Annonce

Annonce

En kylling står og kigger

Både Økologisk Landsforening og Landbrug & Fødevarer er imod EU-dispensationer, der bl.a. giver økologer mulighed for at bruge ikke-økologiske hønniker. Foto: Colourbox

EU forlænger smuthul for økologer

EU-Kommissionen har forlænget økologers mulighed for at bruge ikke-økologisk foder og ikke-økologiske kyllinger. Det er der utilfredshed med fra dansk hold.

De kommende år vil det fortsat være muligt for EU’s økologiske landmænd at indsætte op til 18 uger gamle ikke-økologiske hønniker til æglægning. Også muligheden for at fodre økologiske svin og fjerkræ med fem procent ikke-økologisk proteinfoder er blevet forlænget efter en afstemning i EU’s Komiteen for Økologisk Produktion. Det skriver flere medier.


Fra dansk hold er der undren over den fortsatte dispensation.

“I Danmark har vi produceret og anvendt økologiske hønniker til vores økologiske ægproduktion siden 2003. Og det med stor succes. Så set med danske øjne er dispensationen ærgerlig og unødvendig,” siger Jørgen Nyberg Larsen, der er sektorchef i Danske Æg, ifølge landbrugsavisen.dk.

Danske NGO’er er imod

Sidste år argumenterede både Økologisk Landsforening og Landbrug & Fødevarer da også imod, da det skulle besluttes, om undtagelsen dengang skulle forlænges med ét år og altså gælde i hele 2018.


“Der findes ikke faglig og forsyningsmæssig begrundelse for de to forslag, og alle erfaringer viser, at udsættelse alene udskyder problemet. Tiden bliver ikke brugt på at skabe bedre muligheder,” lød det i et høringssvar fra Økologisk Landsforening, mens Landbrug & Fødevarer gav udtryk for, at dispensationerne gav en fordel for andre EU-lande og dermed er konkurrenceforvridende.

Ud over at der benyttes økologiske hønniker i den danske ægproduktion har svinebranchen også valgt at fodre økologiske svin med 100 pct. økologisk foder. For hønnikernes vedkommende gælder EU-undtagelsen frem til udgangen af 2020, hvorefter den nye økologiforordning vil præcisere fælles produktionsregler.


Foderdispensationen gælder også frem til udgangen af 2020, hvorefter den ifølge landbrugsavisen.dk vil blive begrænset og i 2025 blive afskaffet.

Flere artikler fra samme sektion

ØL-formand efter ministermøde: Forventer handling bag ordene

Efter sit møde med den nye fødevareminister ser Per Kølster positivt på det politiske samarbejde. Klima, næringsstoffer og landbrugsstøtte var blandt emnerne.

21-08-2019 3 minutter PolitikØkologisk Landsforening

Solceller på under én pct. af klodens landbrugsareal kan dække verdens elforbrug

Det koster ikke nødvendigvis på udbytterne, hvis der placeres solceller på under 1 pct. af verdens landbrugsareal - til gengæld kan hele vores elforbrug dækkes af solenergi. I teorien.

21-08-2019 4 minutter KlimaForskning

Stort økologisk fællesskab får nu 100 pct. grøn strøm

USA's største sammenslutning af økologer køber udelukkende grøn strøm til deres hovedbygninger. Samtidig er der sået blomster omkring solcellepanelerne for at understøtte biodiversiteten.

21-08-2019 2 minutter KlimaUdlandBiodiversitet