Annonce

Annonce

Annonce

Annonce

EU's landbrugskommissær Janusz Wojciechowski forventer, at man kan lukke en aftale, inden Portugals formandskab udløber i juni. Foto: Jaroslaw Roland Kruk/Wikipedia/licence: CC-by-sa-3.0

EU udskyder mod forventning en aftale om den kommende landbrugspolitik

Det var ventet, at parterne i EU ville blive enige om den kommende landbrugspolitik i denne uge. I 11. time er hele processen imidlertid blevet udskudt i en måned.

Fødevareminister Rasmus Prehn (S) var taget til Bruxelles onsdag, med forventningen om at man ville lande en aftale om EU's kommende landbrugspolitik i denne uge, men sådan gik det ikke.

Tidligt fredag morgen strandede forhandlingerne, og i stedet skal landbrugsministrene og EU-Parlamentets forhandlere først mødes igen den 28.-29. juni for at få de sidste detaljer forhandlet på plads.

Rasmus Prehn fortæller til AgriWatch, at Danmark har mødt opbakning til en af sine mærkesager - den såkaldte bruttoarealmodel, som Økologisk Landsforening har arbejdet i adskillige år for at få indført. Modellen betyder, at en landmand ikke mister hektarstøtte ved at tage et areal ud af omdrift for i stedet at lave naturtiltag på det.

Uoverenstemmelserne gik - ifølge ministeren - især på markedsspørgsmål som at beskytte sukker mod faldende priser og regler for importerede varer. Parlamentet vil have, at importerede varer lever op til europæiske standarder, men det strider imod WTO-regler, forklarer ministeren.

Portugal står med EU-formandskabet, og den portugisiske landbrugsminister mødtes derfor fredag formiddag med EU-Parlamentets forhandlere om udfaldet.

"Det klare budskab fra Rådet til formanden var at gå tilbage i Parlamentet og sige: 'Nu skal I gøre op med jer selv, om I vil en aftale, eller I ikke vil en aftale'. Som den franske minister sagde, skal de gøre op med sig selv, om de vil forhandle med argumenter eller forståelse, eller om vi bare skal slå en handel af, hvor vi prøver at presse hinanden. De faglige argumenter skal i fokus," siger Rasmus Prehn til AgriWatch.

EU's landbrugskommissær Janusz Wojciechowski skriver på Twitter, at forventningen er, at man kan lukke en aftale, inden Portugals formandskab udløber i juni.

Flere artikler fra samme sektion

Økolog er ny rådgiver for Greenpeace og vil kæmpe for færre husdyr

At få ændret landbrugspolitikken er som kampen mellem David og Goliat, mener Helene Hansen, der er ny landbrugspolitisk rådgiver i Greenpeace. Selv er hun uddannet økolog og ønsker et mere plantebaseret, økologisk landbrug.

15-06-2021 4 minutter Politik

Dyrenes Beskyttelse: Vilde fisk fortjener at blive aflivet på en ordentlig måde

Et hold af danske og svenske forskere skal nu forsøge at finde ud af, hvor meget vilde fisk lider, når de bliver fanget og hevet ombord på nutidens store trawlere.

15-06-2021 3 minutter Akvakultur

Et nyt biodiversitetsråd skal rådgive regeringen

Folketinget har besluttet at nedsætte et uafhængigt organ af eksperter, der fremover skal rådgive om indsatser på naturområdet.

14-06-2021 2 minutter Biodiversitet,   Politik