Annonce

Annonce

Et voksent vildsvin med en flok unger i naturen

ØL's svineudvalg bakker op om vildsvinehegnet, mens EU savner dokumentation for dets effekt. Foto: Colourbox

EU kræver forklaring på vildsvinehegnet

EU-Kommissionen savner dokumentation for, at det kommende vildsvinehegn kan modvirke spredningen af svinepest.

Arbejdet med at opføre vildsvinehegnet ved den dansk-tyske grænse er i fuld gang, men nu kræver EU-Kommissionen, at de danske myndigheder kommer med en "detaljeret vurdering" af hegnet. Det skriver nyhedsbureauet Ritzau, der citerer det regionale medie TV Syd.

Hegnet har til hensigt at mindske spredningen af afrikansk svinepest, men Kommissionen savner dokumentation for dette.

'EU's retlige rammer og vejledende dokumenter taler ikke for en storstilet opsætning af hegn til vildsvineforvaltning', skriver kommissionen, som også er bekymret for, om hegnet bryder habitatdirektivet, som skal beskytte dyre- og plantearter.

Miljø- og fødevareminister Jakob Ellemann-Jensen (V) tager henvendelsen med sindsro.

"Miljøstyrelsen oplyser, at alle krav til processen i forbindelse med meddelelse af tilladelsen til vildsvinehegnet har været overholdt, og at tilladelsen hviler på et solidt fagligt grundlag," skriver han i et svar til TV Syd.

Formanden for Økologisk Landsforenings svineudvalg, Randi Vinfeldt, forsvarede det omdiskuterede hegn, da udvalget afholdt sit årsmøde i begyndelsen af marts:

"Man kan grine ad hegnet ved grænsen, for det koster mange penge, og der er huller i det. Men formålet med hegnet er at passe på, at der ikke kommer vildsvin til Danmark, fordi de kan være med til at overføre smitten. De roder i skraldespande på rastepladser og bærer smitten videre. Ved hullerne i hegnet er der spredt dufte, som afskrækker vildsvinene, og der er opsat kameraer, som overvåger, om der kommer vildsvin over grænsen."

Flere artikler fra samme sektion

EU's store naturgenopretningslov falder i 11. time

Aftalen var egentlig klappet og klar, men helt uventet har Ungarn trukket sin støtte til en af de største miljølovgivninger i EU's historie lige inden den formelle godkendelse.

22-03-2024 3 minutter Natur,   EU,   Politik

EU-Kommissionen vil lempe flere naturkrav til landbruget: Krav om småbiotoper forsvinder

Kravet om at dedikere fire pct. af landbrugsarealet til natur skal skrottes, foreslår EU-Kommissionen, der netop har fremlagt en række regellempelser for at imødekomme landbrugets protester.

18-03-2024 4 minutter Biodiversitet,   EU,   Politik

Danmark har opbrugt et års ressourcer 12 dage hurtigere end sidste år

Danmark rykker to pladser op på den globale liste over storforbrugere, så vi nu har det 13. højeste forbrug i verden målt per indbygger.

14-03-2024 5 minutter Forbrug,   Bæredygtighed