Annonce

GreenF-september.png

Annonce

Okologisk-Inspirationsdag-2021-(A2).png

Annonce

NOFF_DAN-okt-nov.jpg

IT-konsulenthus har planter 8.000 træer i en miniklimaskov på Dansk Økojords domicilejendom ved Gudenåen. Træerne skal ende som urørt skov, som udover at binde CO2 også skal bidrage til at beskytte drikkevandet i området.

Dansk Økojord etablerer klimaskov i samarbejde med konsulenthus

Jordbrugsfond lægger jord til miniklimaskov på en mark tæt ved Gudenåen. Etableringen af skoven og lejen bliver betalt af det unge konsulenthus 1DigitalTrust, som opfordrer andre til at gå samme vej.

Dansk Økojord er i færd med at etablerer en mikro-klimaskov på to ha. Det sker i samarbejde med konsulenthuset 1DigitalTrust. Konsulenthuset beskriver skoven som et nødvendigt bidrag til at opfylde FN’s verdensmål, mens Kim Qvist, direktør for Dansk Økojord, håber på, at skoven bliver en af flere klimaskove, som Dansk Økojord skal lægge jord til.

For at binde tilstrækkeligt CO2 til at opfylde regeringens målsætning om, at Danmarks CO2-udledning skal være reduceret med 70 pct. i 2050, bliver det formentlig nødvendigt at væve et større kludetæppe af både private og offentlige indsatser og initiativer.

Et af de private klimainitiativer kommer nu fra de fem partnere bag det unge danske SAP-konsulenthus, 1DigitalTrust, som blev stiftet sidste år. De har valgt at gøre en ekstra indsats for at leve op til FN’s verdensmål inden for klimaområdet ved at plante deres egen klimaskov.

Da de ikke selv havde et egnet jordstykke, der kunne bruges til formålet, kontaktede de Dansk Økojord A/S, og nu er datterselskabet til Danmarks Økologiske Jordbrugsfond næsten færdig med at tilplanter de to ha med skov og buske.

Mange har plads til skov

Skoven ligger på fondens såkaldte domicilejendom ved Truust mellem Silkeborg og Langå, men da Kim Qvist erkender, at en skov af den størrelse ikke fylder så meget i det store perspektiv, håber han, at andre vil kopiere det gode initiativ fra 1DigitalTrust, så flere lignende og gerne større klimaskove i de kommende år vil vokse frem rundt om hos landets økologiske landmænd.

”Vi står lige nu over for en klimakrise og skal reducere vores udledning af CO2. Og der, hvor vi ikke kan reducere tilstrækkeligt, må vi så binde CO2 til jorden gennem træer og andre planter, ligesom 1DigitalTrust gør,” siger Kim Qvist.

Ca. 60 pct. af Danmarks areal er opdyrket, og han mener, at det på de fleste gårde vil være muligt at finde et hjørne, som ikke er velegnet til dyrkning, og derfor med fordel kan tilplantes med skov.

Slår to fluer med ét smæk

Kim Qvist oplyser i den forbindelse, at han og Dansk Økojord er parat til at hjælpe med at finde velegnede jordstykker til både virksomheder og privatpersoner, som ønsker at lave skovrejsning for at hjælpe klimaet.

"Hvis nogen ønsker at etablere en urørt klimaskov, skal de bare henvende sig, så skal vi nok finde jorden," siger Kim Qvist.

Ud over at betale for etableringen af selve skoven og de første tre års pleje af de nyplantede træer, forpligter eventuelle klimaskovrejsere sig til at indgå et 30 år langt lejemål, hvor lejen er fastsat til 4,5 pct. af investeringen i jorden.

"30 år svarer til længden på de kreditlån, som vi tager, når vi skal købe jorden, som vi selvfølgelig vil finde i vandindvindingsområder, så vi slår to fluer med et smæk," forklarer Kim Qvist.

Han oplyser, at de 8.000 små nyplantede træer på det nedlagte landbrug ved Truust både skal sikre mindre CO2 i atmosfæren og beskytte drikkevandsforsyningerne under skoven.

Netop disse effekter er hovedårsagen til, at 1DigitalTrust har valgt at investere ca. 200.000 kr. i klimaskoven ved Truust.

"Vi mener helt seriøst, at man som virksomhed har en forpligtelse til at sikre en bæredygtig drift i alle henseender og skære ned på sin CO2-udledning. Vi har også opfordret andre SAP-virksomheder og forretningspartnere til at se på mulighederne for at agere mere klimavenligt. Og jeg synes, de har været meget lydhøre for at gøre nogle gode ting for klimaet,” siger partner Troels Lindgård fra 1DigitalTrust i en pressemeddelelse. 

Vigtigt at træerne plantes i Danmark

Oprindeligt havde 1DigitalTrust tænkt sig at få plantet de tusindvis af træer under sydligere himmelstrøg, hvor de vokser hurtigere og derfor kan holde på endnu mere CO2.

Men i sidste ende faldt valget på Danmark, fordi det er nemmere at sikre sig, at alle træer bliver plantet som aftalt, og at træerne ikke fældes i utide, eftersom området ved Gudenåen er udlagt som fredskov, og den beslutning glæder Kim Qvist.

"Danmark et af de lande i verden, der udleder mest CO2 pr. indbygger, så vi har faktisk en særlig forpligtelse til at begrænse vores udledning,” siger Kim Qvist.

Flere artikler fra samme sektion

Fugleinfluenza igen på vej til Danmark

Fund af fugleinfluenza i vilde fugle i Vadehavet tyder på, at en ny sæson for fugleinfluenza står for døren. Fødevarestyrelsen opfordrer borgere til at tippe om fund af døde fugle, og beder fjerkræejere om at have ekstra fokus på smittebeskyttelse.

22-10-2021 3 minutter Æg og fjerkræ

Kok serverede blomkålsstænger til kødglade mænd: »Det er stadig den ret, de snakker om«

Kok Torben Kiel Hviid ser med bekymring på det, han betegner som dalende kvalitet af vores mad samt overforbruget af kød og råvarer fløjet hertil fra fjerne dele af verden. Som ejer af øko-cateren Groft prioriterer han at bruge grønt i sæson, små mængder kød og råvarer uden tilsætningsstoffer.

22-10-2021 13 minutter Gastronomi,   Forbrug,   Bæredygtighed

Stigende tendens til fjerpilning i økologiske etagesystemer skal stoppes

KRONIK: De seneste tre til fem år er der i økologien set en stigende forekomst af fjerpilning i høneflokkene, herunder også i de populære etagesystemer. Innovationscenter for Økologisk Landbrug vil sammen med producenterne finde veje til at forebygge det allerede i opstartsperioden.

21-10-2021 3 minutter Kronik,   Æg og fjerkræ,   Dyrevelfærd