Annonce

Annonce

Fødevareminister Mogens Jensen taler fra scenen med Frederik Roland Sandby i baggrunden til økologisk topmøde 2019

"Skal vi fremover kunne brande os som foregangsland for den fremtidige fødevareproduktion, er vi selvfølgelig nødt til at gøre produktionen endnu mere klimavenlig - både i det økologiske og konventionelle landbrug," sagde fødevareminister Mogens Jensen (S) Foto: Henrik Hindby Koszyczarek

Fødevareministeren vil kæmpe med økologerne mod myter

Kritikken af økologiens klimaaftryk er unuanceret, sagde fødevareministeren, da han besøgte det økologiske topmøde på Lundsgaard Gods.

Der var flere anledninger til klapsalver, da fødevareminister Mogens Jensen (S) torsdag gæstede det økologiske topmøde på Lundsgaard Gods og uddelte en pris til TDC Group og Kokkenes Køkken for at have opnået Det Økologiske Spisemærke nr. 3.000.

Men trods de gode historier om udbredelsen af Det Økologiske Spisemærke, en branche i vækst og en målsætning fra regeringen om at fordoble økologien i Danmark, er der også udfordringer for økologien.

“Jeg bliver tit mødt med holdningen om, at økologiske landbrug er dårligere for klimaet end konventionelle landbrug. Det oplever I nok også, men I ved også, at det ikke er så sort/hvidt. I mandags (21. oktober, red.) besøgte jeg Kroghsminde i fire timer, og det var et dejligt eksempel på et økologisk landbrug og en god introduktion til, hvordan fremtidens klimavenlige landbrug ser ud,” sagde Mogens Jensen om Jens Kroghs gård, der er CO2-negativ - altså sparer bedriften atmosfæren for drivhusgasser, når man medregner den energiproduktion, som Jens Kroghs biogasanlæg og vindmølle producerer.

“Med det udgangspunkt er det også vigtigt, at vi i fællesskab bliver bedre til at fortælle, hvordan virkeligheden ser ud - især på sociale medier. Jeg kan love for, at jeg vil kæmpe den kamp sammen med jer,” sagde ministeren, der dog samtidig mindede om, at økologien ikke må stå stille.

“Vi har brug for en økologisk produktion, der belaster klimaet mindre, og som hjælper os med at opfylde FN’s verdensmål - her ved vi, at økologi er en del af løsningen. Skal vi fremover kunne brande os som foregangsland for den fremtidige fødevareproduktion, er vi selvfølgelig nødt til at gøre produktionen endnu mere klimavenlig - både i det økologiske og konventionelle landbrug. Det kommer os alle sammen til gode,” fastslog han.

Regeringen vil næste år fremlægge en handlingsplan for, hvordan den når i mål med at fordoble økologien i Danmark frem mod 2030. Her er tale om en fordobling i både det økologiske areal, eksporten og danskernes forbrug.

Flere artikler fra samme sektion

Forsker: Klimafokus må ikke gøre os blinde over for andre udfordringer

Mindre kød og madspild er vigtigt for at mindske landbrugets klimabelastning, men vi må ikke glemme de andre problemer, siger forsker.

20-11-2019 2 minutter Økologikongres 2019Bæredygtighed

Økologikongres tiltrækker rekordmange deltagere

Over 1.000 økologer og økologi-interesserede er til økologikongres i Vejle. Det er det største deltagerantal nogensinde.

20-11-2019 2 minutter Økologikongres 2019KlimaBæredygtighed

Økologisk Landsforening er blevet forfremmet

ØL er blevet udnævnt til såkaldt programorganisation på ulandsområdet. Det medfører et endnu tættere samarbejde med partnere i Uganda og Tanzania om økologi.

19-11-2019 3 minutter UlandsarbejdeUdlandØkologisk Landsforening