Annonce

Annonce

Annonce

En traktor spreder gylle på marken

En forlængelse af ansøgningsrunden ændrer ikke ved de grundlæggende it-udfordringer i Landbrugsstyrelsen, som er årsagen til, at økologerne stadig mangler at få udbetalt ca. 290 mio. kr. i støtte. Foto: Colourbox

Landbrugsstyrelsen forlænger deadline, men kritikere påpeger stadig fejl

COVID-19, massiv kritik og flere store it-nedbrud får Landbrugsstyrelsen til at forlænge årets ansøgningsrunde til den 1. maj.

Efter den seneste tid, hvor Landbrugsstyrelsens it-system har været ramt af flere, store nedbrud, som har udløst massiv kritik fra Økologisk Landsforening og landets landbrugsrådgivere, oplyser styrelsen nu, at årets ansøgningsrunde forlænges med 14 dage indtil den 1. maj.

Ifølge Landbrugsstyrelsen sker det som følge af COVID-19.

“Vi har hørt, at konsulenterne og landmænd gerne vil have mere tid til at indsende deres ansøgning. Vi står i en helt særlig situation lige nu, som kommer til at udfordre os resten af året. I lyset af den har vi besluttet at forlænge ansøgningsrunden. Der er en risiko for, at vi ikke kan overholde vores udbetalingsmål, selvom vi vil arbejde benhårdt på fortsat at nå den. Vi har alle behov for at være lidt ekstra tålmodige i den her tid. Men jeg vil gerne forsikre om, at alle ressourcer i vores hus arbejder for at få ansøgningsrunden til at glide godt i den næste måned,” siger direktør i Landbrugsstyrelsen Jette Petersen.

Vi vil bare gerne have et system, der virker.

— Claus Østergaard, ØkologiRådgivning Danmark

Økologikonsulent Carsten Sørensen er glad for den ekstra tid, men han efterlyser stadig mere grundlæggende ændringer af den efter hans vurdering unødvendigt langsommelige sagsbehandlingstid og de evindelige it-udfordringer, som konsulenterne står over for, når de skal benytte Landbrugsstyrelsens Tast Selv-service.

“Forlængelsen af fristen ændrer jo ikke ved, at systemet ikke fungerer, og at Landbrugsstyrelsen er langt bagud med at udbetale støtte til de landmænd, som gør noget ekstra for miljøet,” siger Carsten Sørensen.

Samme melding lyder fra Claus Østergaard, plantechef i ØkologiRådgivning Danmark.

“Vi konsulenter har god brug for den ekstra tid, da vi har et efterslæb i forhold til de nye femårige tilsagn fra sidste år, som vi arbejdede med tre uger ind i den nye ansøgningsrunde, der startede i februar. Derfor er vi ikke så langt fremme, som vi plejer at være på nuværende tidspunkt,” siger Claus Østergaard.

Men for økologerne er sagen mere kritisk.

“Økologerne mangler stadig at få udbetalt ca. 250 mio. kr. i økologisk arealtilskud. Før jul havde Landbrugsstyrelsen kun behandlet 62 pct. af ansøgningerne. Nu ligger tallet på 67,2 pct. Men de er startet med de små producenter, så de har kun udbetalt 110 mio. kr. af den samlede støttebeløb på 360 mio. kr.,” siger Claus Østergaard.

Derudover mangler de økologiske landmænd efter hans vurdering stadig at få udbetalt ca. 40 mio. kr. i pleje-græstilskud fra 2019.

Ifølge Claus Østergaard kan man ikke beskylde branchen for at stille urimelige krav til myndighederne.

“Vi vil bare gerne have et system, der virker,” siger han.

Fristen for at indsende ansøgningsskemaet bliver derfor den 1. maj, mens ændringsfristen bliver den 26. maj. Hidtil har i alt knap 22.000 ansøgere indsendt et skema. Det forventes, at knap 38.000 landmænd ansøger om støtte, oplyser Landbrugsstyrelsen.

Flere artikler fra samme sektion

Markant nedgang for britisk økologi

På godt ti år er det økologiske areal i Storbritannien faldet med en tredjedel.

28-05-2020 2 minutter Udland

Ny, grøn fødevareplan kan godt forenes med landbrugspolitikken, siger EU-Kommissionen

EU-Kommissionens grønne 'Farm to Fork'-strategi passer til den kommende landbrugspolitik, såfremt politikken opfylder nogle forudsætninger.

28-05-2020 1 minutter EU,   CAP

Dansk EU-politiker ønsker grøn reform af landbrugsstøtten

Økologisk Landsforenings model til en ændring af EU's landbrugsstøtte møder opbakning fra Asger Christensen, der mener, at den gavner klimaet og miljøet.

28-05-2020 2 minutter EU,   CAP