Annonce

Annonce

Annonce

Danske Vandværker forventer, at man i fremtiden vil rense langt mere af det danske drikkevand på grund af et stigende antal fund af problematiske stoffer. Foto: Colourbox

Et paradigmeskifte for dansk drikkevand: Giftstoffer tvinger nu flere kommuner til at rense det

Flere kommuner vil nu til at rense danskernes drikkevand pga. fund af problematiske stoffer - det var nærmest utænkeligt for bare 10 år siden.

Flere fund af giftstoffer i grundvandet betyder, at et stigende antal kommuner har ansøgt om lov til at rense drikkevandet. Det skriver jp.dk.

Hos Vancenter Syd har man fund på over grænseværdien for flere problematiske stoffer i op mod en tredjedel af indvindingsboringerne.

"Vi er i gang med et gradvist paradigmeskifte, fordi problemerne med forurening af drikkevandet er blevet så massive, at vi er nødt til at glemme den dogmatiske tilgang, man tidligere havde, at vi ikke måtte rense drikkvandet," siger Troels Kærgaard Bjerre, projektchef ved Vandcenter Syd, til jp.dk.

Han henviser til, at holdningen for få år siden var, at Danmark som udgangspunkt skulle levere rent, urenset drikkevand.

Ifølge Miljøstyrelsen har 52 kommuner i perioden 2012-2019 givet i alt 110 tilladelser til vandrensning, og forventningen fra Danske Vandværker er, at man i fremtiden vil rense langt mere af drikkevandet.

Miljøminister Lea Wermelin (S) er bekymret over udviklingen og ønsker nu en samlet plan for beskyttelse af drikkevandet, så rensningen kun bliver midlertidig.

Det er sårligt rester af sprøjtegifte og rester fra træbeskyttelse, der giver problemer. En del af forklaringen er, at overvågningen er blevet bedre, så man har opdaget flere stoffer end ellers.

Flere artikler fra samme sektion

Når man kapper rødderne, vælter træet

DEBAT: Jeg er oprigtigt bekymret over udviklingen i Økologisk Landsforening. I min tid som medlem er større og større beslutninger blevet truffet af et formandskab uden respekt for den demokratiske proces.

12-04-2021 4 minutter Debat,   Økologisk Landsforening

Ægproducenters økonomi på ny nedtur

Igen i 2020 faldt de økologiske ægproducenters dækningsbidrag. Økologiske æg er for billige, og lav notering levner ikke plads til udvikling af produktionen, lyder det fra udvalgsformand.

12-04-2021 3 minutter Æg og fjerkræ,   Økonomi

Thise Mejeri vil låne penge til at beskytte "Jordens lunger"

Som led i ambitionen om at udfase brugen af soja i foderet, beder Thise Mejeri om et crowdfundinglån på en mio. kr.

12-04-2021 5 minutter Klima,   Mejeriproduktion