Annonce

Annonce

Annonce

Kravet om bedøvelse før slagtning af dyr skal ikke vige for religiøse ønsker, lyder dommen fra EU's domstol. Foto: Karen Munk Nielsen

EU-domstol trodser religiøse ønsker: Dyr skal fortsat kunne bedøves

Det er i orden, at lande forbyder slagtning uden forudgående bedøvelse, fastslår EU's domstol. En jødisk gruppering vil nu indbringe sagen for Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol.

EU-landene kan fortsat kræve, at dyr skal bedøves før slagtning, selvom det går imod rituel halal- og kosherslagtning, der påbyder, at dyret skal være ved bevidsthed, når det forbløder.

Det har EU-domstolen netop fastslået, efter at muslimske og jødiske grupperinger havde udfordret en ny lov i en region af Belgien, som netop kræver bedøvelse af dyr før slagtning. Godt nok siger EU's lovgivning, at alle landbrugsdyr skal bedøves før slagtning, men det er op til de enkelte lande, om dette også skal gælde i forbindelse med religiøse ritualer.

Dommen betyder, at eksempelvis Danmark kan fastholde sit ufravigelige krav om, at alle dyr skal bedøves før slagtning, og det vækker glæde hos Dyrenes Beskyttelse.

"Det er en helt fantastisk nyhed, at vi i Danmark kan beholde vores ufravigelige krav om bedøvelse inden slagtning. Dyrene skal altid have forrang, og ingen dyr skal være ved bevidsthed, når de slagtes. Det er en stor sejr for dyrevelfærden, at vi i Danmark beholder dette krav", siger direktør i Dyrenes Beskyttelse Britta Riis i en pressemeddelelse.

Lederen af Det Europæiske Jødiske Forbund, Menachem Margolin, kalder det ifølge BBC for "en sørgelig dag for de europæiske jøder", og den belgiske paraplyorganisation for jøder, CCOJB, agter at indbringe sagen for Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol.

De skal dog ikke forvente bred folkelig opbakning til ønsket: En nylig meningsmåling udført af den europæiske sammenslutning for 70 dyreværnsorganisationer, Eurogroup For Animals, viser nemlig, at langt de fleste EU-borgere er imod aflivning uden bedøvelse: 89 pct. af i alt 23.126 borgere over 18 år på tværs af 24 EU-lande har i en online-undersøgelse svaret, at det bør være obligatorisk at bedøve dyr før slagtning, og 87 pct. mener, at EU skal kræve, at alle dyr bedøves inden slagtning på trods af religiøse formål.

Flere artikler fra samme sektion

Nøglen til succes: Start med de nemme og hurtige afgrøder

Jes Hjort-Malmberg var nødt til lynhurtig at spore sig ind på, hvilke afgrøder han skulle dyrke, da han droppede jobbet som assurandør for at forfølge drømmen om at leve af et økologisk gartneri på kun 800 kvm

03-03-2021 9 minutter Serie: Økotopen

Samdyrkning af spidskål og hestebønner – et godt match

Et forsøg med samdyrkning i rækker af spidskål og hestebønner har vist gode takter, når det gælder næringsstofudnyttelse og samlet udbytte. Friske hestebønner dyrket som grønsag har potentiale til at blive et højværdi-produkt. Hestebønne kan samtidig være gavnlig på flere måder i økologiske systemer. Det kræver dog, at udfordringer eksempelvis omkring høst løses

03-03-2021 3 minutter frugt-baer-groent,   Grøntsagsproduktion,   Forskning

Naturlig immunitet mod rødpletsyge kan forhindre værditab i økologisk ørredproduktion

KRONIK: Rødpletsyge (RMS) er en sygdom, der forårsager røde sårlignende mærker på regnbueørreder. Sygdommen slår ikke fiskene ihjel, men fisken bliver et mindre attraktivt produkt, og værdien falder. At skabe naturlig immunitet hos yngre fisk skal måske være en del af løsningen.

03-03-2021 7 minutter Kronik,   Akvakultur