Annonce

Annonce

En mand sprøjter et pesticid på ukrudt

Pesticiderne har ikke en fremtid i Furesø Kommune, der netop har tilmeldt sig initiativet 'Giftfri Have' og opfordret sine borgere til at lægge sprøjtegiften på hylden. Foto: Colourbox

Kommune tilmelder sig giftfrit initiativ

Furesø Kommune har som den første kommune tilmeldt sig initiativet 'Giftfri Have'. Borgere afleverede sprøjtegifte og fik lugejern og bundplanter med hjem.

Furesø Kommunes gartnere har ikke anvendt sprøjtegifte på kommunens arealer i 20 år, og det kommer de heller ikke til i fremtiden. Som den første kommune i landet har Furesø nemlig tilmeldt sine godt 8 mio. m2Giftfri Have’, der er et initiativ, som Danmarks Naturfredningsforening (DN) og Landsforening Praktisk Økologi (LPØ) står bag.

Fællesskabet har i dag rundet 15.500 medlemmer, der dækker over både parcelhushaver, kolonihaver og haver på landet, og hos Furesø Kommune håber man at kunne være et eksempel for andre kommuner og samtidig sætte fokus på beskyttelsen af drikkevandet.

“Den grønne omstilling er mere aktuel end nogensinde før, og bevarelsen af drikkevand optager os meget i Furesø Kommune,” siger Lene Munch-Petersen (S), formand for Udvalget for Natur, miljø og grøn omstilling i kommunen, ifølge en pressemeddelelse.

Den 24. marts kunne kommunens borgere således aflevere deres sprøjtegift på to genbrugsstationer og til gengæld modtage gratis bunddækkeplanter, lugejern og tip til en nemmere og vildere have. Ca. 200 borgere mødte op.

“Med vores deltagelse i kampagnen kan vi forhåbentlig inspirere andre til også at blive giftfri - andre kommuner, såvel som virksomheder og privatehaveejere. Det er et fælles ansvar,” tilføjer Lene Munch-Petersen.

Medregner indkøbt kød i regnskabet

DN’s præsident, Maria Reumert Gjerding, mener, at Furesø Kommune er med til at sende “et stærkt signal” til landets øvrige kommuner og til kommunens egne borgere om at lægge sprøjtegiftene på hylden.

Furesø Kommune markerede sig også som grøn tidligere på året, da den som den første kommune valgte at medregne klimabelastningen fra det kommunalt indkøbte kød med i sit grønne regnskab. 

“Normalt kan det være svært at opgøre det nøjagtige kødforbrug i en stor organisation som en kommune. Men fordi vores køkkener og vores leverandører i en årrække har arbejdet med opgørelser af råvarernes oprindelse som en del af øko-spisemærkeordningen, har vi i dag den data tilgængelig, som gør det muligt for os at føre grønt regnskab med kødet. Og det er et vigtigt skridt i vores arbejde for at reducere kommunens klimatryk mest muligt,” sagde Lene Munch-Petersen i den forbindelse.

For få måneder siden var det ved at gå den modsatte vej i Thisted Kommune, da klima-, miljø- og teknikudvalget foreslog at erstatte gasbrænderen med sprøjtegifte i en prøveperiode på to år. Det på trods af at man i kommunen har arbejdet for en udfasning af sprøjtegifte siden 2007 i tråd med en aftale mellem den daværende regering og Kommunernes Landsforening. Forslaget blev dog afvist af økonomiudvalget.

Flere artikler fra samme sektion

Finansloven giver milliarder til klima- og naturindsats i landbruget

Landmænd skal kompenseres for at udtage lavbundsjord, og en fond skal finansiere skovrejsning.

03-12-2019 2 minutter KlimaPolitik

Han viser vej med økologi: »Det er som at putte lys ind i mørket«

"For de her landmænd er konventionelt landbrug slet ikke en mulighed," siger biolog Klaus Sall, der har udbredt økologi i Afrika og hjulpet landmænd med at øge udbytter og indtjening.

03-12-2019 4 minutter UlandsarbejdeBæredygtighedUdland

Øko-konsulent stod med helt særlige udfordringer i bjergrigt land

Jesper Saxgren har arbejdet for at udbrede økologi i Bhutan - et land, der på flere områder skiller sig markant ud i forhold til andre ulande.

03-12-2019 4 minutter Ulandsarbejde