Annonce

Annonce

Et passende antal dyr i forhold til arealet og med den rette økologiske driftsform vil med overvejende sikkerhed vise sig at bidrage positivt til klima og biodiversitet. Arkivfoto

Fremtidens kød er økologisk

LEDER: Danmark har behov for en helt ny forretningsmodel for vores landbrug. En model, der integrerer forståelsen for, hvad vores lands jorder, vand, luft og natur egentlig kan bære og en forståelse for, hvad der er sundt for mennesker og dyr. Derudover skal vi lære at forstå, at klima og biodiversitet er et makkerpar, som vi er 100 pct. afhængige af.

Siden andelsbevægelsens start har husdyrproduktionen spillet en dominerende rolle i dansk landbrug, og bidraget til at skabe fundamentet for vækst og fremgang. Et fundament, som vi er taknemmelige for. Men tiden er kommet til, at vi sammen skaber en ny forretningsmodel for at sikre det fundament, som fremtidens generationer vil blive taknemmelige for.

Paradoksalt nok kræver fremtiden, at vi tager ved lære af fortiden. For det er igen relevant at fokusere på, hvordan husdyrene kan spille en ligeværdig rolle i et balanceret samspil med planteproduktionen - nøjagtigt som tidligere helt tilbage til dengang, hvor det slet ikke var hverdagskost, at tallerkenen var domineret af kød. 

Det er en opvågning at få øje på, at det, der lander på tallerkenen, skal være et spejl af det, der er rimeligt at producere i landbruget. Det er en omstilling at erkende, at mindre er godt, og at det handler om at nyde bedre kød frem for at servere uendeligt store mængder til urimeligt små discountpriser.

Per Kølster
Per Kølster. Foto: Økologisk Landsforening

Det skal fortsatvære en glæde at tilberede, servere og nyde kød af dyr, der på ægte økologisk vis har levet under forhold, som understøtter deres natur, naturen og vores natur. Det skal være bæredygtigt acceptabelt at tænke husdyrene ind i produktionen, hvor de også kan udnytte rester, overskud og arealer, der ikke på anden måde kan levere menneskeføde. Med andre ord er udfordringen at finde en passende balance, hvor vi fortsat accepterer at udnytte dyrene i menneskets tjeneste.

Grundlæggende er dyr ikke nødvendige for en rig planteproduktion, men de bidrager positivt. Og med et passende antal i forhold til areal i national skala og med den rette økologiske driftsform, vil det med overvejende sikkerhed vise sig, at de tilmed bidrager positivt til klima og biodiversitet.

Set i forhold til Økologisk Landsforenings 2030-mål om, at 30 pct. af det samlede landbrugsareal skal være økologisk, og at det økologiske forbrug løftes til 30 pct., går den økologiske husdyrproduktion en lys fremtid i møde.

Nutidens og fremtidens bevidste forbrugere vil gerne betale for økologisk kød fra husdyr, der har haft et rigt dyreliv og gjort bæredygtigt nytte. Til gengæld vil de skrue ned for, hvor meget kødet fylder på den daglige tallerken, hvilket er helt i overensstemmelse med den økologiske tanke og vores bæredygtige DNA.

Fremtidens kød er økologisk, så lad os hjælpes ad med at skabe en fælles forståelse og en fremtidssikret forretningsmodel, der lægger fundamentet for de naturlige, sunde og klimavenlige fødevarer, som samtidig understøtter den økologiske husdyrproduktion.

Jeg er naturligvis ikke blind for, at vi kommer til at se den velkendte landbrugseksport i et helt nyt lys, hvor forædling og kvalitet vil eller skal trumfe kvantitet. Ikke nogen enkel, men en nødvendig, omstilling, hvis vi skal gøre os håb om at løse de store globale udfordringer. ’Less is more’ som man siger på nudansk.

Flere artikler fra samme sektion

Bovbjerg Økologi er kåret som Årets Frontløber 2020

Med kåringen af Poul Bovbjerg som Årets Frontløber ønsker Dyrenes Beskyttelse at fremhæver Henrik Bovbjergs unikke arbejde med at fremavle grise, der er bedre egnet til økologisk produktion.

23-11-2020 2 minutter Dyrevelfærd

Tre ting, du skal vide om livet om marken

Landbrugsproduktion behøver ikke at være på bekostning af et rigt insekt- og dyreliv, mener økologikonsulent, der opfordrer til at give plads til mere liv i og ved markerne

20-11-2020 5 minutter

Eksperter vil undersøge skovlandbrugets potentiale i Danmark

Med hjælp fra fire økologiske skovlandbrug skal eksperter de næste fire år undersøge skovlandbrugets effekt, afsætningsmuligheder, og hvordan konceptet kan videreudvikles.

20-11-2020 5 minutter Skovlandbrug