Annonce

Annonce

Annonce

Aalborg Kommune set ovenfra

Som den blot anden kommune i landet har Aalborg Kommune nu tilmeldt sig Giftfri Have - Furesø Kommune var den første. Foto: Colourbox

Endnu en kommune tilmelder sig giftfrit initiativ

Kort efter at Furesø som den første kommune tilmeldte sig Giftfri Haver, gør Aalborg nu det samme.

Som den anden kommune i Danmark har Aalborg Kommune nu tilmeldt sig initiativet Giftfri Have, som Danmarks Naturfredningsforening (DN) og Landsforeningen Praktisk Økologi står bag.

I sidste uge var det Furesø Kommune, der som den første kommune i Danmark tilmeldte sine godt otte mio. m2 initiativet. Med Aalborgs tilmelding er det nu yderligere godt 31 mio. m2, som skal være fri for sprøjtegifte. Det oplyser DN på sin hjemmeside.

“Kommunens offentlige arealer er giftfrie for at beskytte borgernes drikkevand. Her i Nordjylland har vi jordlag, der gør, at sprøjtegift hurtigt kan trænge ned og spores i vores grundvand. Derfor føler vi et ekstra stort behov for at holde vores områder giftfrie,” siger Kirsten Lund Andersen, der er stadsgartner for Park & Natur i kommunen, til dn.dk.

Kommunen har faktisk ikke brugt sprøjtegifte siden slutningen af 1990’erne på de offentlige arealer, så tilmeldingen til Giftfri Haver skal blot hjælpe med at gøre det mere synligt for omverdenen.

Kirsten Lund Andersen oplyser til Økologisk, at alle kommunens bortforpagtede arealer, såvel økologiske som konventionelle, har været pesticidfri siden 2003, og at når en bortforpagtning fornyes, skal arealet drives efter økologiske principper. Private arealer bliver ikke ramt af et generelt forbud, men kommunen arbejder aktivt på at oplyse borgere om at stoppe brugen af pesticider, særligt i områder hvor man vil værne om grundvandet. I særlige tilfælde kan kommunen også indføre et forbud på privat grund.    

DN’s præsident, Maria Reumert Gjerding, glæder sig over Aalborg Kommunes beslutning.

“I Danmarks Naturfredningsforening arbejder vi målrettet for rent drikkevand og miljø. Vi er derfor glade for, at Aalborg Kommune som den anden kommune i Danmark har valgt at tilmelde sig til Giftfri Have med hele 31 mio. m2. Det sender et stærkt signal til landets øvrige kommuner og deres borgere om at droppe giften, for at beskytte vores grundvand, biodiversitet og os selv,” siger hun.

De seneste tal viser, at Giftfri Have nu har rundet 15.700 medlemmer, der primært er haver i parcelhuskvarterer, kolonihaver, haver på landet og ved sommerhuse. Flere virksomheder og vandforsyninger har ifølge DN også tilmeldt sig initiativet, der i alt dækker et område på over 8.000 ha svarende til 80 km2.

Annonce

Flere artikler fra samme sektion

Dansk EU-politiker ønsker grøn reform af landbrugsstøtten

Økologisk Landsforenings model til en ændring af EU's landbrugsstøtte møder opbakning fra Asger Christensen, der mener, at den gavner klimaet og miljøet.

28-05-2020 2 minutter EU,   CAP

Økologisk offensiv til gavn for grundvandet

KRONIK: Set gennem vandforsyningsbriller kan omlægning af landbrug til økologi være en god metode til at forhindre udledning af pesticidrester.

27-05-2020 4 minutter Omlægning

Unge klimaaktivister kræver radikale ændringer i EU's landbrug

EU's landbrugspolitik skal ændres radikalt, og der er behov for mere økologi, hvis landbruget skal blive bæredygtigt, lyder det fra den globale bevægelse Fridays for Future.

26-05-2020 3 minutter EU,   Klima,   Bæredygtighed,   Udland