Annonce

Annonce

Hvis danskerne for alvor skal ændre kostvaner mod mere grønt og mindre kød, skal der mere til end blot kampagner og tip fra regeringen, vurderer eksperter. Foto: Økologisk Landsforening

Forskere tvivler på effekten af regeringens klimavenlige kostråd

Regeringen har lanceret en kampagne med tip til en mere klimavenlig kost, men det kan ikke stå alene, hvis man virkelig vil ændre folks vaner, mener eksperter.

Klimaminister Dan Jørgensen (S) og fødevareminister Mogens Jensen (S) vil gerne opfordre danskerne til at spise mere klimavenligt, altså mere grønt og mindre kød.

I august lancerede de således en kampagne med tip til en mere klimavenlig kost, og til januar udkommer reviderede kostråd med fokus på klimaet, men det er næppe nok til for alvor at rykke noget ved danskernes spisevaner, lyder vurderingen fra to forbrugseksperter. Det skriver dr.dk.

Pelle Guldborg Hansen, adfærdsforsker på Roskilde Universitet, påpeger, at man er nødt til at "aktivere" informationen, som borgerne får - eksempelvis ved at supermarkederne gør det mere oplagt at handle klimavenligt.

Han står selv bag et eksperiment, der viste, at mangle flere ville vælge vegetarisk mad til konferencer, hvis det vegetariske var standarden, og man skulle tilvælge kødretter.

"Når folk skal vælge mad til konferencer, spiser de fleste det, der er 'standard'. Vi så kun at 6 pct. tilvalgte vegetarmenu. Men så vendte vi det rundt, så vegetar var standard, og man skulle tilvælge kød. Pludselig tog 87 pct. vegetarmenuen," fortæller Pelle Guldborg Hansen til dr.dk.

Jessica Aschemann-Witzel, professor i forbrugeradfærd på Aarhus Universitet, er enig i, at der skal mere end kostråd og klima-tip til, hvis man virkelig vil ændre vanerne.

Hun finder regeringens udmelding positiv, fordi den kan ændre normen i samfundet, men påpeger, at det også er vigtigt, at rådene ikke står alene - det er nødvendigt at følge op på dem i f.eks. kantiner. Derudover kan man gøre det lettere for forbrugerne at finde frem til de klimavenlige madvarer ved hjælp af en mærkningsordning.

For nylig forslag regeringen at indføre to ugentlige vegetardage i statslige kantiner af hensyn til klimaet, men efter kritik fra unavngivne fagforbund blev forslaget trukket tilbage.

Flere artikler fra samme sektion

Claus Hein: Vi er på vej i den rigtige retning

Frilands direktør glæder sig over, at selskabet kom ud af året med skindet på næsen trods flere uforudsete udfordringer.

24-11-2020 2 minutter

Fremgang for Friland trods coronakrise

Omsætningen hos Danish Crown-datterselskabet Friland voksede med 4,4 pct. til 859 mio. kr., og økologien stod for 84 pct. af salget i et regnskabsår med mange uforudsete udfordringer.

24-11-2020 5 minutter

Landbrugsorganisationer ser vidt forskelligt på regeringens klimaudspil

Regeringens skattereform mangler grøn vilje, mener Økologisk Landsforening. Omvendt er Landbrug & Fødevarer lettet over, at regeringen ikke indfører en bred CO2-afgift.

23-11-2020 6 minutter Klima,   Politik