Annonce

Annonce

Landbruget er en af de væsentlige kilder til forurening med ammoniak, og Danmark er i høj risiko for ikke at nå EU's mål om at nedbringe forureningen. Foto: Colourbox

EU advarer Danmark: Få styr på jeres forurening

EU er klar til at tage retslige skridt, hvis Danmark ikke får dæmmet op for luftforureningen fra bl.a. landbruget.

Det står så skidt til med luftkvaliteten i Danmark, at EU nu truer med retslige skridt.

"Kommissionen udelukker ikke muligheden for at bruge juridisk magt til at håndhæve NEC-direktivet, hvis det er nødvendigt," skriver Vivian Loonela, koordinerende talsmand for EU-Kommissionen i sager vedrørende EU's Green Deal, i en kommentar til Altinget.

Den kommer, efter at EU-Kommissionen for nylig gjorde status på, hvordan det går med medlemslandenes efterlevelse af netop NEC-direktivet, der omhandler luftforurening. Det fremgår her, at Danmark er i høj risiko for ikke at nå i mål med at nedbringe udledningen på to områder: fine partikler - de såkaldte PM2,5-partikler - og ammoniak. Forurening, der bl.a. i høj grad udledes af landbrugets gødning og afgrøder.

Danmark ligger lige nu 11 pct. over 2020-målet for udledning af ammoniak og 10 pct. over målet for fine partikler.

Ministeren: Vi er på sagen

Miljøminister Lea Wermelin skriver til Altinget, at man er "i fuld gang med at se på, hvad der skal gøres". Både SF og Enhedslisten kritiserer dog indsatsen for at være for langsom.

Sidste år udgav DCE - National Center for Miljø og Energi, Aarhus Universitet, nye beregninger for omkostningerne forbundet med luftforureningen. De viste, at selvom luftforureningen er faldet siden 1990'erne, medfører den stadig omkring 4.000 for tidlige dødsfald om året - en opjustering på ca. 10 pct. af, hvad forskerne tidligere har regnet med.

Forurening fra udlandet menes at være ansvarligt for 76 pct. af dødsfaldene, mens forureningen fra danske kilder står for 24 pct.

De årlige omkostninger vurderes at ligge på 75 mia. kr.

Flere artikler fra samme sektion

Den store madkamp

BLOG: Drop kampagnerne - de flytter simpelthen for lidt og for langsomt. Hvis vi skal via hjernen til maven, skal der andre veje til.

25-02-2021 5 minutter Blog,   Bæredygtighed,   Klima,   Mere grønt

Økolog efterlyser nuancer i debatten om køers klimaaftryk

Preben Lauridsen, næstformand i Økologisk Landsforening, er bekymret over sagligheden eller mangel på samme i den offentlige debat om køernes klimaaftryk.

25-02-2021 8 minutter Mere grønt,   Klima

Øko-kampagne løfter salget markant hos Lidl

Lidl har succes med at bruge rabat på økologi som lokkemad til at få flere til at tilmelde sig discountkædens loyalitetsprogram, Lidl Plus

25-02-2021 2 minutter Detailhandel