Annonce

Annonce

Annonce

Trawler med bjerge af nyfangede fisk

Op mod 30 mia. stimefisk fanges i danske net hvert år, og nu skal et nyt forskningsprojekt undersøge, hvordan det står til med dyrevelfærden ombord på de danske trawlere. Foto: DPPO

Dyrenes Beskyttelse: Vilde fisk fortjener at blive aflivet på en ordentlig måde

Et hold af danske og svenske forskere skal nu forsøge at finde ud af, hvor meget vilde fisk lider, når de bliver fanget og hevet ombord på nutidens store trawlere.

Mens der i landbruget har været meget fokus på dyrevelfærden hos de husdyr, som typisk ender på middagsbordet i de danske hjem, er forholdene for de vilde fisk hidtil gået mere under radaren. Men flere aktører arbejder nu på at forbedre forholdene for de vilde fisk.

Staten lancerede kort før årsskiftet den nye mærkningsordning for vildtfangede fisk NaturSkånsom, og nu igangsætter Dyrenes Beskyttelse i samarbejde med Danmarks Pelagiske Producentorganisation (DPPO) et flerårigt forskningsprojekt, der for første gang at undersøge, hvordan milliarder af fisk dør i forbindelse med trawlfiskeri i havet.

Fisk er sansende dyr og fortjener at blive aflivet på en ordentlig måde. Det har vi en formodning om ikke sker i dag, og da det pelagiske fiskeri fanger så utrolig mange fisk hvert år, er det dyrevelfærdsmæssige potentiale enormt.

— Nicolaj Lindeborgh, konsulent for fisk og fiskevelfærd hos Dyrenes Beskyttelse

Det bliver forskere fra Sveriges Landbrugsuniversitet, DTU Aqua og Teknologisk Institut, som skal stå for undersøgelserne, der skal bane vej for udvikling af nye fangstmetoder, som kan understøtte en mere human aflivning af de sansende dyr, oplyser Dyrenes Beskyttelse.

Potentialet er enormt

Baggrunden for forskningsprojektet er flere forskningsresultater, som ifølge de to organisationer viser, at fisk kan mærke smerte. Derfor er det vigtigt at blive klogere på dyrevelfærden ombord på de danske fisketrawlere, som hvert år fanger ca. 30 mia. stimefisk – de såkaldte pelagiske fisk. Ingen ved, hvordan fisk som sild og makrel rent faktisk dør i processen. Det er problematisk, da fisk føler smerte og derfor kan lide, når de dør, mener Dyrenes Beskyttelse.

"Fisk er sansende dyr og fortjener at blive aflivet på en ordentlig måde. Det har vi en formodning om ikke sker i dag, og da det pelagiske fiskeri fanger så utrolig mange fisk hvert år, er det dyrevelfærdsmæssige potentiale enormt," siger Nicolaj Lindeborgh, biolog og konsulent for fisk og fiskevelfærd hos Dyrenes Beskyttelse.

Medlemmerne hos Danmarks Pelagiske Producentorganisation vil også være med til sikre en så skånsom aflivning som mulig.

"Som fiskere høster vi af naturens overskud. Med det følger et ansvar for, at alle dele af vores aktiviteter foregår så ansvarligt og skånsomt som overhovedet muligt. Et nyt fokus på dyrevelfærd er i det lys en naturlig fortsættelse af vores strategiske arbejde for et bedre og mere skånsomt fiskeri," siger direktør i DPPO, Esben Sverdrup-Jensen.

Direktøren i Dyrenes Beskyttelse ser samarbejdet som et naturligt resultat af det stadig større fokus på fiskevelfærd.

"Fiskevelfærd er virkelig dukket op på danskernes radar – og også blandt fiskerne. Det er udgangspunktet for, at vi med et unikt samarbejde mellem fiskerne i Danmarks Pelagiske Producentorganisation og Dyrenes Beskyttelse kan søsætte denne fælles undersøgelse," siger direktør i Dyrenes Beskyttelse Britta Riis.

Projektet bliver gennemført med støtte fra den amerikanske forsknings- og støtteorganisation, Open Philanthropy, og det første forskerhold stikker til søs allerede denne sommer.

Flere artikler fra samme sektion

Crowdfunding blev ingen genvej til øget vækst for selskab bag økologiske måltidskasser

Simple Feast dropper crowdfunding som middel til at sikre yderligere kapital til selskabets ambitiøse vækstplaner.

16-07-2021 2 minutter finansiering

Tyrekalve skal have en økologisk fremtid

Forskere ved Aarhus Universitet vil udvikle to koncepter for kalve- og ungdyrkød fra den økologiske mælkeproduktion. Koncepterne er baseret på græs, og det hele begynder med kalve, der får masser af mælk hos ammetanter.

16-07-2021 4 minutter

Designergødninger testes i marken

Nye teknologier gør det muligt at raffinere kløvergræs og designe økologiske gødninger med forskelligt indhold af næringsstoffer, bl.a. svovlsur ammoniak. Det kan være en vej til et mere klimavenligt økologisk landbrug.

16-07-2021 3 minutter Næringsstoffer,   Planteavl,   Forskning