er for sektorspecifikt. Landbruget spiller en afgørende rolle, når det kommer til EU’s grønne omstilling, og præcis derfor giver det i mine øjne mening at inkludere forslaget i Klimaloven.”

Økologisk Nu har via mail kontaktet Jytte Guteland, ordfører for EU’s miljøudvalg, for at få en begrundelse for afslaget, men har i skrivende stund ikke modtaget et svar.

Forslaget om obligatoriske klimaregnskaber var kun ét ud tre forslag, som Asger Christensen tidligere havde fået godkendt i Landbrugsudvalget og senere revideret i Miljøudvalget. De to andre forslag omhandler hhv. øget fokus på cirkulær økonomi samt incitamentskabelse til at lave negative emissioner, og blev begge helt eller delvist godkendt af udvalget.

Asger Christensen er ansvarlig for landbrugsudvalgets bidrag til klimaloven, og hans forslag om obligatorisk klimaregnskab ville betyde, at alle bedrifter i EU skal dokumentere deres CO2-aftryk.

Den danske regering har allerede afsat 7,7 mio. kr. til at udvikle et værktøj, der skal kunne beregne den enkelte bedrifts klimaaftryk.

Flere artikler fra samme sektion

Hyppig udmugning og teltoverdækning skal sænke landbrugets forurening

Et ekspertudvalg er kommet med en række forslag til, hvordan dansk landbrug kan sænke sin ammoniak-forurening.

19-10-2020 3 minutter Miljø,   Politik

Anima lancerer offensiv kampagne mod Rema 1000

Rema 1000 undrer sig over Animas angreb på kædens salg af såkaldte turbokyllinger.

19-10-2020 4 minutter

Økologs rødkløver godkendt til medicinsk brug

Den fynske økolog og urteproducent Michael Mohr Jensen har fået rødkløver-produktet Regoros godkendt som fødevare til særligt medicinsk formål.

15-10-2020 1 minutter Produktudvikling,   Eksport,   Virksomheder