Annonce

Annonce

Vingummibamser

Søde sager er med til at gøre danskernes klimaaftryk fra fødevareforbruget markant større, viser en ny beregning fra DTU. Foto: Colourbox

Rødt kød er ikke eneste synder: Søde sager og alkohol fylder på klimavægten

Hvis danskerne i højere grad følger de officielle kostråd, vil vores klimaaftryk fra fødevareforbruget falde, viser en ny beregning. Rødt kød er ikke den eneste synder.

Der er ikke kun en sundhedsmæssig, men også klimamæssig gevinst ved at følge de officielle kostråd. Hvis danskerne begynder at følge dem, vil det føre til et højere forbrug af grønt og mindre kød, hvilket vil sænke vores klimaaftryk fra fødevareforbruget. Og det er ikke kun den røde bøf, der fylder i klimaregnskabet - også vores forbrug af søde sager og alkohol har et betydeligt aftryk. 

Det viser en ny undersøgelse, som DTU Fødevarevinstituttet har lavet for Fødevarestyrelsen. Ifølge DTU ser CO2-bidraget fra en gennemsnitlig dansk kost sådan ud:

  • 57 pct. stammer fra animalske fødevarer, heraf ca. halvdelen fra rødt kød (okse, lam og gris).

  • 24 pct. stammer fra søde sager, snacks og diverse drikkevarer (ekskl. mælk).

  • 15 pct. fra vegetabilske produkter (grøntsager, frugt og korn- og brødprodukter).

"Man kommer ikke uden om at skære ned på det røde kød, så det fylder mindre i danskernes måltider," siger seniorforsker Ellen Trolle fra DTU Fødevareinstituttet til Ritzau og tilføjer:

"Men også søde sager og drikkevarer som kaffe, te og alkohol fylder klimamæssigt. At skære ned på dem vil jo gå rigtig fint hånd i hånd med de generelle kostråd og det sundhedsmæssige."

Alene ved at følge kostrådene vil klimabelastningen blive "umiddelbart reduceret med nogle få procent" ifølge DTU, og ved udelukkende at mindske madspild kan man reducere den med ca. 10 pct. 

Der er en endnu større gevinst ved at erstatte kød og fisk med vegetabilske produkter som bælgfrugter og olier - det kan sænke kostens klimabelastning med ca. 20 pct.

Og hvis man i det ernæringsforbedrede kostmønster beholder mængden af kød og fisk, men vælger de produkter, der har lavest klimaaftryk i hver fødevaregruppe, kan belastningen reduceres med 20-30 pct.

Kostrådene skal suppleres med tip

Fødevarestyrelsen vil derfor supplere kostrådene med inspiration og anvisninger til, hvordan danskerne gennem deres måltider kan spise mere bæredygtigt. 

"I Fødevarestyrelsen er vi i gang med at se på, hvordan vi kan supplere kostrådene med inspiration og anvisninger til, hvordan forbrugerne kan mindske klimabelastningen gennem deres måltider. Målet er, at de, der gerne vil spise sundt og varieret og samtidig klimavenligt og bæredygtigt, let kan finde inspiration til det," siger kontorchef i Fødevarestyrelsen Else Molander i en pressemeddelelse.

Til Ritzau udtrykker hun i øvrigt overraskelse over, at sodavand, alkohol og søde sager fylder så meget på klimaregnskabet i danskernes kost.

Hvordan de nye anbefalinger konkret kommer til at se ud er endnu uvist, men beregningerne fra DTU giver nogle pejlemærker; bl.a. kan man begrænse madspild, reducere indtaget af rødt kød, sukker og alkohol og spise mere lokalt produceret frugt og grønt.

Det næste skridt for DTU's forskere bliver at samarbejde med eksperter fra Aarhus Universitet og andre institutter på DTU for at beregne fødevarernes bæredygtighed i en dansk kontekst. Dermed kan de finde frem til forskellige måder at sammensætte kosten, så den er sund og nærende og samtidig belaster miljøet og klimaet mindst muligt.

Flere artikler fra samme sektion

Klimarådet anbefaler at udtage et landbrugsareal på Sjællands størrelse - så når vi vores mål

Staten skal hurtigt udpege målrettede arealer, der løser flere bæredygtighedsproblemer i et hug, fordi det vil udløse en synergieffekt - men det kræver en bedre politisk koordinering af arealanvendelsen.

23-04-2024 8 minutter Politik,   Natur,   Biodiversitet,   Klima,   Miljø

EU-Kommissionen trækkes i retten for løftebrud på dyrevelfærdsområdet

Et borgerinitiativ, som skulle bringe landbrugets dyr ud af burene så længe ud til at blive hørt af EU-Kommissionen. Nu har en gruppe dyreforkæmpere imidlertid lagt sag an mod kommissionen og anklaget den for at bryde sit løfte om at udfase og forbyde bure i landbruget.

19-04-2024 3 minutter EU,   Dyrevelfærd

Folketinget øremærker flere millioner til økologi

Et politisk flertal har netop fordelt ca. fem mia. kr. til indsatser for natur, klima og havmiljø - heriblandt er flere millioner øremærket økologien.

15-04-2024 3 minutter Politik