Annonce

Annonce

Står det til fødevareminister Mogens Jensen, skal importen af soja fremover komme fra producenter, der ikke rydder skov. Foto: Colourbox

Fødevareminister: Vi kan godt betale nogle få ører mere for vores kød

Ny rapport fra Københavns Universitet viser, at brug af ansvarlig og afskovningsfri soja kun vil gøre kød- og mejeriprodukter marginalt dyrere end alternativet.

Fødevareminister Mogens Jensen (S) vil have alle danske virksomheder til hurtigst muligt at droppe soja, der ikke er dyrket på forsvarlig vis.

Mange danske virksomheder har allerede mål om at overgå til kun at anvende soja, der ikke rydder skov, og nu viser en ny rapport fra Institut for Fødevare- og Ressourceøkonomi ved Københavns Universitet, at produktion af kød, æg og smør bliver kun nogle få øre dyrere, hvis sojaen, der bruges som foder til dyrene, er afskovningsfri.

I rapporten, der er bestilt af Miljø- og Fødevareministeriet, har forskerne regnet på, hvad det vil betyde for prisen på en række fødevarer, hvis dansk landbrug kun bruger afskovningsfri soja i sin produktion.

Resultaterne glæder Mogens Jensen, som tidligere har meldt ud, at han vil arbejde for, at den soja, Danmark importerer, er ansvarligt produceret og ikke fører til afskovning i andre dele af verden.

Fødevareminister Mogens Jensen mener at de danske forbrugere har råd til at betale lidt ekstra for kød- og mejeriprodukter, som er baseret på bæredygtig soja.
Fødevareminister Mogens Jensen mener at de danske forbrugere har råd til at betale lidt ekstra for kød- og mejeriprodukter, som er baseret på bæredygtig soja.

"Danske virksomheder bør være i front og sikre, at importen af soja belaster vores planet så lidt som muligt. Vi har alle et ansvar for at få stoppet den stigende globale skovrydning. Jeg kan godt forstå, hvis man som landmand tænker, at det sikkert kan blive dyrt, men nu har vi en ny rapport, som viser, at det faktisk ikke vil medføre store udgifter," siger Mogens Jensen.

Der er ingen undskyldninger for ikke at skabe en afskovningsfri import. Jeg vil vende hver en sten for bedst muligt at understøtte – og sætte rammer for – at fremme ansvarlige og afskovningsfri landbrugsvarer.

— Mogens Jensen, fødevareminister (S)

En række store danske virksomheder har allerede meldt ud med planer for en mere ansvarlig import. Det er ifølge Mogens Jensen positivt, men han vil have resten af erhvervet til at følge trop. Han vil derfor senere på året lancere en handlingsplan mod afskovning, som skal bidrage til, at dansk import af soja og andre landbrugsvarer ikke fremover har skov eller anden værdifuld natur på samvittigheden.

"Der er ingen undskyldninger for ikke at skabe en afskovningsfri import. Jeg vil vende hver en sten for bedst muligt at understøtte – og sætte rammer for – at fremme ansvarlige og afskovningsfri landbrugsvarer," siger Mogens Jensen.

Danmark importerer årligt omkring 1,6-1,7 mio. tons soja. Sojaen bliver i høj grad brugt som proteinfoder i landbrugssektoren. Københavns Universitet estimerer, at andelen af Danmarks import af sojaskrå, der er certificeret afskovningsfri, er omkring 20 pct.

Flere artikler fra samme sektion

Kyllinger har bedre af at komme til verden i en stald end et rugeri

Traditionelt klækkes slagtekyllinger på et rugeri, før de transporteres til en stald, men en ny undersøgelse viser, at det vil være markant bedre for deres velfærd, hvis de klækkes i en stald.

30-11-2020 3 minutter Dyrevelfærd,   Æg og fjerkræ

Hos Food by Coor er det ikke nok, at kødet er økologisk

Kantineoperatøren Food by Coor serverer kun økologisk kød fra grise og køer, som er velfærdsslagtet på det landbrug, hvor de er opvokset

26-11-2020 5 minutter Foodservice,   Dyrevelfærd

Øko-landmand låner gerne sin traktor ud til dem, der lige har brug for den

Folk er velkomne til at låne Torben Langers traktor, når han ikke selv bruger den. Han er med i en lokal delecentral, hvor det handler om at eje mindre og skabe sociale relationer.

26-11-2020 2 minutter Bæredygtighed