Annonce

Annonce

En traktor spreder gødning på marken

Landbruget er en af de væsentlige kilder til forurening med ammoniak, og Danmark er i høj risiko for ikke at nå EU's mål om at nedbringe forureningen. Foto: Colourbox

EU advarer Danmark: Få styr på jeres forurening

EU er klar til at tage retslige skridt, hvis Danmark ikke får dæmmet op for luftforureningen fra bl.a. landbruget.

Det står så skidt til med luftkvaliteten i Danmark, at EU nu truer med retslige skridt.

"Kommissionen udelukker ikke muligheden for at bruge juridisk magt til at håndhæve NEC-direktivet, hvis det er nødvendigt," skriver Vivian Loonela, koordinerende talsmand for EU-Kommissionen i sager vedrørende EU's Green Deal, i en kommentar til Altinget.

Den kommer, efter at EU-Kommissionen for nylig gjorde status på, hvordan det går med medlemslandenes efterlevelse af netop NEC-direktivet, der omhandler luftforurening. Det fremgår her, at Danmark er i høj risiko for ikke at nå i mål med at nedbringe udledningen på to områder: fine partikler - de såkaldte PM2,5-partikler - og ammoniak. Forurening, der bl.a. i høj grad udledes af landbrugets gødning og afgrøder.

Danmark ligger lige nu 11 pct. over 2020-målet for udledning af ammoniak og 10 pct. over målet for fine partikler.

Ministeren: Vi er på sagen

Miljøminister Lea Wermelin skriver til Altinget, at man er "i fuld gang med at se på, hvad der skal gøres". Både SF og Enhedslisten kritiserer dog indsatsen for at være for langsom.

Sidste år udgav DCE - National Center for Miljø og Energi, Aarhus Universitet, nye beregninger for omkostningerne forbundet med luftforureningen. De viste, at selvom luftforureningen er faldet siden 1990'erne, medfører den stadig omkring 4.000 for tidlige dødsfald om året - en opjustering på ca. 10 pct. af, hvad forskerne tidligere har regnet med.

Forurening fra udlandet menes at være ansvarligt for 76 pct. af dødsfaldene, mens forureningen fra danske kilder står for 24 pct.

De årlige omkostninger vurderes at ligge på 75 mia. kr.

Flere artikler fra samme sektion

EU's store naturgenopretningslov falder i 11. time

Aftalen var egentlig klappet og klar, men helt uventet har Ungarn trukket sin støtte til en af de største miljølovgivninger i EU's historie lige inden den formelle godkendelse.

22-03-2024 3 minutter Natur,   EU,   Politik

EU-Kommissionen vil lempe flere naturkrav til landbruget: Krav om småbiotoper forsvinder

Kravet om at dedikere fire pct. af landbrugsarealet til natur skal skrottes, foreslår EU-Kommissionen, der netop har fremlagt en række regellempelser for at imødekomme landbrugets protester.

18-03-2024 4 minutter Biodiversitet,   EU,   Politik

Danmark har opbrugt et års ressourcer 12 dage hurtigere end sidste år

Danmark rykker to pladser op på den globale liste over storforbrugere, så vi nu har det 13. højeste forbrug i verden målt per indbygger.

14-03-2024 5 minutter Forbrug,   Bæredygtighed