Annonce

Annonce

Citrusfrugter ligger i halm i en kasse

Chlorpyrifos bruges især på konventionelle citrusfrugter. Nu bliver det forbudt at benytte i EU-landbrug. Foto: Colourbox

EU forbyder to farlige sprøjtemidler

Trods et nyt EU-forbud kan forbrugerne stadig købe konventionelle varer med de bandlyste pesticider.

EU har vedtaget et forbud mod to udbredte insektgifte, der er mistænkt for at påføre neurologiske skader på børn og bl.a. sænke IQ’en og medføre adfærdsvanskeligheder i skolealderen.

Sprøjtemidlerne chlorpyrifos og chlorpyrifos-methyl, der bruges i visse konventionelle produktioner, er i forvejen ikke godkendt til brug i Danmark og seks andre EU-lande, og nu bliver forbuddet indført i resten af EU gældende fra 1. februar 2020. 

I august konkluderede EU’s fødevaresikkerhedsorgan, Efsa, at eksponering for midlerne er særligt bekymrende, når det handler om børns sundhed. I en rapport skrev Efsa, at der er såvel mulige genotoksiske effekter som neurologiske påvirkninger i forbindelse med børns udvikling.

Forbuddet betyder imidlertid ikke, at konventionelt frugt og grønt sprøjtet med de to gifte, forsvinder fra hylderne i alle danske og andre europæiske supermarkeder. Det er nemlig fortsat muligt at importere fødevarer fra lande uden for EU, hvor midlerne stadig er tilladt - eksempelvis i USA og Australien.

Derfor vil bl.a. Danmark arbejde videre for at få et bredere EU-forbud, der forbyder import af fødevarer med rester af de to insektgifte. Det forventes at komme til afstemning i løbet af 1. kvartal 2020.

“Vi er ikke i mål endnu. Vi arbejder videre for at få et EU-forbud mod indhold i fødevarer, så vi sikrer den bedste beskyttelse af forbrugerne. Indtil EU-forbuddet er implementeret, vil Fødevarestyrelsen i forbindelse med kontrol fjerne partier af frugt og grønt, der udgør en risiko, så vi sikrer beskyttelsen af de danske forbrugere,” siger fødevareminister Mogens Jensen (S) i en pressemeddelelse.

Chlorpyrifos og chlorpyrifos-methyl bruges primært på citrusfrugter og er derfor udbredte særligt i Sydeuropa og andre sydligt liggende regioner.

I sidste uge meldte både Salling Group og Coop ud, at de vil fjerne konventionelle bananer fra deres sortiment, da deres leverandører ikke kunne garantere, at bananerne var fri for de pågældende pesticider. Reaktionen kom, efter at Efsa fremsatte sin advarsel i august.

I den forbindelse udtalte professor i miljømedicing ved SDU Philippe Grandjean til dr.dk:

“Det er uønsket, at gravide og børn bliver udsat for et stof som det her, for det er formentlig så giftigt, at det slet ikke kan lade sig gøre at indtage uden at gøre skade.”

Hans kollega Helle Raun Andersen, lektor i miljømedicin på SDU, har også for nyligt advaret mod midlet. 

“Chlorpyrifos er ikke et behageligt stof, og jeg synes bestemt, at det skal ud af vores fødevarer. Der er ingen tvivl om, at det kan skade hjernens udvikling i fostertilstanden,” sagde hun til okologisk.nu i sidste uge.

En dansk undersøgelse fra 2016 fandt mindst én rest af organofosfater, en biomarkør for bl.a. chlorpyrifos, i urinen hos 9 ud af 10 undersøgte børn og deres mødre.

Flere artikler fra samme sektion

De Konservative efterlyser klimamærkning af fødevarer

Selv om det er både dyrt og kompliceret at beregne, hvad klimaaftrykket er for vores madvarer, mener ordfører fra De Konservative, at det er på tide, at Danmark indfører en klimamærkning.

28-07-2020 1 minutter Klima

Ulovlige pesticider får grønt lys af myndighederne

Trods forbud bliver ulovlige pesticider stadig brugt, fordi myndighederne giver dispensationer. Systemet bliver misbrugt, lyder kritikken.

08-07-2020 3 minutter Pesticider

Regeringen flytter 200 mio. kr. over i grøn pulje til landbruget

Regeringen har overført EU-midler til grønne tiltag - men den kunne faktisk have overført mere end dobbelt så meget.

08-07-2020 4 minutter Tilskud