Annonce

Annonce

Portrætfoto af Peter Aalbæk Jensen

"Hvad er det for et fingeraftryk, min generation har sat på kloden? Vi har bare raget til os. Det er så hult, så nu prøver vi at gøre noget ved det," siger filmproducer Peter Aalbæk Jensen om sit seneste initiativ. Foto: Søren Jonesen

Danske filmfolk vil skabe ny øko-landsby

Instruktør Lars von Trier og producer Peter Aalbæk Jensen vil stifte en landsby, der drives af vedvarende energi og producerer økologiske grønsager.

47 boliger og fire store drivhuse, der producerer økologiske fødevarer, skal udgøre en kommende og primært selvforsynende økologisk landsby nær Filmbyen i Avedøre. 

Det er to af de helt store navne inden for dansk filmproduktion instruktør Lars von Trier og filmproducenten Peter Aalbæk Jensen, der står bag satsningen. Gennem det fælles ejendomsselskab Himmerige ApS har de fået godkendt en lokalplan, og nu leder de efter pengefolk, der vil hjælpe med finansieringen. Det skriver finans.dk.

Hensigten er at skabe et samfund, der værner om klodens ressourcer, og en del af energien skal forsynes af solenergi.

"Vi kan ikke være pisseligeglade med kloden og vores børnebørn. Nogen vil måske sige, at jeg prøver at kompensere for alle de ulykker, jeg har lavet. Men jeg synes i det mindste, at vi skal prøve at rette op på nogle af de fejl, vi har lavet," siger Peter Aalbæk Jensen til finans.dk og tilføjer, at han har brugt "alt for meget" på projektet, og at han aldrig får pengene hjem igen.

"Vi har bare raget til os"

Han regner ikke med at være blandt beboerne i den kommende landsby, da han i forvejen har gang i et andet projekt i Herfølge, hvor han vil omdanne sit eget landbrug til en lignende øko-landsby med egen møntfod.

"Hvad er det for et fingeraftryk, min generation har sat på kloden? Vi har bare raget til os. Det er så hult, så nu prøver vi at gøre noget ved det," siger han.

Det andet projekt i Herfølge påbegyndes efter planen i 2020. Peter Aalbæk Jensens gård ligger klos op ad 125.000 m2 jord, hvor der skal bygges 50-60 huse bygget i ler og halm, og i byens forsamlingshus, vil der blive serveret mad til byens familier med produkter fra det omkringliggende økolandbrug.

Flere artikler fra samme sektion

Forskere går i rette med benægtere: Biodiversiteten ér i krise

Et nyt studie har beregnet, at den 6. masseudryddelse sandsynligvis er påbegyndt og er forårsaget af mennesket. Forskerne påviser også, hvordan skeptikere i årevis har forsøgt at skabe tvivl om, hvorvidt der overhovedet ér en biodiversitetskrise.

19-01-2022 5 minutter Biodiversitet,   Forskning

Rasmus Prehn afviser obligatorisk klimamærke

Regeringen undersøger mulighederne for et frivilligt klimamærke på fødevarer, men udelukker, at det kan blive obligatorisk.

19-01-2022 2 minutter Forbrug,   Politik,   Klima

Banebrydende studie: Verdens brug af kemikalier presser kloden langt over dens grænse

I 2009 definerede forskere ni planetære grænser, som er afgørende for klodens stabilitet. En af dem går på brugen af kemikalier, men intet studie har kortlagt, hvor meget de belaster kloden. Før nu.

18-01-2022 6 minutter Forskning,   Bæredygtighed,   Pesticider,   Recirkulering