Annonce

GreenF-september.png

Annonce

OK21_okonu_1600x300.jpg

Annonce

OK21_okonu_1600x300.jpg
En dreng drikker vand af et glas

Danske Vandværker forventer, at man i fremtiden vil rense langt mere af det danske drikkevand på grund af et stigende antal fund af problematiske stoffer. Foto: Colourbox

Et paradigmeskifte for dansk drikkevand: Giftstoffer tvinger nu flere kommuner til at rense det

Flere kommuner vil nu til at rense danskernes drikkevand pga. fund af problematiske stoffer - det var nærmest utænkeligt for bare 10 år siden.

Flere fund af giftstoffer i grundvandet betyder, at et stigende antal kommuner har ansøgt om lov til at rense drikkevandet. Det skriver jp.dk.

Hos Vancenter Syd har man fund på over grænseværdien for flere problematiske stoffer i op mod en tredjedel af indvindingsboringerne.

"Vi er i gang med et gradvist paradigmeskifte, fordi problemerne med forurening af drikkevandet er blevet så massive, at vi er nødt til at glemme den dogmatiske tilgang, man tidligere havde, at vi ikke måtte rense drikkvandet," siger Troels Kærgaard Bjerre, projektchef ved Vandcenter Syd, til jp.dk.

Han henviser til, at holdningen for få år siden var, at Danmark som udgangspunkt skulle levere rent, urenset drikkevand.

Ifølge Miljøstyrelsen har 52 kommuner i perioden 2012-2019 givet i alt 110 tilladelser til vandrensning, og forventningen fra Danske Vandværker er, at man i fremtiden vil rense langt mere af drikkevandet.

Miljøminister Lea Wermelin (S) er bekymret over udviklingen og ønsker nu en samlet plan for beskyttelse af drikkevandet, så rensningen kun bliver midlertidig.

Det er sårligt rester af sprøjtegifte og rester fra træbeskyttelse, der giver problemer. En del af forklaringen er, at overvågningen er blevet bedre, så man har opdaget flere stoffer end ellers.

Flere artikler fra samme sektion

Nyt klimaværktøj medregner også jordens evne til at lagre kulstof

Fra 2022 kan landmænd sætte tal på kulstoflagringen i kløvergræsmarker og i sædskiftet i det hele taget. Landbrugets Klimaværktøj medregner jordens kulstofbalance, når udledning af drivhusgasser fra planteavl gøres op.

28-09-2021 3 minutter Klima

Vismand sår tvivl om tænketanks dystre forudsigelse af økologers økonomi

Landbruget - særligt økologerne - bliver hårdt ramt, hvis regeringens landbrugsudspil gennemføres, vurderer tænketanken Axcelfuture. Vismand Lars Gårn Hansen er dog ikke overbevist om, at beregningen bliver virkelighed.

28-09-2021 7 minutter Økonomi,   Klima,   Politik

Eksperter vil finde ud af, hvad køerne laver, når de er på skovtur

På gården Ellinglund ved Silkeborg har ammetanter og kalve adgang til indhegnede skovarealer. Center for Frilandsdyr undersøger, hvordan dyrene bruger skoven. Det sker med GPS, kameraer og adfærdsstudier i marken.

27-09-2021 5 minutter Kvæg