Annonce

Annonce

Køer står og kigger på kameraet

EU-kommissær Stella Kyriakides vil sætte fokus på dyrevelfærden i de europæiske landbrug. Hun mener, at intensiveringen af husdyrproduktionen har haft en række negative konsekvenser for både dyrene, sundheden og miljøet. Foto: Colourbox

EU har igangsat et "fitnesstjek" af landbrugets dyrevelfærd

Dyrevelfærdsloven i EU er forældet, lyder det fra en EU-kommissær, som bl.a. kritiserer intensiveringen af husdyrproduktionen. Der åbnes også for en mærkningsordning.

Husdyrene skal have det bedre i Europas fremtidige landbrug. Derfor er der efter årelang stilstand behov for at gennemgå dyrevelfærdsloven i EU og gøre den tidssvarende.

Det fortalte EU-kommissær Stella Kyriakides i sin tale til et møde om EU’s dyrevelfærd blandt medlemmerne af EU’s velfærdsplatform, der udgøres af forskere, NGO’er og brancheorganisationer. 

Der er gået mere end 10 år, siden EU senest lavede lovgivning inden for dyrevelfærd - nogle love er endda over 20 år gamle - og siden da er der kommet mere viden til på området, påpegede Stella Kyriakides. 

Dyrevelfærd er derfor også blevet et væsentligt element i EU’s nye ‘Farm to Fork’-strategi, som har sat rammerne for en fremtidig bæredygtig fødevareproduktion.

“Det vil skabe positive forandringer såvel i tråd med vores etiske principper som for at respektere borgernes ønsker. Højintensive systemer har skabt store mængder mad. Samtidig har det ført til overforbrug og dertilhørende sygdomme, madspild og lidelser for dyrene for ikke at nævne de miljømæssige konsekvenser. Disse problematikker bekymrer mig, og jeg vil gentage behovet for at opfylde vore borgeres forventninger til et mere bæredygtigt fødevaresystem,” sagde hun og pegede specifikt på velfærdsproblemerne med de lange transporttider.

Mulig mærkningsordning på vej

Første skridt på vejen er at igangsætte en evaluering - eller hvad hun kalder et “fitnesstjek” - af lovgivningen, som netop er blevet igangsat. Hun forventer, at processen er afsluttet sidst i 2021. Samtidig har man bedt det europæiske fødevaresikkerhedsagentur, Efsa, om at komme med sine faglige vurderinger af lovgivningen, og baseret på disse initiativer forventer Stella Kyriakides at være klar til at præsentere ny konkret lovgivning i 2023.

Sideløbende vil kommissionen overveje, om det kan blive nødvendigt med en form for mærkningsordning af dyrevelfærden på produkternes emballage.

“Ved at gøre forbrugerne mere informerede om dyrevelfærd kan man bidrage til at forbedre velfærden for disse dyr, samtidig med at det sikrer en højere indkomst for landmændene,” sagde hun.

Flere artikler fra samme sektion

Økologisk Landsforening præsenterer ny landbrugsmodel

Fremtidens bæredygtige fødevaresystem indeholder belønninger og afgifter gennem EU's landbrugsstøtte.

24-09-2020 2 minutter Økologisk Landsforening,   Klima

Dansk EU-politiker kæmper videre for klimalov trods modstand

Asger Christensens (V) forslag om obligatorisk klimaregnskab for landmænd blev nedstemt i EU’s miljøudvalg, men han har ikke mistet modet.

23-09-2020 3 minutter EU,   Klima,   Politik

Enhedslisten sætter tal på sit økologi-krav til finansloven: Vil mangedoble midlerne

Tilskuddet til økologiforskning, innovation og omlægning i offentlige køkkener skal være langt større, end hvad regeringen har foreslået, lyder det fra Enhedslisten.

23-09-2020 3 minutter Politik