Annonce

Annonce

Janusz Wojciechowski sidder til høring i Europa-Parlamentet

Janusz Wojciechowski, der her ses ifm. høringen af de nominerede kandidater til en kommissionspost, agter at udbrede økologien i EU. Han måtte igennem to høringer, før han blev godkendt som kommissær. Foto: CC-BY-4.0: © European Union 2019 – Source: EP

EU's nye landbrugskommissær vil fremme økologi

Økologi indgår i et udkast til en ny grøn EU-politik, der skal gøre unionen bæredygtig og klimaneutral.

Udbredelsen af økologi i EU er en mærkesag for EU’s nye landbrugskommissær Janusz Wojciechowski. Det gjorde han klart, da han i denne uge holdt sin indtrædelsestale.

Ifølge mediet euractiv.com sagde Janusz Wojciechowski bl.a., at han vil bruge økologi som led i EU’s ‘Farm to Fork’-strategi om at gøre landbruget mere bæredygtigt. Han ønsker samtidig at gøre landbrugene mindre intensive med et lavere forbrug af pesticider og gødning. Det skriver mediet euractiv.com.

Desuden ønsker han at understøtte økologiens udvikling, men det skal ske med guleroden frem for pisken, skriver euractiv.com. Han foreslog således at øremærke midler i EU’s landbrugsstøtte til en støtte af den økologiske sektor, der ikke kun gælder landmændene, men også forbrugerne og markedsføringen af økologisk mad, da han mener, at den højere pris er en barriere for udbredelsen af økologi.

Janusz Wojciechowski ønsker desuden at gøre det lettere for yngre landmænd at komme ind i branchen, og en kilde fra EU-Kommissionen fortæller til euractiv.com, at generationsskiftet er en kernesag for udviklingen af den kommende fælles landbrugspolitik, Cap.

Hans budskab er i tråd med den foreslåede strategi fra EU’s kommissionsformand, Ursula Von der Leyen.

Torsdag præsenterede hun et udkast til en kommende grøn politik - ‘European Green Deal’ - der skal sikre, at EU er CO2-neutralt i 2050, og at landbruget bliver bæredygtigt ved at udbrede produktionsformer som økologi, conservation agriculture, præcisionslandbrug og skovlandbrug.

Hun ønsker at øremærke 100 mia. euro til indsatsen, men indtil videre har både Polen, Tjekkiet og Ungarn afvist det udkast, der er lagt frem.

Flere artikler fra samme sektion

EU-politikere enige om at forlænge CAP'en

Forhandlingerne trækker ud, så politikerne er blevet enige om at forlænge den nuværende CAP - EU's fælles landbrugspolitik - med to år.

01-07-2020 1 minutter CAP,   EU,   Politik,   Tilskud

Fødevareminister: Vi kan godt betale nogle få ører mere for vores kød

Ny rapport fra Københavns Universitet viser, at brug af ansvarlig og afskovningsfri soja kun vil gøre kød- og mejeriprodukter marginalt dyrere end alternativet.

29-06-2020 2 minutter Foder,   Bæredygtighed

Økologisk Landsforening får million-bevilling til skovlandbrugsprojekt

Sammen med 10 partnere har ØL fået tilsagn til at gennemføre et fireårigt projekt, hvis formål er at fremme skovlandbrug i det danske landbrug.

26-06-2020 3 minutter Skovlandbrug,   Økologisk Landsforening