Annonce

Annonce

En traktor kører over marken med en sprøjte

"Der er miljømæssige bekymringer relateret til brugen af dette pesticid, særligt dets påvirkning på grundvandet, men også i relation til menneskets sundhed med hensyn til forplantningsevnen," siger sundhedskommissær Stella Kyriakides. Foto: Colourbox

Endnu et pesticid bliver forbudt i EU

Et såkaldt neonikotinoid, der mistænkes for at skade både mennesker og bier, får ikke fornyet sin licens.

EU har endnu en gang valgt at ændre på godkendelsen af en af de såkaldte neonikotinoider. Denne gang er det aktivstoffet thiacloprid, der mistænkes for at være skadeligt for bier og menneskets forplantningsevne, som snart bliver forbudt, da Europa-Kommissionen i denne uge besluttede ikke at forny midlets licens, der udløber den 30. april.

“Den videnskabelige anbefaling fra Efsa (EU’s fødevaresikkerhedsorgan, red.) er tydelig: Der er miljømæssige bekymringer relateret til brugen af dette pesticid, særligt dets påvirkning på grundvandet, men også i relation til menneskets sundhed med hensyn til forplantningsevnen,” siger sundhedskommissær Stella Kyriakides i en pressemeddelelse.

Ifølge nyhedsbureauet Reuters fremsatte Efsa sine bekymringer i januar sidste år, da thiacloprid blev fundet i for høje mængder i grundvandet, og det på baggrund af 1.500 studier på området vurderede, at det kunne svække immunforsvaret og forplantningsevnen i bier og humlebier, samt at det udgjorde en sundhedsrisiko for mennesker.

Siden 2013 har EU enten forbudt eller indskrænket brugen af fire ellers godkendte neonikotinoider. De tre neonikotinoider clothianidin, imidacloprid og thiametoxam er blevet forbudt at bruge på afgrøder på friland, der er attraktive for bier.

Organisationen PAN Europe, der arbejder for et landbrug uden pesticider, glæder sig over EU’s beslutning, men kritiserer samtidig unionen for at handle alt for langsomt.

“Det var i 2015, at ECHA (det europiske kemikalieagentur, red.) klassificerede thiacloprid som giftigt for reproduktionen, hvilket burde har ført til et øjeblikkeligt forbud. Alligevel bliver mennesker og miljøet stadig eksponeret for det giftige middel fire år senere. Sagen om thiacloprid er endnu et eksempel på den løse implementering af EU’s lovgivning, der er til gavn for den agrokemiske industri,” siger Martin Dermine, sundheds- og miljøpolitisk chef i PAN Europa, til euractiv.com.

Utz Klages, talsperson for producenten Bayer, siger, at virksomheden “respekterer beslutningen”, men tilføjer, at Bayer anser brugen af thiacloprid som værende “sikker”, når man bruger midlet efter foreskrifterne.

Thiacloprid indgår i midler som Calypso og Biscaya.  

Flere artikler fra samme sektion

De Konservative efterlyser klimamærkning af fødevarer

Selv om det er både dyrt og kompliceret at beregne, hvad klimaaftrykket er for vores madvarer, mener ordfører fra De Konservative, at det er på tide, at Danmark indfører en klimamærkning.

28-07-2020 1 minutter Klima

Ulovlige pesticider får grønt lys af myndighederne

Trods forbud bliver ulovlige pesticider stadig brugt, fordi myndighederne giver dispensationer. Systemet bliver misbrugt, lyder kritikken.

08-07-2020 3 minutter Pesticider

Regeringen flytter 200 mio. kr. over i grøn pulje til landbruget

Regeringen har overført EU-midler til grønne tiltag - men den kunne faktisk have overført mere end dobbelt så meget.

08-07-2020 4 minutter Tilskud