Annonce

Annonce

Annonce

Dyrevelfærd bør være et verdensmål for sig selv, mener Dyrenes Beskyttelses direktør, Britta Riis med henvisning til FN's 17 verdensmål, hvor dyrevelfærd mangler.

Foto: Colourbox

Dyrenes Beskyttelse: Dyrevelfærd bør være et verdensmål

Bæredygtig udvikling handler også om dyrevelfærd, mener Dyrenes Beskyttelse, som ønsker at emnet får mere opmærksomhed. Øko-formand er enig i, at dyrevelfærd er overset.

Øget dyrevelfærd bør være en integreret del af den bæredygtige udvikling i samfundet. Derfor bør dyrevelfærd også være et af FN's verdensmål for bæredygtig udvikling, mener Dyrenes Beskyttelse.

"Produktionsformer, der volder skade på dyr, biodiversitet og habitater, er ikke bæredygtige. Et system er bæredygtigt, hvis det er miljømæssigt sundt, økonomisk levedygtigt og socialt ansvarligt. Det er på høje tid, at vi mennesker indser, at vi er en del af naturen, og at vi må behandle dyrene med respekt og forståelse for, at vi er forbundne," skriver organisationens direktør, Britta Riis, i et indlæg på altinget.dk 

FN's verdensmål er formuleret i 17 overordnede mål med 169 underpunkter. Dyrenes Beskyttelse mener, at dyrevelfærd bør være et selvstændigt 18. mål.

"Dyrevelfærd er ikke kun et spørgsmål om et dyrs fysiske sundhed. Det er videnskabeligt bevist, at dyr er sansende væsener, som dermed både kan føle lidelse og velvære," skriver Britta Riis.

De nuværende bæredygtighedsmål, der blev nedfældet for fem år siden, bliver afløst om ti år, og da er det efter hendes mening vigtigt, at man prioriterer dyrevelfærd højere, så man på tværs af sektorer og niveauer kan samarbejde om at højne dyrevelfærd.

ØL-formand er enig i manglen

Per Kølster, formand for Økologisk Landsforening, mener også, at dyrevelfærd er overset i FN's verdensmål og påpeger, at økologiens principper bl.a. vedrører respekten for husdyr. Han er dog ikke sikker på, at løsningen er at gøre dyrevelfærd til et selvstændigt verdensmål - i stedet bør respekten for al liv være et verdensmål. 

"Skal dyrevelfærden gøres tydeligere i verdensmålene, mener jeg, at det er mere relevant at indskrive et princip om respekten for livet og alle levende væsner som klodens særkende og grundlaget for vores eksistens," siger han til Økologisk Nu. 

Han mener, at der mangler et supplement til FN's Verdenserklæring om Menneskerettigheder, som handler om rettigheder for al liv, hvilket kan danne grundlag for at revidere verdensmålene:

"Kun ved at sætte alle arter ind i en grundlæggende etik giver det mening at indskrive husdyrene mere specifikt. Britta Riis nævner mange gode grunde til det, som er helt i overensstemmelse med det, vi har beskæftiget os med som økologer i generationer, og som vi har efterstræbt i den økologiske praksis. Dyrene og livet skal med i verdensmålene, ja - men hvordan?"

Flere artikler fra samme sektion

EU: Sagen er bøf – også når den er vegetarisk

Ifølge et flertal i EU-Parlamentet skal ord som burger og pølse ikke være forbeholdt kødprodukter.

23-10-2020 3 minutter Plantebaserede fødevarer,   EU

Fresh.Land får bæredygtighedspris

I forbindelse med den danske udgave af 'Green Impact Week' som slutter fredag, har Fresh.Land fået bæredygtighedsprisen i kategorien 'Fødevarer og Landbrug'.

23-10-2020 2 minutter Bæredygtighed,   Frugt bær & grønt

Tilskudsordning giver rødt kort til grønne fisk

Både Dansk Akvakultur og Økologisk Landsforening kritiserer ny tilskudsordning til den hjemlige fiskeproduktion, som er målrettet store intensive produktionsanlæg og ikke levner plads til økologien.

23-10-2020 7 minutter Tilskud