Annonce

Annonce

En høj dyretæthed kan i fremtiden betyde en reducere landbrugsstøtte. Forslaget skal modvirke intensiveringen i landbruget. Foto: Colourbox

EU's miljøkomité vil reducere støtten til intensive landbrug

EU's miljøkomité vil reducere støtten til intensive landbrug og belønne grønne tiltag. ØL tøver med at juble.

Støtten til intensive landbrug med en høj tæthed af dyr skal reduceres, hvis det står til EU's miljøkomité. Komiteens medlemmer har netop stemt for, at den kommende landbrugspolitik (Cap, red.), som skal gælde fra 2021 til 2027, ændrer i støttereglerne, så der gives mindre i støtte til bedrifter, der har en vis tæthed af dyr. Det skriver EURACTIV.

Hensigten er, at det skal give et økonomisk incitament til at reducere husdyrtætheden,  hvilket skal gavne miljøet, klimaet og give dyrene mere plads.

Komiteen bakker desuden op om, at 30 pct. af den passive arealstøtte og 40 pct. af landdistriktsmidlerne øremærkes miljømæssige tiltag.

Hos Økologisk Landsforening (ØL) mener man dog, at de 30 og 40 pct., som komitéen vil øremærke miljømæssige tiltag, er status quo i forhold til den nuværende tildeling af midlerne.

"Så i den forstand er der ikke så meget at juble over. Man kan dog håbe, at eco-schemes kommer til at kunne noget mere, end det grønningskravene har givet," siger ØL's landbrugspolitiske chef, Sybille Kyed, som dog hæfter sig ved det positive i, at der nu er sat et minimumsbudget på eco-schemes, hvilket ikke var tilfældet i Kommissionens oprindelige forslag.

Eco-schemes er et nyt forslag, som - hvis det vedtages - skal belønne landmænd, der på frivillig basis gør noget ekstra for miljøet eller klimaet. Det skal erstatte de udskældte grønningskrav, der ikke har haft den tilstrækkelige effekt.

Med hensyn til at modkæmpe intensiveringen af landbruget er Sybille Kyed skeptisk over for metoden, men kalder hensigten "udmærket". Hun frygter, at man vil opleve samme konsekvens, som man har set i Danmark, da harmonikravet blev indført; at det presser jordpriserne op.

"Når pengene tjenes i stalden, købes der jord uden at skele til, om jordens afkast svarer til det, man giver for jorden," siger hun.

Stadig lang vej

Hos organisationen Greenpeace, der igennem længere tid har arbejdet imod intensiveringen af landbrugene, er der optimisme at spore.

"De første tegn er opløftende, men der er stadig meget arbejde forude, hvis man skal tackle problemet med industrielt landbrug," siger Suzanne Dalle, kampagneleder hos Greenpeace France, ifølge EURACTIV.

Også organisationen Birdlife Europe ser positivt på afstemningen.

"Miljøkomiteen har øremærket hele 15 mia. euro af EU's landbrugsstøtte til at støtte landmænd i at genetablere naturen. Dette repræsenterer en markant forbedring af Kommissionens forslag," udtaler foreningen, som opfordrer EU-Parlamentet til at stemme for aftalen.

Selvom komiteen har stemt for en mere miljøorienteret Cap, er det nemlig ikke ensbetydende med, at den træder i kraft. I marts er det landbrugskomiteens tur til at stemme, mens alle parlamentsmedlemmer skal stemme i april.

Annonce

Flere artikler fra samme sektion

Claus Hein: Vi er på vej i den rigtige retning

Frilands direktør glæder sig over, at selskabet kom ud af året med skindet på næsen trods flere uforudsete udfordringer.

24-11-2020 2 minutter

Fremgang for Friland trods coronakrise

Omsætningen hos Danish Crown-datterselskabet Friland voksede med 4,4 pct. til 859 mio. kr., og økologien stod for 84 pct. af salget i et regnskabsår med mange uforudsete udfordringer.

24-11-2020 5 minutter