Annonce

Annonce

Annonce

En kylling står og kigger

Både Økologisk Landsforening og Landbrug & Fødevarer er imod EU-dispensationer, der bl.a. giver økologer mulighed for at bruge ikke-økologiske hønniker. Foto: Colourbox

EU forlænger smuthul for økologer

EU-Kommissionen har forlænget økologers mulighed for at bruge ikke-økologisk foder og ikke-økologiske kyllinger. Det er der utilfredshed med fra dansk hold.

De kommende år vil det fortsat være muligt for EU’s økologiske landmænd at indsætte op til 18 uger gamle ikke-økologiske hønniker til æglægning. Også muligheden for at fodre økologiske svin og fjerkræ med fem procent ikke-økologisk proteinfoder er blevet forlænget efter en afstemning i EU’s Komiteen for Økologisk Produktion. Det skriver flere medier.


Fra dansk hold er der undren over den fortsatte dispensation.

“I Danmark har vi produceret og anvendt økologiske hønniker til vores økologiske ægproduktion siden 2003. Og det med stor succes. Så set med danske øjne er dispensationen ærgerlig og unødvendig,” siger Jørgen Nyberg Larsen, der er sektorchef i Danske Æg, ifølge landbrugsavisen.dk.

Danske NGO’er er imod

Sidste år argumenterede både Økologisk Landsforening og Landbrug & Fødevarer da også imod, da det skulle besluttes, om undtagelsen dengang skulle forlænges med ét år og altså gælde i hele 2018.


“Der findes ikke faglig og forsyningsmæssig begrundelse for de to forslag, og alle erfaringer viser, at udsættelse alene udskyder problemet. Tiden bliver ikke brugt på at skabe bedre muligheder,” lød det i et høringssvar fra Økologisk Landsforening, mens Landbrug & Fødevarer gav udtryk for, at dispensationerne gav en fordel for andre EU-lande og dermed er konkurrenceforvridende.

Ud over at der benyttes økologiske hønniker i den danske ægproduktion har svinebranchen også valgt at fodre økologiske svin med 100 pct. økologisk foder. For hønnikernes vedkommende gælder EU-undtagelsen frem til udgangen af 2020, hvorefter den nye økologiforordning vil præcisere fælles produktionsregler.


Foderdispensationen gælder også frem til udgangen af 2020, hvorefter den ifølge landbrugsavisen.dk vil blive begrænset og i 2025 blive afskaffet.

Annonce

Flere artikler fra samme sektion

Økologisk offensiv til gavn for grundvandet

KRONIK: Set gennem vandforsyningsbriller kan omlægning af landbrug til økologi være en god metode til at forhindre udledning af pesticidrester.

27-05-2020 4 minutter Omlægning

Unge klimaaktivister kræver radikale ændringer i EU's landbrug

EU's landbrugspolitik skal ændres radikalt, og der er behov for mere økologi, hvis landbruget skal blive bæredygtigt, lyder det fra den globale bevægelse Fridays for Future.

26-05-2020 3 minutter EU,   Klima,   Bæredygtighed,   Udland

Skovlandbrug kan revolutionere det europæiske landbrug

KLUMME: Landbruget skal være en del af den grønne omstilling, og skovlandbrug kan blive den nye vej for et landbrug, der skal matche kravet om bæredygtighed.

25-05-2020 5 minutter Klumme