Annonce

Annonce

Janusz Wojciechowski sidder til høring i Europa-Parlamentet

Janusz Wojciechowski, der her ses ifm. høringen af de nominerede kandidater til en kommissionspost, agter at udbrede økologien i EU. Han måtte igennem to høringer, før han blev godkendt som kommissær. Foto: CC-BY-4.0: © European Union 2019 – Source: EP

EU's nye landbrugskommissær vil fremme økologi

Økologi indgår i et udkast til en ny grøn EU-politik, der skal gøre unionen bæredygtig og klimaneutral.

Udbredelsen af økologi i EU er en mærkesag for EU’s nye landbrugskommissær Janusz Wojciechowski. Det gjorde han klart, da han i denne uge holdt sin indtrædelsestale.

Ifølge mediet euractiv.com sagde Janusz Wojciechowski bl.a., at han vil bruge økologi som led i EU’s ‘Farm to Fork’-strategi om at gøre landbruget mere bæredygtigt. Han ønsker samtidig at gøre landbrugene mindre intensive med et lavere forbrug af pesticider og gødning. Det skriver mediet euractiv.com.

Desuden ønsker han at understøtte økologiens udvikling, men det skal ske med guleroden frem for pisken, skriver euractiv.com. Han foreslog således at øremærke midler i EU’s landbrugsstøtte til en støtte af den økologiske sektor, der ikke kun gælder landmændene, men også forbrugerne og markedsføringen af økologisk mad, da han mener, at den højere pris er en barriere for udbredelsen af økologi.

Janusz Wojciechowski ønsker desuden at gøre det lettere for yngre landmænd at komme ind i branchen, og en kilde fra EU-Kommissionen fortæller til euractiv.com, at generationsskiftet er en kernesag for udviklingen af den kommende fælles landbrugspolitik, Cap.

Hans budskab er i tråd med den foreslåede strategi fra EU’s kommissionsformand, Ursula Von der Leyen.

Torsdag præsenterede hun et udkast til en kommende grøn politik - ‘European Green Deal’ - der skal sikre, at EU er CO2-neutralt i 2050, og at landbruget bliver bæredygtigt ved at udbrede produktionsformer som økologi, conservation agriculture, præcisionslandbrug og skovlandbrug.

Hun ønsker at øremærke 100 mia. euro til indsatsen, men indtil videre har både Polen, Tjekkiet og Ungarn afvist det udkast, der er lagt frem.

Flere artikler fra samme sektion

Økologisk Landsforening flytter hovedsæde

Økologernes interesseorganisation Økologisk Landsforening forlader Åbyhøj ved Aarhus for at flytte til mere tidsvarende lokaler.

24-01-2020 3 minutter Økologisk Landsforening

Ministeren, der indførte Ø-mærket: I starten var jeg inderligt imod det

Det røde Ø har været en ubetinget succes, mener Laurits Tørnæs, der som landbrugsminister var med til at indføre økologimærket for 30 år siden. Oprindeligt var han modstander af idéen.

22-01-2020 8 minutter PolitikØkologisk Landsforening

Kaffebønder opfordres til at blive økologer

En organisation i Tanzania opfordrer kaffebønderne til at omlægge til økologi, fordi det sænker produktionsomkostningerne og øger indtjeningen.

16-01-2020 2 minutter Udland