Annonce

Annonce

Statsminister Mette Frederiksen

Med statsminister Mette Frederiksen og regeringens FL-udspil halter Danmark både efter sin egen fordoblingsmålsætning og EU-Kommissionens økologimålsætning, mener Økologisk Landsforening. Foto: News Øresund /Sofie Paisley (CC BY 3.0)

Den grønne omstilling kræver stærk politisk investering i økologi

Når man lytter til beslutningstagerne, kan det lyde, som om den grønne omstilling er noget, der opstår nærmest helt af sig selv. Men faktum er, at den grønne omstilling kræver menneskelig handling, den kræver menneskelige løsninger – og så kræver den penge, investeringer og midler – og så kræver den det vanskeligste af det hele, nemlig omstillingsparathed.

LEDER: Det er kendt, at regeringens udspil til finanslov for 2021 ikke tilgodeser økologien. Ingen ambitioner, ingen løsninger eller penge til at omstille vores fødevaresystem i en bæredygtig retning ved hjælp af økologiens veldokumenterede og helhedsorienterede metoder og effekter.

Økologisk Landsforening har både forud for udspillet og efterfølgende været i intens dialog både med regeringen, støttepartierne og oppositionen. I medierne har vi tydeligt gjort opmærksom på det meget uheldige signal, det sender, at man ikke er villig til at investere det, der skal til for at nå den fordoblingsmålsætning, som regeringen og støttepartierne sammen er blevet enige om.

At økologi er en vigtig del af løsningen på den grønne omstilling af landbruget, er der kun få, der er uenige i, og derfor skal vi som samfund selvfølgelig investere mere og ikke mindre i at fremme økologien.

I år optager coronapandemi, krigskasse og hjælpepakker naturligvis en del af samfundets økonomiske råderum. Det er forståeligt men må ikke stoppe den grønne omstilling. Tværtimod. Bæredygtighed er allestedsnærværende – måske mere end nogensinde, når vi oplever en verdensomspændende sundhedstrussel. Og det bakker flertallet af danskere op om. Og om noget har vi dette år netop oplevet at være omstillingsparate.

Politikerne tager økologien alvorligt som metode til at skabe et bæredygtigt fødevaresystem. og for at stå stærkest muligt har vi afstemt vores politiske indsats med L&F.

Endnu er det for tidligtat spå om resultatet. Og regeringen, støttepartierne og oppositionen er da også kun på vej til at finde pladserne om forhandlingsbordet. Jokeren er, at regeringen er på vej med et samlet landbrugsudpil, samtidig med at den fælles europæiske landbrugspolitik, CAP, ikke er landet endnu, selvom den skulle være trådt i kraft i år. Og med den er der væsentlige forudsætninger for krav og tilskudssystemer, som fortsat er uafklaret. Når der samtidig lægges op til forstærkede indsatser i landbruget for klima, natur og biodiversitet, så er der et noget broget landskab af politiske dagsordener, der fletter sig med de behov, vi har for at fortsætte de gode takter med at udvikle økologien. Men i Økologisk Landsforening tror vi på, at det lykkes af den simple årsag, at der bredt i samfundet er store forventninger til regeringens politik for en grøn omstilling.

Flere artikler fra samme sektion

Klimarådet anbefaler at udtage et landbrugsareal på Sjællands størrelse - så når vi vores mål

Staten skal hurtigt udpege målrettede arealer, der løser flere bæredygtighedsproblemer i et hug, fordi det vil udløse en synergieffekt - men det kræver en bedre politisk koordinering af arealanvendelsen.

23-04-2024 8 minutter Politik,   Natur,   Biodiversitet,   Klima,   Miljø

EU-Kommissionen trækkes i retten for løftebrud på dyrevelfærdsområdet

Et borgerinitiativ, som skulle bringe landbrugets dyr ud af burene så længe ud til at blive hørt af EU-Kommissionen. Nu har en gruppe dyreforkæmpere imidlertid lagt sag an mod kommissionen og anklaget den for at bryde sit løfte om at udfase og forbyde bure i landbruget.

19-04-2024 3 minutter EU,   Dyrevelfærd

Folketinget øremærker flere millioner til økologi

Et politisk flertal har netop fordelt ca. fem mia. kr. til indsatser for natur, klima og havmiljø - heriblandt er flere millioner øremærket økologien.

15-04-2024 3 minutter Politik