Annonce

Annonce

Jakob Ellemann-Jensen står og holder tale

Miljø- og fødevareminister Jakob Ellemann-Jensen (V) gør ikke nok for landbruget, mener Dansk Folkeparti, som ønsker at dele Miljø- og Fødevareministeriet op. Arkivfoto: Henrik Hindby Koszyczarek

DF vil splitte Miljø- og Fødevareministeriet op

Dansk Folkeparti langer ud efter miljø- og fødevareministeren og ønsker at dele Miljø- og Fødevareministeriet op i to.

Der er gået for “miljø i den”, mener Dansk Folkeparti (DF), der nu kritiserer miljø- og fødevareminister Jakob Ellemann-Jensen for ikke at have fundet balancen mellem miljøet og landbruget. 

Regeringens støttepari foreslår samtidig at splitte ministeriet i to, ligesom det var under den tidligere SR-regering.

Det skriver altinget.dk.

”Det ministerium er lidt en vanskabning,” siger DF’s Peter Skaarup til altinget.dk og uddyber: 

”Man har blandet miljø og fødevarer for meget sammen. Fokus bliver lidt for meget på det ene i stedet for det andet. Der er god ræson i at opdele de to igen.”

Peter Skaarup mener også, at regeringen “taler dansk landbrug ned, fordi miljø er kommet op på dagsordenen”.

Jakob Ellemann-Jensen afviser, at hans øgede fokus på miljøet er gået ud over landbruget og nævner, at flere brede aftaler til gavn for landbruget, bl.a. landbrugspakken, fødevareforliget og tørkepakken, er indgået med DF’s stemmer.

“Det er rigtigt, at der har været en større vægt på miljøet. Det lovede jeg, da jeg blev minister, og jeg har haft fokus på rent drikkevand, på mere natur og på renere luft i vores byer. Men samtidig har jeg stået på mål for landbrugspakken og gjort, hvad der var i min magt for at hjælpe landbruget i den voldsomme tørke, som vi oplevede sidste sommer,” siger han og tilføjer, at han er imod idéen med at dele ministeriet op i to, fordi Miljøministeriet og Fødevareministeriet efter hans mening modarbejdede hinanden før i tiden.

ØL forstår ikke kritikken

Paul Holmbeck, der er politisk direktør i Økologisk Landsforening ser ingen evidens for, at miljøet har fået mere fokus end landbrugets økonomiske interesser, eller at Jakob Elleman-Jensen har talt landbruget ned.

“Så kritikken af den karakter, forstår vi ikke,” siger han til Fagmediet Økologisk.

Han tvivler på, at DF’s forslag om at opdele ministeriet vil medføre de fordele, som DF håber på.

Der kan være fordele i det, men også ulemper på både kort og længere sigt for både miljøet og landbruget. Jeg er ret sikker på, at opdelingen ikke vil have de fordele for landbruget, som DF efterspørger. Men vores forening har ikke analyseret opdeling af ministeriet til bunds endnu. Vi er dog ret optagede af, at både strukturen i ministerierne og den kommende politiske ledelse efter valget bliver en meget stærkere drivkraft for grøn omstilling i landbruget,” siger han.

Landbrug & Fødevarer ønsker ikke at kommentere DF’s kritik og forslag.

Flere artikler fra samme sektion

ØL-formand efter ministermøde: Forventer handling bag ordene

Efter sit møde med den nye fødevareminister ser Per Kølster positivt på det politiske samarbejde. Klima, næringsstoffer og landbrugsstøtte var blandt emnerne.

21-08-2019 3 minutter PolitikØkologisk Landsforening

Solceller på under én pct. af klodens landbrugsareal kan dække verdens elforbrug

Det koster ikke nødvendigvis på udbytterne, hvis der placeres solceller på under 1 pct. af verdens landbrugsareal - til gengæld kan hele vores elforbrug dækkes af solenergi. I teorien.

21-08-2019 4 minutter KlimaForskning

Stort økologisk fællesskab får nu 100 pct. grøn strøm

USA's største sammenslutning af økologer køber udelukkende grøn strøm til deres hovedbygninger. Samtidig er der sået blomster omkring solcellepanelerne for at understøtte biodiversiteten.

21-08-2019 2 minutter KlimaUdlandBiodiversitet